23 °C Budapest

Digitális átállás - Mit tegyél, hogy ne sötétüljön el a képernyőd?

2010. május 18. 04:42

A digitális átállás lényege, hogy a tervek szerint legkésőbb 2011. december 31-én megszűnik a hagyományos analóg földi sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép. A két technológia egy ideig párhuzamosan fut, majd az analóg sugárzást lekapcsolják, és ezután már csak a digitális jelek feldolgozására alkalmas tunerrel szerelt tévékkel vagy a külön erre a célra fejlesztett készülékekkel (ún. set-top-boxszal) rendelkezők tudják nézni a földi sugárzású csatornákat.

Az Antenna Hungária (AH) 2008-ban összesen öt úgynevezett multiplexet nyert meg 12 évre digitális televízióadás műsorszórására. Ebből az öt multiplexből jelenleg hármon szolgáltat digitális adásokat, további kettő pedig az analóg sugárzás lekapcsolása után fog a műsorszolgáltató rendelkezésére állni. A jelenlegi, analóg földi sugárzásban országosan három csatornát (m1, TV2 és RTL Klub) lehet továbbítani, ezeket szoba- vagy tetőantennával, ingyen foghatják a nézők. A digitális technológiával ezzel szemben akár több tucat csatorna vételére is lehetőség lesz a jövőben, melyek egy része a továbbiakban is ingyenes marad, más részük pedig fizetős tartalom lesz.

Egy multiplexen belül ugyanis - tömörítéstől függően - nagyjából három HD vagy nyolc-tíz SD felbontású adás továbbítására van lehetőség. A jelenleg rendelkezésre álló három multiplex közül kettő DVB-T szabvánnyal sugárzó már be is telt. A harmadik (DVB-H szabvánnyal működő) mobiltelefonos digitális televíziós szolgáltatásra beállított multiplex pedig nem hozta a korábban remélt sikert. A mobilszolgáltatók és a telefongyártók inkább a 3G szabványt preferálják a mobil TV szolgáltatásakor, ezért az AH tárgyalásokat kezdett a Nemzeti Hírközlési Hatóssággal a DVB-H technológiájú multiplex DVB-T rendszerűvé átállásáról.

Mi kell a nézőknek az átálláshoz?

A februári DVB-T ellátottsági térkép szerint az ország területének 88%-án fogható a digitális földfelszíni adás. Az analóg rendszer lekapcsoláshoz szükséges törvény által előírt 94%-os országos lefedettségi arányt még idén év végéig el fogja érni az AH - ígérik a cégnél. A lefedettség azonban nem minden. Semmit sem ér a sugárzás, ha a TV nézők nem rendelkeznek a digitális jelek dekódolásához szükséges technikai eszközökkel.


A digitális átállás a felmérések szerint közvetlenül mintegy 800 ezer háztartást érint, ahol jelenleg földfelszíni televízióadást néznek. Az érintett otthonok körülbelül 10%-a (mintegy 80 ezer háztartás) állt már át a digitális műsorok vételére a digitális műsorszórás bevezetése óta eltelt kilenc hónapban - mondta a Pénzcentrum kérdésére Tóth András az AH kommunikációs vezetője. Az analóg adás lekapcsolásakor ehhez képest mintegy 80%-os digitális penetráció lenne kívánatos - nyilatkozta korábban Jean-Francios Fenech az AH vezérigazgatója.

Súlyos ezreseket buksz a sárga csekkel! Mi áll a háttérben? Kattints!

Azok a háztartások, akik még nem rendelkeznek a digitális adások dekódolásához szükséges technikai feltételekkel, de nem szeretnének televízió nélkül maradni 2012-től, a következő másfél évben két dolgot tehetnek. Vagy vásárolnak egy MPEG-4 tunerrel szerelt új TV készüléket (a kapható lapos képernyős készülékek többsége már ilyen), vagy pedig az antenna és a meglévő analóg jelek feldolgozására képes készülék közé egy külön készüléket, set-top-box vevődekódert vásárolnak. Törvényi előírás, hogy minden ingyenes digitális földfelszíni adás vételére alkalmas készüléken fel kell tüntetni a következő feliratot: "A készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére."

Mennyibe kerül a váltás?

Egy év alatt jelentősen nőtt a kereslet
A set-top-boxok értékesítése 2009. első négy hónapjának eredményeihez hasonlítva 2010. azonos időszakában több mint a háromszorosára nőtt a Media Markt áruházaiban. Havi néhány százas darabszámról ezres nagyságrendűre nőtt a termék forgalma egy év alatt. A focivébé közeledtével várható, hogy tovább növekszik a kereslet ezek iránt a készülékek iránt, illetve egyre bővül a földi sugárzású digitális csatornák száma, amely szintén keresetté teszi a set-top-boxokat.

A digitális adás vételére alkalmas, MPEG-4-es tunerrel szerelt televíziók aránya a Media Markt árukészletében az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt, az összes eladott tévékészülék kb. 90%-a rendelkezik ezzel a funkcióval - nyilatkozta Szánthó Balázs az áruházlánc koncepciómenedzsere.

A drágább megoldás nyilvánvalóan az új TV készülék vásárlása. Az általunk felkeresett helyeken a digitális sugárzás dekódolására alkalmas legolcsóbb 50-55 centiméter átmérőjű MPEG-4-es dekóderrel szerelt tévék 50 ezer forint környékén indulnak. Ebben az esetben pénzünkért cserébe nem csak az (ingyenes) digitális tévézés lehetőségét kapjuk, hanem egy vadonatúj készülék birtokába is jutunk, annak minden előnyével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennél olcsóbb megoldás a régi készülékünket analóg jelekkel "tápláló" DVB-T vevődekódert (set-top-boxot) vásárolni. Ilyen eszközt meglehetősen sok gyártó kínálatában fel lehet lelni. A készülékek tulajdonságaival kapcsolatban a már idézett feliraton és az áruházi eladókon kívül a készülékekre ragasztott MinDig TV matricák jelentenek eligazodási pontot. A MinDig TV matrica az AH minősítése, melyet olyan gyártók illetve forgalmazók termékei kaphatnak meg, melyeket a műsorszolgáltató előzetesen bevizsgált. A DVB-T hálózat üzemeltetője ezzel a megkülönböztető jellel biztosítja a fogyasztókat arról, hogy a termék biztosan alkalmas a digitális műsorszolgáltatás vételére.

Alkalmas készülékekből is többféle van. Egyrészt léteznek olyan készülékek, melyek önmagukban csupán az ingyenes digitális földfelszíni adások vételére megfelelőek, ezek ára nagyjából 20 ezer forint környékén alakul. Ennél valamivel drágábbak, 26-27 ezer forintba kerülnek azok a set-top-boxok, melyek kártyaolvasóval is rendelkeznek, és ezáltal használni lehet velük az AH által értékesített fizetős műsorszolgáltatás igénybevételéhez szükséges Conax kódkártyát is.

Mit kapunk a pénzünkért és mikor érdemes vásárolni?

A digitális műsorszolgáltatás révén a korábbihoz képest jóval több csatornához juthatunk kábel-, műholdas, vagy IPTV előfizetés nélkül is. Jelenleg ingyenesen összesen 7 földi sugárzású csatornát lehet nézni, az analóg adáshoz képest sokkal jobb kép- és hangminőségben. Május 25-étől a 7 ingyenes csatorna mellett összesen 10 fizetős csatornát is kínál az AH MinDig TV Extra szolgáltatása keretében. A fizetős szolgáltatásnál konstrukciótól és akciótól függően 1-2 ezer forintba kerül majd egy hónap TV előfizetés.


Amennyiben elégedettek vagyunk az analóg módon sugárzott három csatorna műsorkínálatával, úgy megérheti még egy kis ideig várni a vásárlással. Ahogy közeledik ugyanis a végleges átállás időpontja, úgy fokozódhat a kereslet a digitális műsorok vételére alkalmas készülékek iránt, és ezzel párhuzamosan az áruházak igyekezhetnek majd egymás alá ígérni áraikkal. Ezzel pedig végső soron a fogyasztó jár jól, ugyanis olcsóbban hozzájuthat új, digitális televíziós műsorszórás vételére alkalmas készülékéhez.

A készülékek árának csökkenésén kívül esély van rá, hogy a digitális átállás elősegítése érdekében a későbbiekben az állam is segítséget nyújtson például a szociálisan rászorulóknak a set-top-boxok megvásárlásában. A földfelszíni adások ugyanis a legszegényebb rétegek számára gyakran az egyetlen elérhető tévézési lehetőséget kínálják, az ő pénztárcájukat pedig jelentősen megterhelheti a 15-20 ezer forintos egyszeri beruházás.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?