Gyorsítósávban a mobilfizetés

2009. április 30. 13:32

Közép- és Kelet-Európában, fejlett a bankszektor, és a mobiltelefonok elterjedt használata miatt küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. A ma még hiányos szabályozásnak 2009 őszéig rendeződnie kell, s ezt követően a költség-hatékony mobilfizetés jelenleg "lazább" követelményei nem fogják kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

Közép- és Kelet-Európában, ahol fejlett a bankszektor, és hihetetlen mértékben elterjedt a mobiltelefonok használata, küszöbön áll a mobilfizetési technika szélesebb körben történő alkalmazása. Míg egyes országokban az alkalmazás már jelentős sikereket könyvelhet el, nálunk a mobilfizetések szélesebb körben történő terjedését akadályozza például, hogy nincs egységes szabályozás, illetve hiányzik a mobilhálózatok üzemeltetői, a bankok és a kiskereskedők közötti együttműködés is. A kereskedők lassan felismerik, milyen előnyökkel járhatnak számukra ezen fizetések, a szolgáltatóknak és a használóknak pedig ezzel egyidejűleg látni fogják, hogyan takaríthatnak meg időt és pénzt ezzel a fizetési technikával.

Aktualitást ad a témának a mobilfizetés kielégítő törvényi szabályozásának kialakítására vonatkozó európai uniós kötelezettség - melynek a pénzügyi szolgáltatók szabályozásával egységes módon kell rendeznie a kérdést -, melynek legkésőbb 2009 őszéig meg kell történnie.

A globális gazdasági és pénzpiaci válság ugyan sürgeti az olyan költség-hatékony fizetési módszerek mielőbbi bevezetését, mint a mobilfizetés, ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy a bankinál "lazább" követelményeket teljesítő szolgáltatók (pl. mobil operátorok) nem fogják-e kockázatosabbá tenni a manapság amúgy is alulszabályozottnak tekintett pénzügyi rendszert.

A mobilfizetés tényleges elterjedésének több feltétele is van, az egységes szabványok kidolgozása, a megbízható, biztonságos tranzakciós környezet és adatkezelés, működőképes üzleti modellek kialakítása, illetve a szükséges technikai fejlesztések mind a készülékek, mind a hálózatok vonatkozásában. "Lépésenként közelítünk a cél felé, - összegezte Neuman Péter, a Telekom 4 Zrt. ügyvezető igazgatója, - melynek egy átfogó szakmai konszenzusra kell támaszkodnia, ennek elérését támogatja májusi szakmai konferenciánk is. Operátori, technológiai, illetve pénzügyi oldalról közelítve a kérdést, kiemelt szerepet kapnak a szabályozási, adatvédelmi kérdések."

Ahol már a mobilfizetést használják

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mobilfizetés kétségtelenül csábítóan kényelmes és költség-hatékony minden szereplő számára, amint azt a mobilparkolás, mobil és internetes tartalom letöltés, mozijegy, autópálya-matrica vásárlás magyar tapasztalatai is bizonyítják. Újabb alternatíva lehet a kártyás vásárlás mellett a mobilfizetés, de léteznek kártyás mobilfizetési megoldások is, amikor a két rendszer kombináltan működik, a kényelmet és a biztonságot ötvözve.

"A mobilfizetés kézenfekvő előnyei már az idén legalább 10-15 ezer fogyasztót csábítanak arra, hogy kipróbálják a mobilfizetési szolgáltatásokat." - ad előrejelzést Papp Tibor, a Díjbeszedő Holdinghoz tartozó FOLD-R Zrt. vezérigazgatója.. "Arra számítunk, hogy kereskedői oldalról főleg a nagyobb internetes áruházak, illetve közüzemi, pénzintézeti szolgáltatók csatlakozása révén a következő években már százezres nagyságrendű tömeg intézheti pénzügyeit a mobiltelefonján keresztül."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem