11 °C Budapest

4 drága átverés: TE ne dőlj be!

Pénzcentrum
2006. december 18. 12:00

Szinte természetes, hogy egy-egy komolyabb árucikk megvásárlásánál mindenki a legjobb üzletet szeretné megkötni, ma pedig már az sem meglepő, hogy ebben a világháló is segítségünkre lehet. Bizonyított tény, hogy online aukciókon átlagosan 30-50%-ot is megtakaríthatunk a kiskereskedelmi átlagárhoz képest, ezért cserébe azonban magasabb kockázatot vállalunk, mintha besétálnánk egy boltba. Ahol a forgalom óriási, ott szinte természetes módon megjelennek a csalók is, de olykor önmagunkat csapjuk be. Lássuk, mire érdemes odafigyelni, hogy tényleg jó szájízzel zárhassunk le egy tranzakciót!

Kerüljük az emocionális licit-csatát!

Az online aukciós site-ok császárán, az eBay-en meglehetősen gyakran előfordul, hogy szenvedélyes sportrajongók csapnak össze egy-egy értékes baseball, vagy focimeccs jegyért. Lehet persze mondani, hogy az élmény megfizethetetlen, az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy az árat gyakran a listaár többszörösére verik fel, holott a neten szép számmal vannak olyan portálok, ahol fix áron, adott esetben sokkal olcsóbban beszerezhető ugyanaz a kategória, amint ez az alábbi összeállításból is kiderült.

Foci-VB: Egy megfizethetetlen élmény?

Az aukció lélektanával foglalkozó szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ajánlat megtételekor a túlzott adrenalin-szint miatt könnyű elragadtatni magunkat. Amikor bemegyünk egy üzletbe, korántsem viselkedünk ilyen irracionálisan: megnézzük az árcédulát és eldöntjük, hogy megfelelő-e az ár.

Ennek mintájára az eBay-en is megoldható, hogy meghatározzuk a rezervációs árunkat, azaz azt a maximális összeget, amit hajlandók vagyunk fizetni az adott árucikkért, majd betesszük ezt ajánlatként. (Nem kell aggódni, a rendszer automatikusan a lehető legalacsonyabb ajánlatot teszi be és csak akkor emeli a tétünket, ha valaki ránklicitált és ezért szükségessé vált. Természetesen ekkor is csak a maximumig megy el fokozatosan...)

Szakértők szerint érdemes élni azzal az apró trükkel is, hogy csak az utolsó pillanatokban teszünk ajánlatot, az aukció vége előtt. A korai belépéssel többek figyelmét felhívhatjuk a célpontra, ami nem túl kívánatos, ha kedvező áron szeretnénk vásárolni.

A szállítási költségekről se feledkezzünk meg!

Hemzsegnek az eBayen a felkapott iPod Nano-s ajánlatok, az Apple 2 gigás készülékeit a Honesty.com adatai szerint átlagosan 132.33 dollárért lehet beszerezni az aukciós portálon, mely mintegy 11%-os diszkontnak felel meg az Apple áraihoz képest.

Ez eddig tökéletes üzletnek tűnik, amennyiben azonban gyorsan meg is szeretnénk kapni a készüléket, akkor egyes esetekben mélyen a zsebünkbe kell nyúlni! Akad olyan ajánlat, mely 46.98 dolláros áron kínálja az egy napos UPS szállítást... Ezzel csak az a probléma, hogy a Nano még csomagolással együtt is rendkívül könnyű, így a UPS oldalán 29.4 dolláros díj jön ki rá, egy napos, légi szállítással! (Persze ennél az eladónál a megjegyzések között azért lehetett intő jeleket találni...)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megoldás egyszerű: mielőtt bevásárolunk, nézzük meg, összesen mennyibe kerülhet nekünk a kaland és ezen összeg alapján hozzunk döntést!

Trendi áruk, kifosztott boltok...

Minden évben felbukkan 1-2 slágertermék, melyért a vevők megrohamozzák az üzleteket, ilyennek számít mostanság a Sony PlayStation3 mellett a nevető Elmo figura is. (Utóbbi átlagára az eBay-en 60.9 dollár, de olyan is volt, aki 122 dollárért vett egyet, holott az üzletekben 39.99 dollár az ára, már ha éppen van készleten...)

Nem árt tudni, hogy az aukciós portálokon kitett "Sold Out" feliratok gyakran erősen túloznak! Sokszor simán meg lehet venni ezeket a termékeket fix áron is a neten, nem keveset spórolva ezzel. Nem kell mindennek bedőlni, ha azonban az eBay-es verzió mellett döntünk, mindenképpen meg kell határozni, hogy mennyit ér nekünk az ezáltal elért időmegtakarítás (nem kell üzletről üzletre járkálni...) és csak annyival fizessünk többet a kiskereskedelmi árnál!

Hamisított termékek...óvatosan!

Christian Dior Gaucho kézitáska 58 dollárért? Túl szép, hogy igaz legyen, amikor 1,660 dollár a kiskereskedelmi ár! Minden megalapozott elemzés arra utal, hogy a valódi márkás termékeknél az aukciós ár ennél jóval közelebb alakul a kiskereskedelmi árszinthez, hiszen a kereslet kikényszeríti ezt. Amire kevesen licitálnak, holott ilyen meseszerűnek tűnik, annál az árunál érdemes gyanakodni... Érdemes lehet a Honesty.com átlagár-adatiból kiindulni, hogy könnyebben megítélhessük, mennyire reálisak a kialakult árak.

Jó üzletet tehát valóban lehet kötni, ehhez azonban fel kell készülnünk. Nem hiába szól ma már rengeteg könyv az eBay-es trükkökről, melyekből korábbi összeállításainkban is adtunk némi ízelítőt.

Egy árverés kulisszatitkai

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem