5 °C Budapest

Bankbiztonsági trükkök: TE sem kerülheted el a végzeted...

Pénzcentrum
2007. február 26. 08:00

Egyre drágább a bankolás azoknak, akik továbbra is idegenkednek az internetes csatorna használatától. Sokakat minden bizonnyal a közelmúlt adathalász támadásai is elbizonytalanítottak, megkérdeztük hát a hazai pénzintézeteket, hogy ezeknek az akcióknak milyen hatása volt az internetes forgalomra, illetve az ügyfélszám bővülésére, és egyáltalán milyen lépéseket tesznek, milyen rendszert kínálnak ügyfeleik biztonságának megőrzésére. Alábbi összeállításunkból kiderül, hogy a biztonsági megoldások tárháza meglehetősen sokrétű és egyre többen élnek az olcsóbb és kényelmesebb bankolás lehetőségével. Lássuk, mit érdemes tudni az internet-banking-ról!

Sokan vannak, de sosincsenek elegen...

Az összeállítás elkészítésében segédkező bankok (OTP Bank, K&H, Erste Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Raiffeisen, MKB, IEB, Citibank) mindegyike kiemelte, hogy az internet alapú bankolás dinamikusan bővülő szegmens hazánkban, egyre többen engednek ugyanis az ösztönző díjak mellett a kényelem csábításának.

A CIB-nél hangsúlyozták, hogy a bank mintegy 100 ezer lakossági ügyfele használja az internet bankot és a lakossági tranzakciók 90%-a ma már elektronikus csatornákon (interneten, terminálon, telefonon) keresztül bonyolódik.

A Raiffeisen és az MKB esetében is igaz, hogy az internetes bankolást lehetővé tevő számlacsomaggal rendelkező ügyfelek nagyságrendileg 20%-a használja aktívan, tranzaktálásra a szolgáltatást.

Az Erste Bank elmondása szerint a bank elektronikus számlacsomagjaival rendelkező ügyfeleinek átlagegyenlege közel 30%-kal magasabb, mint a "normál" számlacsomaggal rendelkező ügyfeleké és az internetes csatornát preferálók közel 60%-kal több tranzakciót végeznek havonta, mint a hagyományos utat kedvelő ügyfelek.

Volt hatása az adathalász támadásoknak?

Erre a kérdésre minden bank egyhangú választ adott: sem a tranzakciók számában, sem az ügyfélszám növekedési ütemében nem volt érezhető hatása az adathalász támadásoknak, melyet a pénzintézetek egytől-egyik a gyors és korrekt tájékoztatásnak, valamint saját rendszerük megbízhatóságának, biztonságának tudnak be. Lássuk hát, mitől is lesz biztonságos egy internetes bankolási rendszer!

Biztonsági megoldások: mik a különleges trükkök?

Alapesetben az internetes bankolási felületre történő belépéshez legalább egy azonosítóval és egy jelszóval kell rendelkeznünk, ezt a modellt azonban jócskán lehet tovább komplikálni a biztonság fokozása érdekében. Több bank (OTP, K&H, Erste, Budapest Bank) felkínálja a mobilaláírás lehetőségét, azaz SMS-ben egyszer használatos kódot kaphatunk, mely nélkül gyakorlatilag lehetetlen tranzakciót indítani. (Az MKB a közeljövőben vezeti be ezt a szolgáltatást, jelenleg SMS és/vagy e-mail értesítést kaphatnak ügyfelei az egyes tranzakciókról, csakúgy mint a CIB-nél.)

A különleges megoldások körébe sorolhatjuk az IEB Banko WEBŐr szolgáltatásának időablak funkcióját, mely gyakorlatilag úgy működik, hogy az ügyfél a regisztrált telefonszámával felhívja a bank megadott számát, ahol egy automata tájékoztatja, hogy 15 percig van lehetősége tranzakciókat kezdeményezni a Banko WEB-en. Az időkeret lejárta után a rendszer csak lekérdezési műveletekre használható, de egy újabb hívással újraindítható az időablak. (Ez a szolgáltatás nem alapértelmezett, de az IEB erősen ajánlja igénybevételét.)

Szintén kilóg a sorból a K&H Bank A K&H Bank már az e-bank szolgáltatás bevezetésekor (2000) felkészült arra, hogy ügyfelei számára a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a chipkártyás azonosító rendszerrel, melynek használatához szükség van a chipkártyára a hozzá tartozó PIN-kóddal és a chipkártya olvasóra. A K&H-nál emellett az említett módon az SMS-es egyszer használatos kóddal történő azonosításra is van lehetőség.

A billentyűzet követő (keylogger) programok ellen hatékony védelmet nyújthat a Citibank rendszere is, melyben a felhasználónevet és jelszót a képernyőn látható virtuális billentyűzeten kell bevinni az egér segítségével. Emellett hasznos lehet, hogy decembertől a Citibank Online rendszeren belül csak a "kedvezményezettek listáján" megjelölt személyek részére lehet átutalást kezdeményezni, új kedvezményezettet pedig csak egy SMS-ben kapott egyszeri kóddal lehet felvenni.

A limit nyújt védelmet?

Felmerülhet bennünk, hogy valamilyen szinten a tranzakciós limitek is védelmet nyújthatnak az ellen, hogy teljesen kifosszanak bennünket, az érem másik oldalaként meg kell viszont említeni, hogy sokszor idegesítő lehet, ha ezek miatt nem tudjuk végrehajtani a kívánt tranzakciót. A bankok eltérő módon állnak a limitek kérdéséhez, sok helyütt megvan a felső plafon, melynél nem állíttathatunk be magasabb értéket, míg máshol nem szabnak határt. Nézzük mindezt részletesebben a következő táblázat segítségével!

 

Kötelező lesz a netes bankolás? Úgyis rákényszerítenek...

A díjak jövőbeli alakulásával kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, hogy a hagyományos és az online bankolás díjai közti szakadék tovább szélesedhet vagy esetleg lehet számítani némi közeledésre. Az OTP Bank álláspontja szerint az arányokban hosszabb távon sem várható változás, a K&H és az MKB azonban ezzel ellentétben arra számít, hogy tovább szélesedhet a szakadék. A többi pénzintézet azon az állásponton van, hogy az élőmunka-igény miatt a hagyományos bankolás természetesen mindig drágább lesz az elektronikusnál, jóslatokba azonban nem kívántak bocsátkozni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?