4 °C Budapest

Gyorsítósávban a mobilfizetés

2009. április 30. 13:32

Közép- és Kelet-Európában, fejlett a bankszektor, és a mobiltelefonok elterjedt használata miatt küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. A ma még hiányos szabályozásnak 2009 őszéig rendeződnie kell, s ezt követően a költség-hatékony mobilfizetés jelenleg "lazább" követelményei nem fogják kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

Közép- és Kelet-Európában, ahol fejlett a bankszektor, és hihetetlen mértékben elterjedt a mobiltelefonok használata, küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. Míg egyes országokban az alkalmazás már jelentős sikereket könyvelhet el, nálunk a mobilfizetések szélesebb körben történő terjedését akadályozza például, hogy nincs egységes szabályozás, illetve hiányzik a mobilhálózatok üzemeltetői, a bankok és a kiskereskedők közötti együttműködés is. A kereskedők lassan felismerik, milyen előnyökkel járhatnak számukra ezen fizetések, a szolgáltatóknak és a használóknak pedig ezzel egyidejűleg látni fogják, hogyan takaríthatnak meg időt és pénzt ezzel a fizetési technikával.

Aktualitást ad a témának a mobilfizetés kielégítő törvényi szabályozásának kialakítására vonatkozó európai uniós kötelezettség - melynek a pénzügyi szolgáltatók szabályozásával egységes módon kell rendeznie a kérdést -, melynek legkésőbb 2009 őszéig meg kell történnie.

A globális gazdasági és pénzpiaci válság ugyan sürgeti az olyan költség-hatékony fizetési módszerek mielőbbi bevezetését, mint a mobilfizetés, ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy a bankinál "lazább" követelményeket teljesítő szolgáltatók (pl. mobil operátorok) nem fogják-e kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

A mobilfizetés tényleges elterjedésének több feltétele is van, az egységes szabványok kidolgozása, a megbízható, biztonságos tranzakciós környezet és adatkezelés, működőképes üzleti modellek kialakítása, illetve a szükséges technikai fejlesztések mind a készülékek, mind a hálózatok vonatkozásában. "Lépésenként közelítünk a cél felé, - összegezte Neuman Péter, a Telekom 4 Zrt. ügyvezető igazgatója, - melynek egy átfogó szakmai konszenzusra kell támaszkodnia, ennek elérését támogatja májusi szakmai konferenciánk is. Operátori, technológiai, illetve pénzügyi oldalról közelítve a kérdést, kiemelt szerepet kapnak a szabályozási, adatvédelmi kérdések."

Ahol már a mobilfizetést használják

A mobilfizetés kétségtelenül csábítóan kényelmes és költség-hatékony minden szereplő számára, amint azt a mobilparkolás, mobil és internetes tartalom letöltés, mozijegy, autópálya-matrica vásárlás magyar tapasztalatai is bizonyítják. Újabb alternatíva lehet a kártyás vásárlás mellett a mobilfizetés, de léteznek kártyás mobilfizetési megoldások is, amikor a két rendszer kombináltan működik, a kényelmet és a biztonságot ötvözve.

"A mobilfizetés kézenfekvő előnyei már az idén legalább 10-15 ezer fogyasztót csábítanak arra, hogy kipróbálják a mobilfizetési szolgáltatásokat." - ad előrejelzést Papp Tibor, a Díjbeszedő Holdinghoz tartozó FOLD-R Zrt. vezérigazgatója.. "Arra számítunk, hogy kereskedői oldalról főleg a nagyobb internetes áruházak, illetve közüzemi, pénzintézeti szolgáltatók csatlakozása révén a következő években már százezres nagyságrendű tömeg intézheti pénzügyeit a mobiltelefonján keresztül."

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16