7 °C Budapest

Nem bízunk a politikusokban

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 13:01

A GfK Csoport által 2008 tavaszán végzett felmérés szerint továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom világszerte. Mellettük Európában az orvosok és tanárok, hazánkban a postások és orvosok állnak a bizalmi lista élén. Világszerte a politikusok kullognak a sor végén, de a marketing és reklámszakemberek, valamint vállalatvezetők megbízhatóságáról sem vélekednek a válaszadók túlzottan kedvezően.

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Európában és az Egyesült Államokban tízből kilenc megkérdezett bízik a tűzoltók állhatatosságában és szakértelmében. Az európai válaszadók 83 százalékának különösen az orvosok érdemlik ki a bizalmát és nagyjából ugyanennyien nyilatkoztak hasonlóképpen a tanárokról. Hatból öt válaszadó nem bízik a politikusokban, és háromból két megkérdezett hasonlóan vélekedik a marketingszakma képviselőiről, a reklámszakemberekről, valamint a vállalatvezetőkről. A piackutatók iránt a vizsgálat válaszadóinak több, mint fele, Közép- és Kelet-Európában háromnegyede (74 százalék) tanúsít bizalmat.

Az olasz és görög politikusok iránti bizalom a legcsekélyebb

A vizsgálat eredményei országonként és régiónként igen változatos képet körvonalaznak. Nyugat-Európában a megkérdezettek 87 százaléka jelezte, hogy nem bízik hazája politikai elitjében. Az ország vezetőit különösen csekély megbecsülés Olaszországban (6 százalék), Görögországban (9 százalék), Franciaországban (10 százalék) és Németországban (10 százalék) övezi. A politikai elit az Egyesült Államokban is a bizalmi lista hátsó szegmensében foglal helyet, bár a vezetőkben megbízó válaszadók 22 százaléka lényegesen magasabb arányt jelez, mint amit a kutatók Nyugat-Európában mértek (13 százalék). Magyarországon a válaszadók 83 százaléka bizalmatlan, és mindössze 17 százalékuk tanúsít bizalmat a politikusok iránt.

A GfK Csoport Bizalom Indexe azt mutatja, hogy a vállalatvezetők és reklámszakemberek szintén alacsony bizalmat élveznek Európa nyugati részén: a megkérdezettek 70 százaléka saját bevallása szerint nem bízik bennük. A német válaszadók vállalatvezetőkbe vetett bizalma különösen kicsi: a vizsgált országok közül itt tapasztalták a kutatók a legnagyobb bizalmatlanságot - mindössze 15 százalék vélekedik róluk pozitívan. E csoport a térségben a legnagyobb bizalmat Spanyolországban, Portugáliában és Svédországban élvezi, ahol nem kevesebb, mint a válaszadók 40 százaléka bízik meg bennük. A menedzserek imázsa még ennél is kedvezőbb Közép- és Kelet-Európában - így hazánkban is -, ahol a megkérdezettek mintegy fele jelezte, hogy bízik a vállalatvezetőkben. Az egyetlen kivételt Oroszország jelenti, ahol a megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka tett említést ilyen irányú bizalmáról. Az Egyesült Államokban a válaszadók körülbelül harmada véli úgy, hogy a vállalatvezetők megbízhatók, ezzel ez a csoport végzett a bizalmi lista hátulról harmadik helyén.

A reklámszakmát vizsgálva megállapítható, hogy a francia és a holland válaszadók kiemelkedően bizalmatlan képviselői iránt: a válaszadók 80 százaléka nem bízik a reklámszakemberekben. Hasonlóképpen rosszul - az utolsó előtti helyen - szerepeltek e szakma képviselői az Egyesült Államokban. A lakosság legnagyobb része csak két közép- és kelet-európai országban - Romániában és Lengyelországban - bízik meg a reklámszakemberekben. Hazánkban a megkérdezettek 44 százaléka számolt be a reklámszakemberek iránti bizalmáról.

Továbbra is a tűzoltóságot övezi a legnagyobb bizalom

A hat hónappal ezelőtti felmérés eredményeihez hasonlóan továbbra is rendületlen a tűzoltók iránti bizalom. Az európai és egyesült államokbeli megkérdezettek több mint 90 százaléka számít fenntartások nélkül a tűzoltóságra. Közép- és Kelet-Európában ugyanakkor ez alkalommal 80 százalékos eredménnyel a második helyen végeztek a tűzoltók - őket a bizalom mértékének szempontjából a tanárok előzték meg. Magyarországon az európai átlagot is meghaladva a válaszadók 95 százaléka jelezte, hogy megbízik a tűzoltókban.

Nyugat-Európában a bizalmi lista második helyezettjei - nagyon kis lemaradással - az orvosok. A válaszadók mintegy 84 százaléka - Görögország kivételével - nyilatkozott úgy, hogy megbízik e szakma képviselőiben (a mediterrán országban mindössze a megkérdezettek 51 százaléka vélekedett így saját hazája gyógyítóiról). A harmadik helyen a postások (81 százalék) végeztek, őket a tanárok követik (79 százalék). Az Egyesült Államokban a második helyen a postások, harmadik helyen pedig a katonaság áll. Az orvosoknak a tengerentúlon a válaszadók 80 százaléka szavaz bizalmat, akik így az 5. helyet foglalják el. Hazánkban az orvosokat a lakosság 86 százaléka tartja megbízhatónak, a tanárok és tanítók iránt a lakosság 81 százaléka, a postások iránt pedig tízből kilenc válaszadó érez bizalmat.

Rendőrség, katonaság és az igazságszolgáltatás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a megkérdezettek mintegy háromnegyede megbízik a rendőrség képviselőiben. A bizalom mértékét tekintve kiemelkedik az országok sorából Svédország (87 százalék) és Németország (85 százalék). A rendőrség megítélése kevésbé kedvező Közép- és Kelet-Európában, ahol a válaszadóknak csak 47 százaléka nyilatkozott pozitívan. Ennél lényegesen magasabb a rendőrökben megbízók aránya Magyarországon, hiszen a korábbi tendenciákkal ellentétben 2008 tavaszán már csupán tízből három megkérdezett jelezte, hogy bizalmatlan a rendőrség tagjaival szemben.

A katonaságban nagyjából hasonló mértékben bízik Nyugat-Európa, mint a rendőrségben. Az Egyesült Államokban a hadsereg 10 százalékponttal magasabb bizalmi arányt ért el: itt a megkérdezettek mintegy 83 százaléka vélekedik a fegyveres erőkről pozitívan. Ezzel a katonaság az Államokban a tanárokat és orvosokat megelőzve a harmadik helyen végzett. A katonaság hazánkban a lista ötödik helyén végzett, hiszen a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik a hadseregben.

A bíróságokat és környezetvédő szervezeteket tízből hat válaszadó tartja megbízhatónak mindhárom térségben. A bíróságokról különösen jó véleményt a svédek, a hollandok, lengyelek és németek képviselnek, hazánkban ők a húsz szakma listáján a kilencedik helyen állnak (67 százalék bízik meg az igazságszolgáltatás bíráiban).

Mennyire bízik meg Ön
az alábbi szakmák képviselőiben,
illetve intézményekben?
(az adatok azok százalékos arányában kifejezve,
akik az egyes szakmák képviselőiben megbíznak)

Kattints a képre a nagyításhoz!

Piackutatók, a papság és az ügyvédek

A piackutatói szakma képviselőiben, a papságban és az ügyvédekben Nyugat-Európa többsége egyaránt megbízik. Az egyház képviselői különösen nagy megbecsülésnek Közép- és Kelet-Európában, valamint Svédországban, az Egyesült Államokban, Németországban és Portugáliában örvendenek. Az ügyvédekbe vetett bizalom Németországban átlagon felüli (69 százalék) és csak Svédországban tudott e csoport hasonlóan nagyarányú bizalmat kivívni magának.

Magyarországon a piackutatói szakma kifejezetten jól szerepel, már ami a szakemberek iránti bizalom kérdését illeti, hiszen tízből hét válaszadó bizalmát élvezik. Ennél kedvezőtlenebb helyezést mondhatnak magukénak az ügyvédek (60 százalék), de a papság is, melynek tagjaiban a válaszadók 53 százalék bízik meg.

Az egyes szakmák képviselőiben
megbízók arányának alakulása
Magyarországon, 2008. tavasz


A felmérést a GfK Csoport készítette, a magyar adatokat a GfK Hungária Piackutató Intézet szolgáltatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem