0 °C Budapest

Drága lesz az enyhe tél!

Pénzcentrum
2006. december 20. 13:00

Érdekes eredményeket tár a nyilvánosság elé az OECD legújabb tanulmánya, melyben a klímaváltozás alpesi országok gazdaságára gyakorolt hatását vizsgálja a síparadicsomok bevételkiesésével összefüggésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Alpok számos régiójában az idei november volt a valaha tapasztalt legenyhébb, mely több héttel késleltette a hó várva-várt megérkezését. A térség országaiban a turizmus kulcsszerepet játszik a gazdaság működésében, a klímaváltozás azonban komoly kockázatot jelent az alpesi síparadicsomok, így ezen országok szempontjából is.

Szakértői prognózisok szerint az elkövetkező évtizedek során még kevesebb hó esik majd az Alpok alsó övezeteiben, a gleccserek pedig fokozatosan visszaszorulnak.

Jelenleg a közepes és nagy területű alpesi síelő-helyek 90%-a (666-ból 609) évente legalább 100 napig hófödte, amennyiben azonban a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedik, ezen helyek száma 500-ra csökken, míg 2 fokos felmelegedés esetén 400 megbízható hely maradna, 4 foknyi plusz pedig mindössze 200 síparadicsomot kímélne meg.

A tanulmányban szereplő országok közül Németország a legveszélyeztetettebb, ahol 1 fokos hőmérséklet-emelkedés a természetesen hófödte területek számának 60%-os csökkenésével járna. Ausztria, ahol az idegenforgalmi bevételek fele a téli hónapokból származik, az átlagnál érzékenyebb a klímaváltozásra, Franciaország kb. átlagos érzékenységi szintet ért el, Olaszország halványan az átlag felett van, míg Svájc a legkevésbé érzékeny.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sípályák üzemeltetői természetesen igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz, ám a legtöbben a technológiában bíznak, holott a hóágyúzás a jelentősebb felmelegedés esetén irreálisan drágává válhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?