6 °C Budapest

Duplázódhat az égi forgalom, ha megszűnnek a légifolyosók

2009. március 24. 12:00

Új forgalmi rend lépett érvénybe hétfőtől Európa egén. A korábbi légifolyosós rendszert GPS-alapú forgalomrendezés váltotta fel, így akár kétszer annyi gép is megfordulhat a légtérben.

A GPS-alapú új rendszer feleslegessé teszi az eddigi légifolyosós szisztémát, melyben rádiójelek irányították a gépeket. A légi sztrádák rendszerében a repülőgépek csak meghatározott sávokban közlekedhettek, a reptéri leszállás pedig egyre inkább hasonlított az M7-es autópálya siófoki leágazásához egy nyári péntek délután.

Ennek azonban most vége. A repülőgépek a GPS-ek segítségével a legrövidebb, leggazdaságosabb úton juthatnak el úticéljukhoz, a több irányból történő érkezések miatt pedig jelentősen csökken a célállomás feletti várakozás ideje. Az új technológia segítségével akár évi négymilliárd eurót is megspórolhatnak a légitársaságok az Eurocontrol becslése szerint. A repterek körüli dugók csökkenésével a balesetek kockázata is jelentősen csökken.

A rendszert egyelőre a Maastricht-i légiirányító központban vezetik be, ahonnan a Benelux-államok és Németország északnyugati részének forgalmát irányítják. A központ évi 1,5 millió járatot kezel, ezzel London után a második legforgalmasabb kontroller az öreg kontinensen. A rendszert rövidesen teljes Európára kiterjesztik.

A szakértők szerint 2030-ig megduplázódhat a forgalom Európa egén: a mostani tízmillió járat helyett 20,4 millió repül majd át a légtérben évente. Az Eurocontrol szerint azonban legkésőbb 2025-ig az új GPS-alapú rendszer teljesen kiépül majd egész Európában, így bőven elbírnak majd a forgalommal.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?