15 °C Budapest

Kiragadnák az internetet az USA-fogságából

2009. május 5. 16:03

Az Európai Bizottság szeretné végre megtörni az Egyesült Államok egyeduralmát az internet "igazgatásának" terén és egy sokoldalú nemzetközi fórum kezébe adni a döntés jogát.

Talán kevesek tudják, de az internet összes fontosabb kérdéséről szóló döntés jelenleg egy kézben összpontosul. Legyen szó a legmagasabb szintű ( mint a .com vagy .eu) domainnevek kiosztásáról, vagy épp az IP-címek menedzseléséről, minden információ egy kaliforniai non-profit cégnél, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbersnél (ICANN) fut össze, amely egyébként az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma alá tartozik egy megállapodás értelmében.

Az Európai Unió információs társadalmának biztosa, Viviene Reding azonban egy új megoldással állt elő az internet-szabályozás kérdéskörében. Szerinte az irányítói feladatokat egy teljesen privatizált vállalatnak kéne magára vállalnia, melyet azonban egy nemzetközi fórum felügyel és lát el tanácsokkal. A

Reding szerint amint kifut az ICANN jelenlegi megbízatása, azonnal meg kellene kezdeni a rendszer megreformálását. Ezért nyílt felhívást intézett Barack Obama amerikai elnökhöz, hogy privatizálják a szervezetet és hozzanak létre egy felügyelő bizottságot, egy "internetes G12"-t.

Mint a neve is mutatja, a kerekasztal 12 delegáltat vonultatna fel. Észak- és Dél-Amerika, Európa és Afrika két-két tagot küldene, Ázsia és Ausztrália összesen hármat. A 12. fő az ICANN mindenkori elnöke lenne, akinek viszont nincs szavazati joga. Az új amerikai elnök szeptembertől kezdhetné el a munkálatokat az új rendszer kialakításán, az álláspontja azonban eddig még nem látott napvilágot. Az biztos, hogy George W. Bush körömszakadtáig harcolt az ellen, hogy az ICANN az ENSZ kezébe kerüljön - és láthatóan sikerrel vette az akadályt.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05