4 drága átverés: TE ne dőlj be!

Pénzcentrum
2006. december 18. 12:00

Szinte természetes, hogy egy-egy komolyabb árucikk megvásárlásánál mindenki a legjobb üzletet szeretné megkötni, ma pedig már az sem meglepő, hogy ebben a világháló is segítségünkre lehet. Bizonyított tény, hogy online aukciókon átlagosan 30-50%-ot is megtakaríthatunk a kiskereskedelmi átlagárhoz képest, ezért cserébe azonban magasabb kockázatot vállalunk, mintha besétálnánk egy boltba. Ahol a forgalom óriási, ott szinte természetes módon megjelennek a csalók is, de olykor önmagunkat csapjuk be. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, hogy tényleg jó szájízzel zárhassunk le egy tranzakciót!

Kerüljük az emocionális licit-csatát!

Az online aukciós site-ok császárán, az eBay-en meglehetősen gyakran előfordul, hogy szenvedélyes sportrajongók csapnak össze egy-egy értékes baseball, vagy focimeccs jegyért. Lehet persze mondani, hogy az élmény megfizethetetlen, az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy az árat gyakran a listaár többszörösére verik fel, holott a neten szép számmal vannak olyan portálok, ahol fix áron, adott esetben sokkal olcsóbban beszerezhető ugyanaz a kategória, amint ez az alábbi összeállításból is kiderült.

Foci-VB: Egy megfizethetetlen élmény?

Az aukció lélektanával foglalkozó szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ajánlat megtételekor a túlzott adrenalin-szint miatt könnyű elragadtatni magunkat. Amikor bemegyünk egy üzletbe, korántsem viselkedünk ilyen irracionálisan: megnézzük az árcédulát és eldöntjük, hogy megfelelő-e az ár.

Ennek mintájára az eBay-en is megoldható, hogy meghatározzuk a rezervációs árunkat, azaz azt a maximális összeget, amit hajlandók vagyunk fizetni az adott árucikkért, majd betesszük ezt ajánlatként. (Nem kell aggódni, a rendszer automatikusan a lehető legalacsonyabb ajánlatot teszi be és csak akkor emeli a tétünket, ha valaki ránklicitált és ezért szükségessé vált. Természetesen ekkor is csak a maximumig megy el fokozatosan...)

Szakértők szerint érdemes élni azzal az apró trükkel is, hogy csak az utolsó pillanatokban teszünk ajánlatot, az aukció vége előtt. A korai belépéssel többek figyelmét felhívhatjuk a célpontra, ami nem túl kívánatos, ha kedvező áron szeretnénk vásárolni.

A szállítási költségekről se feledkezzünk meg!

Hemzsegnek az eBayen a felkapott iPod Nano-s ajánlatok, az Apple 2 gigás készülékeit a Honesty.com adatai szerint átlagosan 132.33 dollárért lehet beszerezni az aukciós portálon, mely mintegy 11%-os diszkontnak felel meg az Apple áraihoz képest.

Ez eddig tökéletes üzletnek tűnik, amennyiben azonban gyorsan meg is szeretnénk kapni a készüléket, akkor egyes esetekben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni! Akad olyan ajánlat, mely 46.98 dolláros áron kínálja az egy napos UPS szállítást... Ezzel csak az a probléma, hogy a Nano még csomagolással együtt is rendkívül könnyű, így a UPS oldalán 29.4 dolláros díj jön ki rá, egy napos, légi szállítással! (Persze ennél az eladónál a megjegyzések között azért lehetett intő jeleket találni...)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megoldás egyszerű: mielőtt bevásárolunk, nézzük meg, összesen mennyibe kerülhet nekünk a kaland és ezen összeg alapján hozzunk döntést!

Trendi áruk, kifosztott boltok...

Minden évben felbukkan 1-2 slágertermék, melyért a vevők megrohamozzák az üzleteket, ilyennek számít mostanság a Sony PlayStation3 mellett a nevető Elmo figura is. (Utóbbi átlagára az eBay-en 60.9 dollár, de olyan is volt, aki 122 dollárért vett egyet, holott az üzletekben 39.99 dollár az ára, már ha éppen van készleten...)

Nem árt tudni, hogy az aukciós portálokon kitett "Sold Out" feliratok gyakran erősen túloznak! Sokszor simán meg lehet venni ezeket a termékeket fix áron is a neten, nem keveset spórolva ezzel. Nem kell mindennek bedőlni, ha azonban az eBay-es verzió mellett döntünk, mindenképpen meg kell határozni, hogy mennyit ér nekünk az ezáltal elért időmegtakarítás (nem kell üzletről üzletre járkálni...) és csak annyival fizessünk többet a kiskereskedelmi árnál!

Hamisított termékek...óvatosan!

Christian Dior Gaucho kézitáska 58 dollárért? Túl szép, hogy igaz legyen, amikor 1,660 dollár a kiskereskedelmi ár! Minden megalapozott elemzés arra utal, hogy a valódi márkás termékeknél az aukciós ár ennél jóval közelebb alakul a kiskereskedelmi árszinthez, hiszen a kereslet kikényszeríti ezt. Amire kevesen licitálnak, holott ilyen meseszerűnek tűnik, annál az árunál érdemes gyanakodni... Érdemes lehet a Honesty.com átlagár-adatiból kiindulni, hogy könnyebben megítélhessük, mennyire reálisak a kialakult árak.

Jó üzletet tehát valóban lehet kötni, ehhez azonban fel kell készülnünk. Nem hiába szól ma már rengeteg könyv az eBay-es trükkökről, melyekből korábbi összeállításainkban is adtunk némi ízelítőt.

Egy árverés kulisszatitkai

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?