13 °C Budapest

Körültekintően kell az analóg földi sugárzás lekapcsolásakor eljárni

Pénzcentrum
2010. május 18. 16:32

Kik a nyertesei az analóg lekapcsolásnak? címmel tartott előadást dr. Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden a Média Hungary konferencián. Az NHH elnöke beszámolt a digitális átállás folyamatának jelenlegi helyzetéről, vázolta a hátralévő feladatokat és ismertette, hogy a hatóság fokozatosan, összehangolt menetrend alapján akarja 2011 végéig lekapcsolni a magyarországi analóg földfelszíni sugárzást.

Digitális átállás - Mit tegyél, hogy ne sötétüljön el a képernyőd?

A digitális átállás keretében 2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televízió vételi mód és helyébe a jobb kép- és hangminőséget, nagyobb szolgáltatásválasztékot nyújtó, a korlátos erőforrással, az ország számára rendelkezésre álló frekvenciakészlettel való hatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő digitális földfelszíni televíziózás lép. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg még a földfelszíni analóg adást nézőknek legkésőbb 2011 végéig valamelyik másik televíziózási módra kell áttérniük - mondta a Média Hungary konferencián tartott előadásában Rozgonyi Krisztina. Az analóg lekapcsolás céldátuma a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-es törvény (Dtv.) szerint 2011. december 31-e.

A folyamat sikeres lebonyolítása érdekében meg kell határozni és a kellő időben nyilvánosságra kell hozni az országos analóg adók lekapcsolási területeit és időpontját a fokozatos és összehangolt elveknek megfelelően. Ezzel párhuzamosan a lakosság digitális földfelszíni műsorszórási ellátottságát (lefedettség) és a digitális vételre alkalmas készülékkel rendelkező háztartások arányát is pontosan fel kell térképezni. Az NHH Tanácsának álláspontja szerint - a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően - az analóg lekapcsolást fokozatosan hajtjuk végre, lehetőséget adva ezzel az összes érintettnek, hogy a lekapcsolási időpontok ismeretében választani tudjanak a lehetséges digitális megoldások között - húzta alá előadásában a hatóság elnöke. Ennek megfelelően az NHH egy olyan többlépcsős menetrend véglegesítését végzi, amelynek során a közszolgálati és a kereskedelmi műsorok analóg adóinak lekapcsolására összehangoltan kerül sor.

A hatóság felmérései szerint jelenleg mintegy 800-820 ezer háztartásban, vagyis a magyar lakosság hozzávetőleg egyötödénél elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. Ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos földfelszíni tévécsatornákat, köztük a közszolgálati televíziót is csak ilyen módon érik el. Számukra a fokozatos lekapcsolás a megnyugtató megoldás, amelynek előnye egyebek közt, hogy az első lekapcsolás tapasztalatai felhasználhatóak a később átálló területeken; az osztott igénybevétel miatt kisebb erőforrásteher (pl. call center, szerelőkapacitás, eszköz-hozzáférhetőség) jelentkezik, ezáltal magasabb színvonalú támogatás biztosítható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az NHH által kiválasztott megoldás biztosítja, hogy a lakosság megfelelően felkészült legyen a lekapcsolásra, azaz ismerje annak időpontját, tudja, hogy milyen lehetőségei vannak az analóg vétel pótlására, tisztában legyen azzal, mire van szükség a digitális vételhez. Az, hogy a kijelölt adókörzetekben egyszerre "sötétül el" mindegyik földfelszíni analóg adás szintén a fogyasztók érdekeit szolgálja, hiszen így könnyebben értelmezik a lekapcsolást, érzékelik, hogy egy fejezet véget ér a hazai televíziózás történetében. A fokozatos átállás az adófizetők számára is előnyös megoldás, hiszen az így lerövidülő simulcast - azaz a párhuzamos analóg és digitális sugárzási idő - költségvetési megtakarítást eredményez a közszolgálati televíziók műsorterjesztési díjaiban. Végül, de nem utolsó sorban a piaci szereplők is élvezhetik a többlépcsős lekapcsolási menetrendet, hiszen ez számukra is kiszámítható, tervezhető környezetet biztosít.

A technikai részletek kidolgozása és nyilvánosságra hozatala mellett még egy fontos feltétel megteremtésére hívta fel a figyelmet dr. Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke. A következő időszakban meg kell oldani, hogy rászorultság esetén még a lekapcsolás előtt rendelkezésre álljon egy olyan támogatott konstrukció, amellyel az érintettek tisztában vannak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm