7 °C Budapest

Pofátlan luxuskiadás: van, akinek semmi sem drága

Pénzcentrum
2014. május 19. 17:01

Akad olyan gazdi, akinek semmiféle kiadás nem sok, ha a kutyájáról van szó. Milliós kutyaház, méregdrága kozmetikai kezelések, különleges kutyaágy. Ha valaki épp megteheti, alig van akkora összeg, amit ki ne fizetne házi kedvencéért.

Van olyan gazdi, akinek semmi sem drága, ha a kutyájáról van szó. Angliában például több mint egy millió forintnak megfelelő fontba kerül egy kiállításon most bemutatatott luxuskutyaház. Padlófűtés, légkondi, speciális világítás, magától záródó ajtó, többek között ezek azok az elemek, amik igazi luxuslakká változtatják ezt a kutyaházat. Állítólag a kutyák annyira szeretik, hogy már be sem akarnak menni abba a lakásba, ahol eddig a gazdikkal laktak.

Igazi luxus: padlófűtés, légkondi, puha ágyikó - Kép: Dog Cottage Company

Azon túl, hogy a házikó roppant hasznos, hiszen a kutya bármikor kimehet a kertbe, ha dolga akad, van hová menekülnie az eső elől, fázni sem fog soha. A belső tér dizájner cuccokkal díszített, hogy a kinézetre se legyen panasz. Van hozzá emberek számára is megfelelő méretű ajtó, de a négylábúaknak külön bejárattal van felszerelve a lakosztály, ami a rajta lévő mágnesnek köszönhetően automatikusan záródik használat után. Az egész ház úgy néz ki, mint egy kis nyári kunyhó. Mielőtt azt hinnénk, ez csak külföldi úri szeszély, egy kis internetes kereséssel könnyen felfedezhetünk olyan kutyaházat is, ami 3,7 millió forint. Ez ugyan nem ennyire mutatós, csak a méretei miatt annyi az ára, de mégis luxusszámba megy az a háromszemélyes kutyalak.

A kisebb ház 1 millió forint alatt már elvihető - Kép: Dog Cottage Company

Persze ez még egy praktikus luxuskiadás. Vannak olyan kutyák azonban, akik olyan körülmények között élhetnek, amiről akár sok ember még álmodni sem mer. Például van olyan négylábú, akinek saját medencéje van, vagy éppen hetente jár hozzá masszőr. Lehet kapni annyira díszes nyakörvet, aminek a viselését inkább beltérre javasolják, olyan értékes. Kutyaágyat akár 150 ezer forintnak megfelelő fontért is vehetünk, de egy pórázért kicsengethetünk 40 ezer forintot is.

Luxus nélkül sem olcsó a kutyatartás

Mint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, a kutyatartás már akkor is igen drága lehet, ha csak a legszükségesebb kiadásokat vesszük. Állatorvosi kiadások, balesetek, betegségek, póráz, etetés - csak néhány kiadás, ami rád vár, ha kutyád van. Sokan nem engedik be teljesen személyes terükbe a négylábúkat, nekik adott esetben kutyaházról is gondoskodniuk kell. Úgy látszik, a határ ott is a csillagos ég.

Legtöbbször azonban alig tudunk spórolni azokon a költségeken, amiket kutyánkra kell fordítanunk. Ha az oltásokat mellőznénk, vagy egy nem hozzáértő, filléres állatorvost keresnénk, azt esetleg az állat egészsége bánná. Az átlagos kezelések 5-15 ezer forintnál kezdődnek. Az Állatorvosi Kamara tájékoztatása szerint egy átlagos vérvizsgálat 7-10 ezer forint, egy kisebb műtét 15-25 ezer forint, de egy csonttörés operációja akár 50-60 ezer forint is lehet. Ha szerencsénk van, akkor ezek viszonylag ritka költségek, de ettől függetlenül számos egyéb kiadás vár ránk, ha kutyát tartunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A horribilis kifizetések már a "beszerzésnél" kezdődnek. Bár sokan menhelyi kutyát visznek haza, ott is illik, (vagy kell) fizetni, amikor elhozunk egy ebet. Minimum egy oltás árát a legtöbb állatokkal foglalkozó intézmény szívesen fogadja, ez általában 4-10 ezer forintot jelent. Ha valaki tenyésztőtől vásárol, az apróhirdetéses oldalak tanúsága szerint a fajtatiszta kutyák 15 ezer forintról indulnak, de beszerezhetünk akár 900 ezer forintért is egy kölyköt.

Egy közepes termetű kutyát, ha konzervvel etetünk, napi egy dobozra van szükség. A kiszerelés az állat méretéhez igazodik, és az ár is: egy doboz 400 forinttól körülbelül 1000 forintos árskálán mozog. Ha száraztápot veszünk, egy közepes felnőtt kutyának vásárolhatunk egy 3 kilós kiszerelést 5600 forintért. Ha napi 30 dekát számolunk egy adagnak, ez 10 napra elég, és 560 forint a napi kajaköltségünk. A legolcsóbb talán, ha magunk főzünk az ebnek, szintén egy közepes méretűre számolva például marhaszívvel, rizzsel és répával a napi költség 250 forint, plusz a munkaidő, energia.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm