Drága lesz az enyhe tél!

Pénzcentrum
2006. december 20. 13:00

Érdekes eredményeket tár a nyilvánosság elé az OECD legújabb tanulmánya, melyben a klímaváltozás alpesi országok gazdaságára gyakorolt hatását vizsgálja a síparadicsomok bevételkiesésével összefüggésben.

Az Alpok számos régiójában az idei november volt a valaha tapasztalt legenyhébb, mely több héttel késleltette a hó várva-várt megérkezését. A térség országaiban a turizmus kulcsszerepet játszik a gazdaság működésében, a klímaváltozás azonban komoly kockázatot jelent az alpesi síparadicsomok, így ezen országok szempontjából is.

Szakértői prognózisok szerint az elkövetkező évtizedek során még kevesebb hó esik majd az Alpok alsó övezeteiben, a gleccserek pedig fokozatosan visszaszorulnak.

Jelenleg a közepes és nagy területű alpesi síelő-helyek 90%-a (666-ból 609) évente legalább 100 napig hófödte, amennyiben azonban a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedik, ezen helyek száma 500-ra csökken, míg 2 fokos felmelegedés esetén 400 megbízható hely maradna, 4 foknyi plusz pedig mindössze 200 síparadicsomot kímélne meg.

A tanulmányban szereplő országok közül Németország a legveszélyeztetettebb, ahol 1 fokos hőmérséklet-emelkedés a természetesen hófödte területek számának 60%-os csökkenésével járna. Ausztria, ahol az idegenforgalmi bevételek fele a téli hónapokból származik, az átlagnál érzékenyebb a klímaváltozásra, Franciaország kb. átlagos érzékenységi szintet ért el, Olaszország halványan az átlag felett van, míg Svájc a legkevésbé érzékeny.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sípályák üzemeltetői természetesen igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz, ám a legtöbben a technológiában bíznak, holott a hóágyúzás a jelentősebb felmelegedés esetén irreálisan drágává válhat.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?