Ezek a legjobb borok Magyarországon 2014-ben - itt a lista

Pénzcentrum
2014. március 31. 15:07

Újabb összesítés készült, ezúttal Magyarország legjobb borairól. Igazi meglepetés, hogy nemcsak a luxuskategória, hanem az olcsóbb termékek is felkerültek a listára, Sőt! Igazi minőséget akár már 750 forintért is kaphatunk.

A Pénzcentrum.hu megszerezte a Vidékfejlesztési Minisztérium legújabb, "Borkiválóságok Könyve 2014" c. kiadványát, amely a fehér borok után ezúttal a legjobb hazai vörös- és rozéborokat sorakoztatja fel. A borvidékeinkről és a határon túlról beérkezett 494 tételből összesen 222 - 42 rozébor és 180 vörösbor - került be a könyvbe.

A nevezett boroknak az alábbi feltételeknek kellett megfelelni:

  • magyar és nemzetközi kékszőlő fajták (fajtaborok és házasítások is)
  • száraz
  • kereskedelmi forgalomban kapható (lehetőség szerint az idei év végéig)
  • rendelkezik NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel
  • Kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 750-1000 Ft
  • a tételből min. 500 palack készült

A kiválasztásra került borokat - amelyek viselhetik a 2014-es év Nemzeti Vörös/Rozé Borkiválósága címet - 3 kategóriába sorolta az Országos Borszakértő Bizottság (OBB). Az előre felállított minősítési rendszer szerint a könyvben szereplő borokat 3, 4, valamint 5 csillaggal díjazták. Mindazon borokat, melyek besorolása kérdéses volt, illetve minden 4-5 csillagos bort minden bizottsági tag együtt újrakóstolta és közös szavazás döntötte el az adott tételek végső besorolását.

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE!

A bizottság által felállított kritérium - borminősítési rendszer a következő volt:

  • Három csillagos borok ***: Tiszta, korrekt bor, amely megfelel a minőségi borra vonatkozó elvárásoknak. Aromatikája a szőlőfajta adottságaitól függően legalább közepes vagy maga intenzitású. A or az elsődleges gyümölcsösségen túlmutató értéket hordoz (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Fogyasztásra alkalmas vagy vörösbor esetében 2-4 év érlelési potenciállal bír. Nemzetközi viszonylatban jó minősítésű bor.
  • Négy csillagos borok ****: A három csillag kritériumai itt is elvártak. Az előző kategóriához képest azonban a vörösborok esetében hozzáadott érték jelenik meg a borban, amely fakadhat terroir jegyből (pl.: ásványosság), a borászati eljárásnak a bort támogató, de nem elnyomó voltából (hordós érlelés) vagy letisztultságból, egyensúlyból. Kóstoláskor összetett minőségről árulkodik, idővel a pohárban levegőztetéssel fejlődést mutat. Fajtiszta bor esetében elvárt a fajtakarakter kifejezése. Egyértelmű kritérium a komplexitás jelenléte valamint a közepesnél hosszabb utóíz. A bor szerkezeti felépítése, minősége tudatos borkészítésre utal. A vörösbornak 4-6 év érlelési potenciállal kell rendelkeznie. Nemzetközi viszonylatban nagyon jó minősítésű bor.
  • Öt csillagos borok *****: A négy kritériumai itt is elvártak. Ezen túl azonban összetett, sokrétű, tökéletes egyensúlyban lévő bor, amely fineszt, eleganciát, utóízében pedig hosszú lecsengést mutat. Érési potenciálja messze meghaladja az átlagos vörösborok eltarthatóságát, azaz minimum 6-10 évre tehető. A magas minőségű bortól való elvárásaink magas szintű szintézise. Nemzetközi viszonylatban kiemelkedő, kitűnő minősítésű bor.

A szigorú minősítési rendszer szerint 2014-ben mindössze két vörösbor kaphatta meg a legnagyobb elismerést, vagyis az 5 csillagot. E szerint idén a Vesztergombi Pince 2011-es évjáratú házasítása, a Turul; valamint a Sauska Pincészet szintén 2011-es évjáratú, nagy testű mégis gyümölcsös bora, a Cuvée11 hódította el a legnagyobb minősítést. Négy csillaggal egyébként 10 borvidék 48 bora büszkélkedhet. Külön üdítő a listában, hogy akár már 750 forintért is hozzájuthatunk igazi remekművekhez .

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?