18 °C Budapest

Tőkehiány alakulhat ki a bünszervezeteknél

2009. április 17. 18:00

A gazdasági válság miatt egyre több a rablás, ám a szervezett bűnözők száma csökkenhet - mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Bodnár Zsolt szerint tőkehiány alakulhat ki ezeknél a csoportoknál, amelyek konfliktusokhoz vezethetnek, de utcai harcokra nem számítanak. Az üzletek, kisebb pénzintézetek elleni támadásokat valószínűleg az úgynevezett megélhetési bűnözők követik el -írja az inforadio.hu.

Jelentősen nőtt a rablások száma az utóbbi időben a gazdasági válság hatására - közölte a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Bodnár Zsolt kiemelte: egyre több az olyan megélhetési rabló, aki korábban nem követett el komoly bűncselekményt, de most jó megoldásnak tartják az üzletek vagy pénzintézetek kirablását.

Szintén nőtt azoknak teljesen amatőr bűnelkövetőknek a száma, akik állást vesztve, padlóra kerülve az egyetlen megoldásnak a rablást tartják - mondta. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese szerint az elfogásuk nem mindig könnyű, annak ellenére, hogy sok nyomot hagynak maguk után, nem figyelnek a részletekre.

Míg a rablások száma emelkedik, a szervezett bűnözők száma csökkenhet a válság eredményeként - emelte ki Bodnár Zsolt. Ezeknél a csoportoknál tőkehiányt alakult ki a csoportoknál, felgyorsul a tartozások behajtása, ami vezethet konfliktusokhoz, de utcai harcokra nem kell számítani. Jelenleg nem olyan erős a szervezett bűnözés, mint az 1990-es években volt - tette hozzá.

A dandártábornok szerint az ingatlanbizniszek után immár a csalások állnak a szervezett bűnözői csoportok profiljának középpontjában, de az nem várható, hogy a drog- és a fegyverkereskedelem megélénkül.

A budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese azt mondta: a válság megjelenésével tapasztalni lehetett a bűnözők irányváltását, és a rendőrök is reagáltak erre a megváltozott helyzetre.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?