Kórházi osztagatósdi: itt a miniszteri ajánlás

Pénzcentrum
2007. január 9. 09:12

Tegnap éjféli határidő előtt kb. két órával az Egészségügyi Minisztérium honlapján megjelent az egészségügyi miniszter ajánlása a régiókon belüli kapacitások felosztásához. A tárca megjelentetett egy számolótáblát is, amelynek célja, hogy hogy segítse a Regionális Egészségügyi Tanácsokat (RET) a régión belüli aktív és krónikus ágyszámok szakmacsoportonkénti felosztásában.

A tavaly nyári kormányalakulás után nem sokkal megindultak a reformok az államháztartás egyes területein. Ide tartozik az egészségügy is, ahol komolyabb intézményi reform látszik körvonalazódni. Ennek része a kórházi rendszer átalakítása , a kapacitások ésszerűbb elosztása, a szolgáltatási színvonal tervezett emelése.

Az új intézkedések célja a kórházi rendszer hatékonyabb és olcsóbb működése. Több intézmény megszűnése (ill. az eredeti működési cél átalakulása) miatt számos területen többet kell majd utazni az ellátásért, de a szakemberek a szolgáltatási színvonal emelését ígérik. Az alapellátás minden esetben továbbra is a lakóhelyhez közel marad elérhető, ugyanakkor bonyolultabb beavatkozásokra, műtétekre esetleg távolabbra kell utazni. Az ellátás négy szintje a következő: kiemelt kórházak, területi kórházak, területi egészségügyi központok, háziorvosok.

Az Országgyűlés december 18-án szavazta meg a kórháztörvényt , mellyel eldőlt, hogy 39 kiemelt kórház lesz hazánkban. A többi, csaknem 130, eddig kórházként funkcionáló intézmény jövőjéről a tanácsoknak 20 napjuk van hogy döntsenek. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ha nem sikerül megegyezni, akkor a miniszter 8 napon belül dönt a normatívák elosztásáról.

A miniszter az említett törvény végrehajtására a következő javaslatokat tette:

1. Az alapvetően krónikus ellátást nyújtó kórházak esetében az ott ápolt betegek akut belgyógyászati típusú rosszulléteinek intézményen belüli kezelése érdekében elfogadható, kis ágyszámú (15-30) aktív belgyógyászati osztály létrehozása azon intézmények esetében, ahol a közlekedési viszonyok és az aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények távolsága ezt indokolja.

2. Azokon a helyeken, ahol egy városon belül több aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény is van, törekedni kell a párhuzamosságok megszűntetésére annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúrát és humánerőforrást hatékonyabban lehessen felhasználni.

3. Az orvostudományi egyetemek és a velük azonos városban működő városi, vagy megyei kórházak közötti kapacitás felosztásánál törekedni kell a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak felhasználásával tervezett egyesülés megvalósulásának támogatására.

4. Az intézetek működésének fenntartása érdekében a tervezett ágyszámok (aktív és krónikus együttesen) az intézetek építészeti adottságait figyelembe véve célszerű kialakítani. A fenntartási költségek racionalizálása érdekében támogatandó a nem kellően kihasznált telephelyek számának csökkentését lehetővé tevő kapacitás felosztás.

5. A kapacitás felosztásánál figyelembe kell venni, hogy elsősorban azokon a helyeken biztosítsa a betegellátáshoz szükséges kapacitásokat, ahol a megfelelő szakmai minőség eléréséhez a személyi és tárgyi feltételek biztosíthatóak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. A kiközölt miniszteri javaslat a dél-dunántúli régióban 100 (Belgyógyászat és társszakmák 65; Sebészet és társszakmák 15; Reumatológia 20), az észak-alföldi régióban 41 (Belgyógyászat és társszakmák 41), az észak-magyarországi régióban 20 (Belgyógyászat és társszakmák 20), a közép-dunántúli régióban 139 (Belgyógyászat és társszakmák 84; Sebészet és társszakmák 25; Szülészet-nőgyógyászat 15; Csecsemő-, gyermekgyógyászat és PIC 15), a közép-magyarországi régióban 290 (Belgyógyászat és társszakmák 133; Sebészet és társszakmák 57; Szülészet-nőgyógyászat 15; Csecsemő-, gyermekgyógyászat és PIC 15; Szemészet 15; Ideggyógyászat és stroke ellátás 40; Intenzív ellátás 15), a nyugat-dunántúli régióban 119 (Belgyógyászat és társszakmák 30; Sebészet és társszakmák 20; Szülészet-nőgyógyászat 10; Csecsemő-, gyermekgyógyászat és PIC 5; Reumatológia 54) aktív ágyra nem tett intézményi szintű javaslatot.

Ezen kapacitások felosztására az intézetek infrastrukturális és építészeti adottságainak, szakmai specialitásainak érvényesítése céljából a Regionális Egészségügyi Tanács (RET) tegyen javaslatot.

Jelen ajánlat szabadon, a helyi viszonyok, az egyes intézmények adottságai, de elsősorban az intézmények által ellátott betegek érdekében a jogszabályok keretei között megkötés nélkül megváltoztathatóak.

Amennyiben valamely régióban mégsem születne a törvény által előírt egyhangú döntés, úgy a miniszteri határozatot a fenti célok figyelembe vételével a miniszter a többségi vélemény minél teljesebb érvényesítésével fogja meghozni.

A tárca megjelentetett egy számolótáblát is, amelynek célja, hogy hogy segítse a Regionális Egészségügyi Tanácsokat (RET) a régión belüli aktív és krónikus ágyszámok szakmacsoportonkénti felosztásában. A számolótábla a miniszteri ajánlásokkal segít elvégezni a felosztásra kerülő aktív és krónikus ágyak hozzárendelését a kórházak szakmacsoportjaihoz.

A miniszteri ajánlás szerint 4,198 aktív kórházi ágy kerül leépítésre. A garantált aktív ágyak száma 27,798 db, amelyet további 15,708 aktív ágy egészít ki, melyeket a RET-ok osztanak fel. Ezzek a tervezett aktív ágyak száma összesen 43,506 az átalakítási lépések után.

A krónikus ágyaknál 8,218 a garantált szám, melyet RET-ok felosztása után további 18,951 egészít ki. Ezzeal az összes krónikus ágyak száma 27,169-et tehet majd ki.

A kiközölt miniszteri javaslat a dél-dunántúli régióban 100; az észak-alföldi régióban 41; az észak-magyarországi régióban 20; a közép-dunántúli régióban 139; a közép-magyarországi régióban 290; a nyugat-dunántúli régióban 119 aktív ágyra nem tett intézményi szintű javaslatot.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem