24 °C Budapest

Kiragadnák az internetet az USA-fogságából

2009. május 5. 16:03

Az Európai Bizottság szeretné végre megtörni az Egyesült Államok egyeduralmát az internet "igazgatásának" terén és egy sokoldalú nemzetközi fórum kezébe adni a döntés jogát.

Talán kevesek tudják, de az internet összes fontosabb kérdéséről szóló döntés jelenleg egy kézben összpontosul. Legyen szó a legmagasabb szintű ( mint a .com vagy .eu) domainnevek kiosztásáról, vagy épp az IP-címek menedzseléséről, minden információ egy kaliforniai non-profit cégnél, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbersnél (ICANN) fut össze, amely egyébként az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma alá tartozik egy megállapodás értelmében.

Az Európai Unió információs társadalmának biztosa, Viviene Reding azonban egy új megoldással állt elő az internet-szabályozás kérdéskörében. Szerinte az irányítói feladatokat egy teljesen privatizált vállalatnak kéne magára vállalnia, melyet azonban egy nemzetközi fórum felügyel és lát el tanácsokkal. A

Reding szerint amint kifut az ICANN jelenlegi megbízatása, azonnal meg kellene kezdeni a rendszer megreformálását. Ezért nyílt felhívást intézett Barack Obama amerikai elnökhöz, hogy privatizálják a szervezetet és hozzanak létre egy felügyelő bizottságot, egy "internetes G12"-t.

Mint a neve is mutatja, a kerekasztal 12 delegáltat vonultatna fel. Észak- és Dél-Amerika, Európa és Afrika két-két tagot küldene, Ázsia és Ausztrália összesen hármat. A 12. fő az ICANN mindenkori elnöke lenne, akinek viszont nincs szavazati joga. Az új amerikai elnök szeptembertől kezdhetné el a munkálatokat az új rendszer kialakításán, az álláspontja azonban eddig még nem látott napvilágot. Az biztos, hogy George W. Bush körömszakadtáig harcolt az ellen, hogy az ICANN az ENSZ kezébe kerüljön - és láthatóan sikerrel vette az akadályt.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem