1 °C Budapest

Megszületett a brutális antikorrupciós csomag!

2009. április 10. 09:15

A kormány utolsó ülésén elfogadta a korrupciót megfékezni hivatott törvényt, mely szerint súlyos bírság jár a korrupt szerveknek, és ennek megfelelő jutalom a bejelentőknek. Újdonság, hogy a kőkemény kartellekről súgók is díjban részesülhetnek.

A megvalósítás középpontjában a szeptembertől felálló Közérdekvédelmi Hivatal áll majd, mintegy 70 fős apparátusával, melynek elnökét a miniszterelnök előterjesztésére, a köztársasági elnök javaslata alapján, az országgyűlés választja meg.

A GVH-hoz hasonló jogosultságokkal rendelkező hivatal a bejelentők személyét nem adhatja majd ki, sőt szükség esetén jogi képviselőt is biztosít számára, és anyagilag is támogatja, ha a bejelentés miatt csökkenne a jövedelme.

A sikeres felderítésért járó jutalom a visszaélőre kivetett bírság 10 százaléka, ami nem kis összeg, hiszen a bírság a jogtalan magatartással elérni kívánt előny legalább kétszerese, de legfeljebb háromszorosa lehet. Ugyanakkor bírság jár annak, aki alaptalanul bejelentést tesz.

Újdonság a törvényben az úgynevezett kőkemény kartellekről súgók díjazása, akik tehát a Gazdasági Versenyhivatalnak jelentenek. A lobbitörvény szintén változik, annak érdekében, hogy átláthatóbbá váljon a döntés-előkészítés.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?