3 °C Budapest

Kórházi osztagatósdi: itt a miniszteri ajánlás

Pénzcentrum
2007. január 9. 09:12

Tegnap éjféli határidő előtt kb. két órával az Egészségügyi Minisztérium honlapján megjelent az egészségügyi miniszter ajánlása a régiókon belüli kapacitások felosztásához. A tárca megjelentetett egy számolótáblát is, amelynek célja, hogy hogy segítse a Regionális Egészségügyi Tanácsokat (RET) a régión belüli aktív és krónikus ágyszámok szakmacsoportonkénti felosztásában.

A tavaly nyári kormányalakulás után nem sokkal megindultak a reformok az államháztartás egyes területein. Ide tartozik az egészségügy is, ahol komolyabb intézményi reform látszik körvonalazódni. Ennek része a kórházi rendszer átalakítása , a kapacitások ésszerűbb elosztása, a szolgáltatási színvonal tervezett emelése.

Az új intézkedések célja a kórházi rendszer hatékonyabb és olcsóbb működése. Több intézmény megszűnése (ill. az eredeti működési cél átalakulása) miatt számos területen többet kell majd utazni az ellátásért, de a szakemberek a szolgáltatási színvonal emelését ígérik. Az alapellátás minden esetben továbbra is a lakóhelyhez közel marad elérhető, ugyanakkor bonyolultabb beavatkozásokra, műtétekre esetleg távolabbra kell utazni. Az ellátás négy szintje a következő: kiemelt kórházak, területi kórházak, területi egészségügyi központok, háziorvosok.

Az Országgyűlés december 18-án szavazta meg a kórháztörvényt , mellyel eldőlt, hogy 39 kiemelt kórház lesz hazánkban. A többi, csaknem 130, eddig kórházként funkcionáló intézmény jövőjéről a tanácsoknak 20 napjuk van hogy döntsenek. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ha nem sikerül megegyezni, akkor a miniszter 8 napon belül dönt a normatívák elosztásáról.

A miniszter az említett törvény végrehajtására a következő javaslatokat tette:

1. Az alapvetően krónikus ellátást nyújtó kórházak esetében az ott ápolt betegek akut belgyógyászati típusú rosszulléteinek intézményen belüli kezelése érdekében elfogadható, kis ágyszámú (15-30) aktív belgyógyászati osztály létrehozása azon intézmények esetében, ahol a közlekedési viszonyok és az aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények távolsága ezt indokolja.

2. Azokon a helyeken, ahol egy városon belül több aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény is van, törekedni kell a párhuzamosságok megszűntetésére annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúrát és humánerőforrást hatékonyabban lehessen felhasználni.

3. Az orvostudományi egyetemek és a velük azonos városban működő városi, vagy megyei kórházak közötti kapacitás felosztásánál törekedni kell a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak felhasználásával tervezett egyesülés megvalósulásának támogatására.

4. Az intézetek működésének fenntartása érdekében a tervezett ágyszámok (aktív és krónikus együttesen) az intézetek építészeti adottságait figyelembe véve célszerű kialakítani. A fenntartási költségek racionalizálása érdekében támogatandó a nem kellően kihasznált telephelyek számának csökkentését lehetővé tevő kapacitás felosztás.

5. A kapacitás felosztásánál figyelembe kell venni, hogy elsősorban azokon a helyeken biztosítsa a betegellátáshoz szükséges kapacitásokat, ahol a megfelelő szakmai minőség eléréséhez a személyi és tárgyi feltételek biztosíthatóak.

6. A kiközölt miniszteri javaslat a dél-dunántúli régióban 100 (Belgyógyászat és társszakmák 65; Sebészet és társszakmák 15; Reumatológia 20), az észak-alföldi régióban 41 (Belgyógyászat és társszakmák 41), az észak-magyarországi régióban 20 (Belgyógyászat és társszakmák 20), a közép-dunántúli régióban 139 (Belgyógyászat és társszakmák 84; Sebészet és társszakmák 25; Szülészet-nőgyógyászat 15; Csecsemő-, gyermekgyógyászat és PIC 15), a közép-magyarországi régióban 290 (Belgyógyászat és társszakmák 133; Sebészet és társszakmák 57; Szülészet-nőgyógyászat 15; Csecsemő-, gyermekgyógyászat és PIC 15; Szemészet 15; Ideggyógyászat és stroke ellátás 40; Intenzív ellátás 15), a nyugat-dunántúli régióban 119 (Belgyógyászat és társszakmák 30; Sebészet és társszakmák 20; Szülészet-nőgyógyászat 10; Csecsemő-, gyermekgyógyászat és PIC 5; Reumatológia 54) aktív ágyra nem tett intézményi szintű javaslatot.

Ezen kapacitások felosztására az intézetek infrastrukturális és építészeti adottságainak, szakmai specialitásainak érvényesítése céljából a Regionális Egészségügyi Tanács (RET) tegyen javaslatot.

Jelen ajánlat szabadon, a helyi viszonyok, az egyes intézmények adottságai, de elsősorban az intézmények által ellátott betegek érdekében a jogszabályok keretei között megkötés nélkül megváltoztathatóak.

Amennyiben valamely régióban mégsem születne a törvény által előírt egyhangú döntés, úgy a miniszteri határozatot a fenti célok figyelembe vételével a miniszter a többségi vélemény minél teljesebb érvényesítésével fogja meghozni.

A tárca megjelentetett egy számolótáblát is, amelynek célja, hogy hogy segítse a Regionális Egészségügyi Tanácsokat (RET) a régión belüli aktív és krónikus ágyszámok szakmacsoportonkénti felosztásában. A számolótábla a miniszteri ajánlásokkal segít elvégezni a felosztásra kerülő aktív és krónikus ágyak hozzárendelését a kórházak szakmacsoportjaihoz.

A miniszteri ajánlás szerint 4,198 aktív kórházi ágy kerül leépítésre. A garantált aktív ágyak száma 27,798 db, amelyet további 15,708 aktív ágy egészít ki, melyeket a RET-ok osztanak fel. Ezzek a tervezett aktív ágyak száma összesen 43,506 az átalakítási lépések után.

A krónikus ágyaknál 8,218 a garantált szám, melyet RET-ok felosztása után további 18,951 egészít ki. Ezzeal az összes krónikus ágyak száma 27,169-et tehet majd ki.

A kiközölt miniszteri javaslat a dél-dunántúli régióban 100; az észak-alföldi régióban 41; az észak-magyarországi régióban 20; a közép-dunántúli régióban 139; a közép-magyarországi régióban 290; a nyugat-dunántúli régióban 119 aktív ágyra nem tett intézményi szintű javaslatot.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?