19 °C Budapest

Megszületett a brutális antikorrupciós csomag!

2009. április 10. 09:15

A kormány utolsó ülésén elfogadta a korrupciót megfékezni hivatott törvényt, mely szerint súlyos bírság jár a korrupt szerveknek, és ennek megfelelő jutalom a bejelentőknek. Újdonság, hogy a kőkemény kartellekről súgók is díjban részesülhetnek.

A megvalósítás középpontjában a szeptembertől felálló Közérdekvédelmi Hivatal áll majd, mintegy 70 fős apparátusával, melynek elnökét a miniszterelnök előterjesztésére, a köztársasági elnök javaslata alapján, az országgyűlés választja meg.

A GVH-hoz hasonló jogosultságokkal rendelkező hivatal a bejelentők személyét nem adhatja majd ki, sőt szükség esetén jogi képviselőt is biztosít számára, és anyagilag is támogatja, ha a bejelentés miatt csökkenne a jövedelme.

A sikeres felderítésért járó jutalom a visszaélőre kivetett bírság 10 százaléka, ami nem kis összeg, hiszen a bírság a jogtalan magatartással elérni kívánt előny legalább kétszerese, de legfeljebb háromszorosa lehet. Ugyanakkor bírság jár annak, aki alaptalanul bejelentést tesz.

Újdonság a törvényben az úgynevezett kőkemény kartellekről súgók díjazása, akik tehát a Gazdasági Versenyhivatalnak jelentenek. A lobbitörvény szintén változik, annak érdekében, hogy átláthatóbbá váljon a döntés-előkészítés.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem