7 °C Budapest

Bankbiztonsági trükkök: TE sem kerülheted el a végzeted...

Pénzcentrum
2007. február 26. 08:00

Egyre drágább a bankolás azoknak, akik továbbra is idegenkednek az internetes csatorna használatától. Sokakat minden bizonnyal a közelmúlt adathalász támadásai is elbizonytalanítottak, megkérdeztük hát a hazai pénzintézeteket, hogy ezeknek az akcióknak milyen hatása volt az internetes forgalomra, illetve az ügyfélszám bővülésére, és egyáltalán milyen lépéseket tesznek, milyen rendszert kínálnak ügyfeleik biztonságának megőrzésére. Alábbi összeállításunkból kiderül, hogy a biztonsági megoldások tárháza meglehetősen sokrétű és egyre többen élnek az olcsóbb és kényelmesebb bankolás lehetőségével. Lássuk, mit érdemes tudni az internet-banking-ról!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sokan vannak, de sosincsenek elegen...

Az összeállítás elkészítésében segédkező bankok (OTP Bank, K&H, Erste Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Raiffeisen, MKB, IEB, Citibank) mindegyike kiemelte, hogy az internet alapú bankolás dinamikusan bővülő szegmens hazánkban, egyre többen engednek ugyanis az ösztönző díjak mellett a kényelem csábításának.

A CIB-nél hangsúlyozták, hogy a bank mintegy 100 ezer lakossági ügyfele használja az internet bankot és a lakossági tranzakciók 90%-a ma már elektronikus csatornákon (interneten, terminálon, telefonon) keresztül bonyolódik.

A Raiffeisen és az MKB esetében is igaz, hogy az internetes bankolást lehetővé tevő számlacsomaggal rendelkező ügyfelek nagyságrendileg 20%-a használja aktívan, tranzaktálásra a szolgáltatást.

Az Erste Bank elmondása szerint a bank elektronikus számlacsomagjaival rendelkező ügyfeleinek átlagegyenlege közel 30%-kal magasabb, mint a "normál" számlacsomaggal rendelkező ügyfeleké és az internetes csatornát preferálók közel 60%-kal több tranzakciót végeznek havonta, mint a hagyományos utat kedvelő ügyfelek.

Volt hatása az adathalász támadásoknak?

Erre a kérdésre minden bank egyhangú választ adott: sem a tranzakciók számában, sem az ügyfélszám növekedési ütemében nem volt érezhető hatása az adathalász támadásoknak, melyet a pénzintézetek egytől-egyik a gyors és korrekt tájékoztatásnak, valamint saját rendszerük megbízhatóságának, biztonságának tudnak be. Lássuk hát, mitől is lesz biztonságos egy internetes bankolási rendszer!

Biztonsági megoldások: mik a különleges trükkök?

Alapesetben az internetes bankolási felületre történő belépéshez legalább egy azonosítóval és egy jelszóval kell rendelkeznünk, ezt a modellt azonban jócskán lehet tovább komplikálni a biztonság fokozása érdekében. Több bank (OTP, K&H, Erste, Budapest Bank) felkínálja a mobilaláírás lehetőségét, azaz SMS-ben egyszer használatos kódot kaphatunk, mely nélkül gyakorlatilag lehetetlen tranzakciót indítani. (Az MKB a közeljövőben vezeti be ezt a szolgáltatást, jelenleg SMS és/vagy e-mail értesítést kaphatnak ügyfelei az egyes tranzakciókról, csakúgy mint a CIB-nél.)

A különleges megoldások körébe sorolhatjuk az IEB Banko WEBŐr szolgáltatásának időablak funkcióját, mely gyakorlatilag úgy működik, hogy az ügyfél a regisztrált telefonszámával felhívja a bank megadott számát, ahol egy automata tájékoztatja, hogy 15 percig van lehetősége tranzakciókat kezdeményezni a Banko WEB-en. Az időkeret lejárta után a rendszer csak lekérdezési műveletekre használható, de egy újabb hívással újraindítható az időablak. (Ez a szolgáltatás nem alapértelmezett, de az IEB erősen ajánlja igénybevételét.)

Szintén kilóg a sorból a K&H Bank A K&H Bank már az e-bank szolgáltatás bevezetésekor (2000) felkészült arra, hogy ügyfelei számára a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a chipkártyás azonosító rendszerrel, melynek használatához szükség van a chipkártyára a hozzá tartozó PIN-kóddal és a chipkártya olvasóra. A K&H-nál emellett az említett módon az SMS-es egyszer használatos kóddal történő azonosításra is van lehetőség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A billentyűzet követő (keylogger) programok ellen hatékony védelmet nyújthat a Citibank rendszere is, melyben a felhasználónevet és jelszót a képernyőn látható virtuális billentyűzeten kell bevinni az egér segítségével. Emellett hasznos lehet, hogy decembertől a Citibank Online rendszeren belül csak a "kedvezményezettek listáján" megjelölt személyek részére lehet átutalást kezdeményezni, új kedvezményezettet pedig csak egy SMS-ben kapott egyszeri kóddal lehet felvenni.

A limit nyújt védelmet?

Felmerülhet bennünk, hogy valamilyen szinten a tranzakciós limitek is védelmet nyújthatnak az ellen, hogy teljesen kifosszanak bennünket, az érem másik oldalaként meg kell viszont említeni, hogy sokszor idegesítő lehet, ha ezek miatt nem tudjuk végrehajtani a kívánt tranzakciót. A bankok eltérő módon állnak a limitek kérdéséhez, sok helyütt megvan a felső plafon, melynél nem állíttathatunk be magasabb értéket, míg máshol nem szabnak határt. Nézzük mindezt részletesebben a következő táblázat segítségével!

 

Kötelező lesz a netes bankolás? Úgyis rákényszerítenek...

A díjak jövőbeli alakulásával kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, hogy a hagyományos és az online bankolás díjai közti szakadék tovább szélesedhet vagy esetleg lehet számítani némi közeledésre. Az OTP Bank álláspontja szerint az arányokban hosszabb távon sem várható változás, a K&H és az MKB azonban ezzel ellentétben arra számít, hogy tovább szélesedhet a szakadék. A többi pénzintézet azon az állásponton van, hogy az élőmunka-igény miatt a hagyományos bankolás természetesen mindig drágább lesz az elektronikusnál, jóslatokba azonban nem kívántak bocsátkozni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06