30 °C Budapest

Szociális segély helyett közmunka - szigorítják a feltételeket!

Pénzcentrum
2008. december 10. 09:00

Az Országgyűlés tovább a szociális és foglalkoztatási törvények módosítását indítványozó törvényjavaslatot. Eszerint jövőre a rendszeres szociális segélyre fordított összegek közel fele már munkabérként kerülne kifizetésre - írja a Világgazdaság.

Jövőre szűkíteni szeretnék a rendszeres szociális segélyre jogosultak nagyjából 200 ezer fős körét, méghozzá úgy, hogy közfoglalkoztatási munkalehetőséget nyújtanak a rászorulóknak.

Ha a javaslatot megszavazzák, ezentúl csak az 55 év feletti, illetve az egészségkárosult, munkaképtelen személyek kaphatnak rendszeres szociális segélyt, míg a gyereküket egyedül nevelő szülők csak akkor, ha a 14 év alatti gyermekük a településen nem részesül megfelelő ellátásban, vagyis ha nem járhat óvodába, vagy napközibe.

Ez alól egyetlen kiskaput az önkormányzat ettől eltérő helyi rendelete jelenthet, amihez azonban csak 80 százalékos állami támogatás jár.

Akik nem részesülhetnek segélyben, azoknak rendelkezésre állási támogatást, vagy közfoglalkoztatást, és ehhez járó munkabért fizetnek, mely nem lehet alacsonyabb a minimálbér összegénél (jelenleg 69 ezer forintnál).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkormányzatoknak ezentúl április 15-éig közfoglalkoztatási tervet kell készíteniük, amelyben a jogosultak képzés szerinti összetételét, a közfoglalkoztatási feladatok megjelölését, és ütemezését, valamint az ehhez szükséges létszámot, forrásokat kell megjelölniük. A szociális államtitkár elmondta, hogy a szükséges adminisztratív feladatok ellátására 3000 főnek státust fognak adni az önkormányzatoknál, méghozzá a tartósan munkanélküli, de megfelelő végzettséggel rendelkezők köréből.

Azok a 35 év alattiak, akik nem rendelkeznek alapfokú iskolai végzettséggel, képzésre kell járniuk, mely idejére rendelkezésre állási támogatást kapnak, amely a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 80 százaléka lesz, ezt fogják megkapni azok is, akiknek az önkormányzat nem tud közmunkahelyet biztosítani.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem