20 °C Budapest

Lebukott a Samsung: 40 milliárdos büntetés!

2010. május 20. 11:02

Az Európai Bizottság 331 millió euróra, vagyis mintegy 91 milliárd forintra büntette azt a tíz memóriagyártót - köztük a Samsungot és a Toshibát - akik évekkel ezelőtt árkartellt hoztak létre a DRAM-árak összehangolt manipulációja érdekében.

A legnagyobb bírságot, 145 millió eurót a világ legnagyobb memóriagyártója, a dél-koreai Samsung Electronics kapta az ármanipulációban, és bizalmas belső információk megosztásában való közreműködéséért.

A német Infineon Technologies 56,7 millió eurós, a dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. 51,5 milliós bírságot kapott ugyanezért. További résztvevője az ügynek a japán Hitachi, a Toshiba, Mitsubishi, NEC Electronics és az Elpida Memory, csakúgy mint a tajvani Nanya.

A kartellezőket a szintén bűnrészes amerikai chipgyártó, a Micron Technology buktatta le a hatóságoknál, melynek fejében nem kaptak bírságot. A EB egyébként 10 százalékkal minden tag büntetését mérsékelte, miután mindegyik vállalat elismerte a bűnszövetségben való részvételét. Egyes cégek - mint a kartellezés egyetlen európai vállalata, az Infineon esetében - ennél is nagyobb "kedvezményben" részesültek, akik közreműködtek az évekig tartó nyomozásban.

A lebuktatott 10 cég közül egyedül az Infineon volt európai, azonban mindegyikük értékesített Európában is az 1998-2002 között tartó kartellezési időszak alatt, amikor is a gyártók többnyire kétoldalú megállapodásokon keresztül koordinálták a PC-gyártóknak kínált árakat és termékeket, amely a végső felhasználók számára is jelentősen megemelte az árakat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kartellt 2005-ben egyszer már lebuktatták az Egyesült Államokban a DRAM-ok árainak koordinált megállapítása miatt. Ekkor a Samsungot szintén bűnösnek találták, és 300 millió dollárra büntették, amely a második legmagasabb bírság volt az USA-ban antitröszt ügyben.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?