17 °C Budapest

Megugrott az infláció, fékre lépett a lejtőn a magyar gazdaság (3.)

Pénzcentrum
2010. február 12. 09:03

Az üzemanyagok drágulása és a hatósági áremelések miatt idén januárban váratlan mértékben ugrott meg Magyarországon az infláció. A Portfolio.hu elemzői konszenzusában adódott 5.7%-kal szemben 6.4%-ra ugrott januárban az éves alapú árdrágulás üteme. Decemberben még 5.6%-os volt az infláció. Az első ránézésre kedvezőtlen adatot ellensúlyozhatja ugyanakkor, hogy a konszenzusunkban adódott 4.8%-kal szemben "csak" 4.1%-kal csökkent a naptárhatással kiigazított GDP a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 7.1%-os hanyatlás után.

Lassult a zsugorodás üteme

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján (amelynek hibahatára +/- 0.2%-pont) Magyarország bruttó hazai terméke 4.0%-kal, a naptári hatás kiszűrésével 4.1%-kal csökkent tavaly október-decemberben éves alapon. Ez jobb, mint ami az általunk készített elemzői konszenzusban adódott, de fontos látni, hogy az előrejelzési nehézségek (pl. készletváltozás és annak hatása) miatt széles sávban, -3.9% és -6.1% között szóródtak a becslések.

2010.02.11 11:18
Recesszió és infláció - Mit hoz a pénteki adatdömping?


Negyedéves alapon (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint) 0.4%-kal csökkent a bruttó hazai termék, azaz már a hetedik egymást követő negyedévben zsugorodott a magyar gazdaság teljesítménye. Éppen ma reggel jelentek meg a magyar exportpiacok szempontjából legfontosabb országok tavalyi negyedik negyedéves GDP-statisztikái is. Ezek szerint a német GDP negyedéves alapon meglepetésre stagnált, míg a francia a várttal csaknem összhangban 0.6%-kal bővült.

2010.02.12 08:32
Beborult az ég - elakadt a német gazdaság növekedése (2.)

Lényeges, hogy a tavalyi harmadik negyedévre vonatkozó negyedéves alapú GDP-visszaesést 1.8%-ról 1.2%-ra módosította most a statisztikai hivatal. Eközben viszont az éves alapú visszaesés mértéke 7.1% maradt.


A most közzétett magyar negyedik negyedéves GDP-adat alapján elmondható, hogy 2009 átlagában a gazdaság teljesítménye 6.3%-kal, a naptári hatás kiszűrésével 6.2%-kal esett vissza szemben a hivatalos kormányzati előrejelzésben, illetve a nemzetközi hitelcsomaggal összefüggő dokumentumokban szereplő 6.7%-kal. Ez növeli annak esélyét, hogy az ötödik hitelfelülvizsgálatot lezáró jövő hétfői sajtótájékoztatón változik a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az Európai Bizottsággal egyeztetett magyar makrogazdasági pálya ahhoz képest, mint ami a legutóbbi előrejelzés volt (január végén benyújtott konvergenciaprogram).


A tavalyi negyedik negyedévi részletes GDP-statisztikát csak március 10-én közli majd a KSH.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Év eleji árugrás

Az elemzői konszenzusunkban adódott 5.7%-kal szemben átlagosan 6.4%-kal emelkedtek januárban a fogyasztói árak Magyarországon. Az év elejére esett többek között a jövedéki adó újabb emelése, de nemcsak emiatt, hanem az olajárak nemzetközi drágulása miatt is csúcsokat döntött az üzemanyagok ára Magyarországon. Szintén év elejére esett számos hatósági áremelés (pl. víz-, csatorna, szemétszállítás, stb.), ugyanakkor a hónap közepétől már 5%-os kulcs alá esett a távhő áfája.


Egyelőre kérdéses, hogy ezen árváltozások mekkora részét tudta már a januári inflációs statisztikában figyelembe venni a KSH. Mindenesetre az inflációs meglepetés mértéke alapján jó eséllyel nagy részét elszámolhatta már ezeknek az intézmény. Emiatt arra van kilátás, hogy a következő hónapokban mérsékelten lassul az éves áremelkedés üteme, majd júliustól (amikor kiesik az árindexből az áfa-emelés hatása), meredeken zuhanni fog 2.5% környékére.


Mindenesetre az első ránézésre jelentőp negatív meglepetést jelentő januári inflációugrás mellett két, inkább nyugtató hatású tényet is érdemes kiemelni: az éves alapú maginflációs mutató 4.8%-ról "csak" 5.1%-ra gyorsult és a negyedéves szintű évesített (szezonálisan kiigazított) maginfláció 1.5%-ról mindössze 2.6%-ra emelkedett. Utóbbi adat azt jelenti, hogy ha ugyanolyan ütemben folytatódnának az áremelkedések éves szinten, mint az elmúlt egy negyedévben, akkor is a 3%-os, közép távú jegybanki inflációs cél alatti pénzromlási ütem adódna. Ez tehát azt is jelenti, hogy a mai inflációs adat monetáris politikai szempontból továbbra sem indokolja a kamatcsökkentési sorozat leállítását. A bizonytalan nemzetközi piaci környezet lehet ebben a kérdésben a döntő fontosságú.


Lássuk a részleteket!

Januárban az egyhavi fogyasztói áremelkedés üteme 1.4%-os volt, amelyet főként a hatósági áremelések szerteágazó hatásai, továbbá az idényáras élelmiszerek drágulása fűtött. A KSH adatai szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 2.2%-kal növekedtek, az idényáras élelmiszerek nélkül ugyanakkor "csak" 0.8%-os volt a drágulás mértéke. Árcsökkenést mért az intézmény a sertéshús (2.4%) és a párizsi, kolbász (2.2%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk (2.6%) és az egyéb cikkek (2.5%) árai, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 6.5%-kal nőtt. Szintén átlag felett drágult a háztartási energia (1.7%), ezen belül a vezetékes gáz ára 2.3%-kal nőtt. A szolgáltatások körében átlag alatti áremelkedés (0.7%) volt megfigyelhető, ezen belül a postai szolgáltatások ára 6.5, a szemétszállítás díjtételei 3.4, a helyi tömegközlekedésé 1.7%-kal növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek körében bekövetkezett 0.4%-os áremelkedés szintén átlag alatti volt. A nagy januári árleszállítások nyomán a ruházkodási cikkekért átlagosan 3.9%-kal kellett kevesebbet fizetni az előző hónaphoz viszonyítva.


12 hónap alatt, 2009. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2.9%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a kávé (12.9%), a tojás (9.9%), csokoládé, kakaó (9.6%), a párizsi, kolbász (6.9%), valamint a házon kívüli étkezés 6.7 százalékkal. Árcsökkenés következett be az étolaj (14.2%), a liszt (6.4%) és a tej (5.7%) esetében. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 13.7%-kal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 31.7%-kal, a gyógyszer, gyógyáru 8.5%-kal drágult. Szintén átlag feletti (11.6%) volt az áremelkedés a szeszes italok, dohányáruk esetében. A szolgáltatások átlag alatti 5.6%-os árnövekedésén belül a szemétszállítás 13.7%-kal, a helyi tömegközlekedés 7.1%-kal drágult. Szintén átlag alatt emelkedtek a háztartási energia árai (4.0%), ezen belül az elektromos energia ára 15.9%-kal nőtt, a távfűtésé 17.1%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3.9%-kal, a ruházkodási cikkekért 1.2%-kal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm