Elfogadták a füsttörvényt: ez vár a dohányzókra

Pénzcentrum2011. április 26. 17:15

Elfogadta a parlament a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Jövő áprilistól ténylegesen megszűnhet a dohányzás a nyilvános helyeken. Az elmúlt időszakban számtalan érv és ellenérv hangzott el a dohánypárti és a füstölést ellenző oldalon egyaránt.

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

Az MTI tájékoztatása szerint az Országgyűlés kedden 271 igen szavazattal 37 ellenében, illetve 14 tartózkodás mellett módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Így 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben.

Mi változik?

A törvénytervezet alapján tilos lesz a dohányzás az összes közforgalmú intézményben (kocsma, étterem és minden más nyilvánosság számára nyitva álló helység), közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, zárt közterületeken (aluljáró), játszótereken és 5 méteres körzetükben, megállókban és 5 méteres körzetükben.

Dohányzóhelyek kijelölésében is szigorúan rendelkezik a törvénytervezet, ilyet nem lehet létesíteni zárt légterű helységekben, így munkahelyeken és közlekedési eszközökön sem. Iskolákban pedig még nem zárt területeken is tilos lesz a dohányzóhelyet kijelölni. Ezen rendelkezés alól kivételt képeznek a pszichiátriai intézmények, valamint a vendéglátóhelyek, ahol zárt szobákban kialakítható dohányzó. Egy másik kivétel is olvasható a tervezetben, miszerint a dohánytermékek kereskedelmi bemutatója miatt rendezett eseményeken továbbra is megengedett lesz a dohányzás.

A döntés előtt mi is összeszedtük, mi alapján dönthetnek ma a képviselők a parlamentben. Milyen érdekek és érvek feszülnek egymásnak.

Nagy dobásra készülnek Orbánék /Pénzcentrum.hu; Portfolio.hu elemzés/

Érvek a dohányzás korlátozása mellett:

- A dohányzás visszaszorításával mérséklődnének a költségvetés Egészségbiztosítási Alapból kiáramló kiadásai.
- Szakértői számítások szerint a dohányzásnak negatív a költségvetési mérlege.
- Középtávon a rokkantnyugdíjakra költött költségvetési összeg is mérséklődhet és közben javul a dohányzók és nemdohányzók életminősége.
- Az egészségesebb életmódnak és a csökkenő halálozásoknak köszönhetően kevesebb idő- és jövedelem-kieséssel lehet számolni a munkavállalók esetében.
- Az egészségben eltöltött életévek számának és a születéskor várható élettartam növekedésének kedvező gazdasági hatásai (foglalkoztatásban elsősorban)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellenérvek:

- Kieső adóbevételek
- A várható élettartam emelkedése nyomán az eltartottak után fizetendő költségvetési terhek is növekednek.
- A dohányzók negatív diszkriminációja.
-A szigorítás nyomán bekövetkező (lehetséges) negatív gazdasági hatások: vendéglátóipari helyek forgalmának visszaesése, ezen keresztül fogyasztáskiesés, éttermek és bárok számának csökkenése, foglalkoztatottak számának csökkenése.
A teljes cikk itt olvasható

Százmilliárdokatt bukhatnak a magyar vendéglátósok

Ha a tervezett törvénymódosítás csak jövőre lesz hatályos - a tervek szerint 2012 áprilisától - úgy a vendéglátóhelyek várható tartós forgalomkiesése 16-18 százalék lehet átlagosan, a teljes nemzetgazdasági veszteség 2012-ben meghaladhatja a 260 milliárd forintot - közölte a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI).
A teljes cikk itt olvasható

Padlóra küldi a piacot a dohányzásellenes törvény

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a költségvetés módosítást kezdeményezné, amennyiben a parlament elfogadja a dohányzás visszaszorítására törekvő törvényt. A NAV ugyanis lehetetlennek tartja a költségvetési törvényben előirányzott bevételek teljesítését, mivel a hatóság kimutatása szerint a dohányzás visszaszorítása minimum 32,5, maximum 58,5 milliárd forintos lyukat ütne a jövedéki adó bevételeken.
A teljes cikk itt olvasható

A dohányzás halált okozhat: az utakon

A függőségük miatt gyakran nagy áldozatokat hozó dohányosok hajlandóak több tíz kilométert vezetni, hogy egy kocsmát találjanak, ahol megengedett a káros füsteregetés. Az ilyen ittasan hazafelé tartó dohányosok viszont balesetet okozhatnak.
A teljes cikk itt olvasható

Címkék:
töltött cigi,