3 °C Budapest

Szociális segély helyett közmunka - szigorítják a feltételeket!

Pénzcentrum
2008. december 10. 09:00

Az Országgyűlés tovább a szociális és foglalkoztatási törvények módosítását indítványozó törvényjavaslatot. Eszerint jövőre a rendszeres szociális segélyre fordított összegek közel fele már munkabérként kerülne kifizetésre - írja a Világgazdaság.

Jövőre szűkíteni szeretnék a rendszeres szociális segélyre jogosultak nagyjából 200 ezer fős körét, méghozzá úgy, hogy közfoglalkoztatási munkalehetőséget nyújtanak a rászorulóknak.

Ha a javaslatot megszavazzák, ezentúl csak az 55 év feletti, illetve az egészségkárosult, munkaképtelen személyek kaphatnak rendszeres szociális segélyt, míg a gyereküket egyedül nevelő szülők csak akkor, ha a 14 év alatti gyermekük a településen nem részesül megfelelő ellátásban, vagyis ha nem járhat óvodába, vagy napközibe.

Ez alól egyetlen kiskaput az önkormányzat ettől eltérő helyi rendelete jelenthet, amihez azonban csak 80 százalékos állami támogatás jár.

Akik nem részesülhetnek segélyben, azoknak rendelkezésre állási támogatást, vagy közfoglalkoztatást, és ehhez járó munkabért fizetnek, mely nem lehet alacsonyabb a minimálbér összegénél (jelenleg 69 ezer forintnál).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkormányzatoknak ezentúl április 15-éig közfoglalkoztatási tervet kell készíteniük, amelyben a jogosultak képzés szerinti összetételét, a közfoglalkoztatási feladatok megjelölését, és ütemezését, valamint az ehhez szükséges létszámot, forrásokat kell megjelölniük. A szociális államtitkár elmondta, hogy a szükséges adminisztratív feladatok ellátására 3000 főnek státust fognak adni az önkormányzatoknál, méghozzá a tartósan munkanélküli, de megfelelő végzettséggel rendelkezők köréből.

Azok a 35 év alattiak, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel, képzésre kell járniuk, mely idejére rendelkezésre állási támogatást kapnak, amely a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 80 százaléka lesz, ezt fogják megkapni azok is, akiknek az önkormányzat nem tud közmunkahelyet biztosítani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57