23 °C Budapest

Duplázódhat az égi forgalom, ha megszűnnek a légifolyosók

2009. március 24. 12:00

Új forgalmi rend lépett érvénybe hétfőtől Európa egén. A korábbi légifolyosós rendszert GPS-alapú forgalomrendezés váltotta fel, így akár kétszer annyi gép is megfordulhat a légtérben.

A GPS-alapú új rendszer feleslegessé teszi az eddigi légifolyosós szisztémát, melyben rádiójelek irányították a gépeket. A légi sztrádák rendszerében a repülőgépek csak meghatározott sávokban közlekedhettek, a reptéri leszállás pedig egyre inkább hasonlított az M7-es autópálya siófoki leágazásához egy nyári péntek délután.

Ennek azonban most vége. A repülőgépek a GPS-ek segítségével a legrövidebb, leggazdaságosabb úton juthatnak el úticéljukhoz, a több irányból történő érkezések miatt pedig jelentősen csökken a célállomás feletti várakozás ideje. Az új technológia segítségével akár évi négymilliárd eurót is megspórolhatnak a légitársaságok az Eurocontrol becslése szerint. A repterek körüli dugók csökkenésével a balesetek kockázata is jelentősen csökken.

A rendszert egyelőre a Maastricht-i légiirányító központban vezetik be, ahonnan a Benelux-államok és Németország északnyugati részének forgalmát irányítják. A központ évi 1,5 millió járatot kezel, ezzel London után a második legforgalmasabb kontroller az öreg kontinensen. A rendszert rövidesen teljes Európára kiterjesztik.

A szakértők szerint 2030-ig megduplázódhat a forgalom Európa egén: a mostani tízmillió járat helyett 20,4 millió repül majd át a légtérben évente. Az Eurocontrol szerint azonban legkésőbb 2025-ig az új GPS-alapú rendszer teljesen kiépül majd egész Európában, így bőven elbírnak majd a forgalommal.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem