Drága lesz az enyhe tél!

Pénzcentrum
2006. december 20. 13:00

Érdekes eredményeket tár a nyilvánosság elé az OECD legújabb tanulmánya, melyben a klímaváltozás alpesi országok gazdaságára gyakorolt hatását vizsgálja a síparadicsomok bevételkiesésével összefüggésben.

Az Alpok számos régiójában az idei november volt a valaha tapasztalt legenyhébb, mely több héttel késleltette a hó várva-várt megérkezését. A térség országaiban a turizmus kulcsszerepet játszik a gazdaság működésében, a klímaváltozás azonban komoly kockázatot jelent az alpesi síparadicsomok, így ezen országok szempontjából is.

Szakértői prognózisok szerint az elkövetkező évtizedek során még kevesebb hó esik majd az Alpok alsó övezeteiben, a gleccserek pedig fokozatosan visszaszorulnak.

Jelenleg a közepes és nagy területű alpesi síelő-helyek 90%-a (666-ból 609) évente legalább 100 napig hófödte, amennyiben azonban a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedik, ezen helyek száma 500-ra csökken, míg 2 fokos felmelegedés esetén 400 megbízható hely maradna, 4 foknyi plusz pedig mindössze 200 síparadicsomot kímélne meg.

A tanulmányban szereplő országok közül Németország a legveszélyeztetettebb, ahol 1 fokos hőmérséklet-emelkedés a természetesen hófödte területek számának 60%-os csökkenésével járna. Ausztria, ahol az idegenforgalmi bevételek fele a téli hónapokból származik, az átlagnál érzékenyebb a klímaváltozásra, Franciaország kb. átlagos érzékenységi szintet ért el, Olaszország halványan az átlag felett van, míg Svájc a legkevésbé érzékeny.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sípályák üzemeltetői természetesen igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz, ám a legtöbben a technológiában bíznak, holott a hóágyúzás a jelentősebb felmelegedés esetén irreálisan drágává válhat.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem