Gyorsítósávban a mobilfizetés

2009. április 30. 13:32

Közép- és Kelet-Európában, fejlett a bankszektor, és a mobiltelefonok elterjedt használata miatt küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. A ma még hiányos szabályozásnak 2009 őszéig rendeződnie kell, s ezt követően a költség-hatékony mobilfizetés jelenleg "lazább" követelményei nem fogják kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

Közép- és Kelet-Európában, ahol fejlett a bankszektor, és hihetetlen mértékben elterjedt a mobiltelefonok használata, küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. Míg egyes országokban az alkalmazás már jelentős sikereket könyvelhet el, nálunk a mobilfizetések szélesebb körben történő terjedését akadályozza például, hogy nincs egységes szabályozás, illetve hiányzik a mobilhálózatok üzemeltetői, a bankok és a kiskereskedők közötti együttműködés is. A kereskedők lassan felismerik, milyen előnyökkel járhatnak számukra ezen fizetések, a szolgáltatóknak és a használóknak pedig ezzel egyidejűleg látni fogják, hogyan takaríthatnak meg időt és pénzt ezzel a fizetési technikával.

Aktualitást ad a témának a mobilfizetés kielégítő törvényi szabályozásának kialakítására vonatkozó európai uniós kötelezettség - melynek a pénzügyi szolgáltatók szabályozásával egységes módon kell rendeznie a kérdést -, melynek legkésőbb 2009 őszéig meg kell történnie.

A globális gazdasági és pénzpiaci válság ugyan sürgeti az olyan költség-hatékony fizetési módszerek mielőbbi bevezetését, mint a mobilfizetés, ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy a bankinál "lazább" követelményeket teljesítő szolgáltatók (pl. mobil operátorok) nem fogják-e kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

A mobilfizetés tényleges elterjedésének több feltétele is van, az egységes szabványok kidolgozása, a megbízható, biztonságos tranzakciós környezet és adatkezelés, működőképes üzleti modellek kialakítása, illetve a szükséges technikai fejlesztések mind a készülékek, mind a hálózatok vonatkozásában. "Lépésenként közelítünk a cél felé, - összegezte Neuman Péter, a Telekom 4 Zrt. ügyvezető igazgatója, - melynek egy átfogó szakmai konszenzusra kell támaszkodnia, ennek elérését támogatja májusi szakmai konferenciánk is. Operátori, technológiai, illetve pénzügyi oldalról közelítve a kérdést, kiemelt szerepet kapnak a szabályozási, adatvédelmi kérdések."

Ahol már a mobilfizetést használják

A mobilfizetés kétségtelenül csábítóan kényelmes és költség-hatékony minden szereplő számára, amint azt a mobilparkolás, mobil és internetes tartalom letöltés, mozijegy, autópálya-matrica vásárlás magyar tapasztalatai is bizonyítják. Újabb alternatíva lehet a kártyás vásárlás mellett a mobilfizetés, de léteznek kártyás mobilfizetési megoldások is, amikor a két rendszer kombináltan működik, a kényelmet és a biztonságot ötvözve.

"A mobilfizetés kézenfekvő előnyei már az idén legalább 10-15 ezer fogyasztót csábítanak arra, hogy kipróbálják a mobilfizetési szolgáltatásokat." - ad előrejelzést Papp Tibor, a Díjbeszedő Holdinghoz tartozó FOLD-R Zrt. vezérigazgatója.. "Arra számítunk, hogy kereskedői oldalról főleg a nagyobb internetes áruházak, illetve közüzemi, pénzintézeti szolgáltatók csatlakozása révén a következő években már százezres nagyságrendű tömeg intézheti pénzügyeit a mobiltelefonján keresztül."

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29