16 °C Budapest

Terjed a lottós csalás! Fontos információ a játékosoknak

Pénzcentrum
2012. november 12. 11:32

Az elmúlt hetekben megszaporodtak Magyarországon az úgynevezett lottós csalások. Online lánclevelekben terjednek a hamis információk, melyek általában hatalmas nyereménnyel kecsegtetnek.

Mint arról aPénzcentrum.hu többször is beszámolt, az elmúlt hónapokban csalók próbálnak meg visszaélni a lottó népszerűségével: online közösségi oldalakon többször is megjelentek lottózásra csábító elektronikus levelek, melyek célja feltehetően nem más, mint adathalászat, s kisebb-nagyobb pénzösszegek kicsalása a gyanútlan fogyasztóktól.

A Szerencsejáték Zrt.-től is számos esetben kérnek felvilágosítást a játékosok, ha nagyobb lottónyereményről kapnak ismeretlen e-mail címről értesítést, miközben az adott játéknak nem is voltak résztvevői, vagy hasonlóan gyanús e-mailben személyes adatok megerősítésére, esetleg egyenlegük feltöltésére szólítják fel őket - tájékoztat a helyzetről hétfői nyilatkozatában a Szerencsejáték Zrt.

A játékszervező hangsúlyozza, hogy tevékenysége kizárólag a magyarországi szerencsejáték piacra korlátozódik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya által engedélyezett játékokat, fogadásokat szervez, melyek teljes listája a társaság saját honlapján is megtalálható.

A Szerencsejáték Zrt. nem szervez és a hatályos törvények értelmében nem is szervezhet külföldön szerencsejátékot. Semmiféle információval nem rendelkezik, így kapcsolatot sem tart fenn akár külföldinek, akár magyarországi székhelyűnek feltüntetett lottó- vagy egyéb nyereményt ígérő társasággal. Ilyen cégekhez közvetítő szerepet nem vállal, mivel a működését szabályozó törvények ezt egyértelműen kizárják.

A Szerencsejáték Zrt. felhívja játékosai figyelmét, hogy minden akcióját kizárólag saját honlapján, a SzerencseMix című kiadványában, Facebook oldalán, óriásplakátokon, értékesítőhálózatában és országos napilapokban teszi közzé. Soha, semmilyen körlevélben nem kérnek újabb adatokat, vagy a korábban megadottak megerősítését, és nem hatalmaznak fel harmadik felet sem személyes adatok begyűjtésére.

A játékosoknak az alábbi dolgokra szükséges figyelniük:

Az internetes csalók adathalászattal jutnak hozzá személyes e-mail címünkhöz. Gond nélkül kialakíthatnak maguknak, a vállalatunk, a bankunk vagy az ismerőseink honlapjával szinte megszólalásig egyező honlapot.

Hivatalos személynek adják ki magukat - általában ügyvédnek, vagy banki ügyintézőnek, illetve egy lottótársaság képviselőjének - és a személyes adatainkat kérik, vagy azt, hogy kattintsunk rá egy megadott linkre és ott kérik a bankszámlaszámunkat.

Előfordul, hogy egy telefonszám felhívására buzdítanak, a hívott félről azonban hamis információkat jelenítenek meg a kijelzőn, hogy elhiggyük, ténylegesen egy ügyvéd vagy bank a hívott fél.

Újabban már nemcsak angolul, hanem magyarul is érkezhetnek kéretlen levelek, és egyre jobban ügyelnek a megfelelő nyelvhelyességre is. Ilyen leveleket kaphatunk papíron, faxon, sőt sms-ben is, de leggyakrabban e-mailben küldik. Adat- és pénzszerzési céllal küldött levelek a világ bármely országából érkezhetnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gyakori példa a visszaélési kísérletekre az olyan üzenet is, mely jelentős nyereményről értesít valamely külföldi ország lottójátékán, de nem ritka az örökül hagyott vagyon meséje sem. Ahhoz, hogy birtokba vehessük a pénzt kezelési költség vagy egyéb jogcímen bankszámlát kell nyitnunk, melyre 4-500 fontnyi - hozzávetőleg 150-200 ezer forintnyi -, esetenként akár ennél nagyobb összeget kérnek elhelyezni. Meg kell adnunk a bankszámlaszámunkat is, az összes személyes adatunkkal együtt, azzal az indokkal, hogy átutalhassák a pénzt.

Bővebben: Itt a régi-új átverés: százezreket bukhatnak a hiszékenyek

A Szerencsejáték Zrt. azt tanácsolja, hogy

Ha ilyen fajta levelet kapunk, akkor járunk el helyesen, ha azonnal kitöröljük.

Ne lépjünk kapcsolatba semmilyen módon az üzenet küldőjével, ha mégoly kecsegtető nyeremény ígéretével keres is meg.

Induljunk ki abból, hogy nem juthatunk nyereményhez egy olyan játékon, amelyben részt sem vettünk.

Ne adjuk meg a személyes adatainkat, a bankszámlaszámunkat és különösen ne utaljunk át pénzt, mert az önszántunkból eljuttatott összeg visszaszerzésére minimális az esély.

Ha mégis kételyek ébrednek bennünk a levél valóságtartalmát illetően, még mielőtt válaszolnánk rá, kérjünk felvilágosítást a levélben megnevezett cégről a feltüntetett ország nagykövetségétől, vagy osszuk meg gyanúnkat az illetékes megyei vagy fővárosi rendőrkapitánysággal.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem