Vigyázz az egészségedre: tippek stresszoldásra

Pénzcentrum2010. január 5. 16:58

Bizonyára mindannyian éreztük már úgy, hogy kevéssé tudjuk irányítás alatt tartani életünket, hogy összecsaptak a hullámok a fejünk felett, és nem tudjuk hogyan oldjuk meg problémáinkat. Ha hosszú ideig ilyen stressz hatása alatt vagyunk, bizony az egészségünk is bánhatja, érdemes tehát megfogadni a szakemberek tanácsait, és megpróbálni relaxálni kicsit. Persze számos egyéb stresszoldási stratégia is létezik, lássunk néhányat ezek közül.

A stressznek több fajtája létezik: az egyik mikor egyszerűen túlhajszoltnak érezzük magunkat, elúszunk a feladatainkban, de azért látjuk a megoldást. A másik változat, mikor nem látjuk a kiutat, megemelkedik az adrenalin-termelésünk, kimerültté válunk, és különféle gyulladások is kialakulhatnak szervezetünkben, az immunrendszerünk meggyengülése miatt. Emellett a vérnyomás is tartósan megemelkedhet, ami hosszú távon szívproblémákhoz vezethet.

Utóbbi, tartós stressz-állapotot persze jóval nehezebb feloldani, helyrehozni, éppen ezért érdemes időben szakemberhez fordulni, főleg ha olyan jeleket tapasztalunk magunkon, hogy reggelente már szinte nincs is kedvünk kikelni az ágyból, még a korábban érdekesnek tartott dolgok végzésében sem leljük már örömünket, kezd teljes érdektelenség úrrá lenni rajtunk, netalántán már azon gondolkodunk, hogy magunkban, vagy másokban kárt tegyünk.

Persze szakember nélkül, mi magunk is sokat tehetünk a stressz feloldása érdekében. Íme néhány tipp:

1. Állíts fel elérhető célokat
A sikerélmény fontos, éppen ezért nem érdemes túllőni a céljaink felállításakor, hiszen a sikertelenség érzése is növeli a stresszt. Egy-egy cél, feladat teljesítése növelheti egónkat, ismét büszkék lehetünk magunkra, ami később nagyobb kihívást jelentő célok kitűzésére ösztönöz minket. 


2. Kezdjünk el mozogni
Nem kell egyből a maratont lefutni, elég ha naponta beiktatunk egy kis testmozgást, például fél óra sétát egy barátunkkal. A rendszeres sport stresszoldó hatású, mindegy, hogy jógáról, úszásról, kosárlabdáról vagy síelésről van szó, a lényeg hogy élvezzük, amit csinálunk, és próbáljuk rendszeresíteni is. 


3. Írd le, amit gondolsz
Talán kevesen hiszik, de az írás rendkívül nyugtató hatású. Nem kell feltétlenül naplót vezetni, egy blog is tökéletesen megfelelő, az írástól teljes mértékben ódzkodók akár diktafonra is felvehetik gondolataikat. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


4.Végy egy masszázst
Jutalom jelleggel, egy-egy célkitűzés teljesítése után nyugodtan vegyünk egy masszázst, a stressz hatására kialakult csomók, gócok kimasszírozása jót tesz testnek, léleknek egyaránt. 


5. Étkezzünk rendszeresen
Stressz hatása alatt gyakran nem étkezünk rendszeresen, és sietve, ráadásul egészségtelen ételeket fogyasztunk. Figyeljünk oda mit, és hogyan eszünk, próbáljunk kiegyensúlyozottan táplálkozni.


6. Felejtsük el a kávét, cigit
Igyekezzünk minimálisra csökkenteni a kávéfogyasztást, csakúgy mint a cigarettáét, a dohányzás ugyanis jelentősen csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát.

Mindezek mellett természetesen a legfontosabb a megfelelő alvás, illetve az ehhez szükséges körülmények biztosítása. Aludjunk tehát sokat!

Címkék: