7 °C Budapest

Nagyobb áruházhoz magasabb fizetés jár

Pénzcentrum
2006. november 23. 09:30

A kiskereskedelmi áruházak igazgatói közel bruttó 10 millió forintot keresnek egy év alatt, ugyanakkor nagy regionális eltérések tapasztalhatóak. A kiskereskedelmi szektorban jövőre 5-6 százalékos béremelés várható - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kelet-magyarországi és a fővárosi éves keresetek között a különbség akár 2-3 millió forint is lehet, de az igazgatók jövedelme az áruház méretével is összefügg. Jókay Gábor, a Hewitt javadalmazási tanácsadás üzletág vezetője szerint az 5 000 négyzetméter alatti alapterületű üzletek vezetői havonta átlagosan félmillió forintot, míg a nagyobb, 12 000 négyzetméter feletti áruházak igazgatói havonta átlagosan több mint 1 millió forintot tehetnek zsebre.

Az élelmiszer- és nem élelmiszeriosztályok között országos szinten csaknem félmillió forintos eltérés tapasztalható. A részleg-, pénztár- és raktárvezetők fizetésében is nagyok az országos szintű különbségek. A nyugat-magyarországi és a fővárosi bérek között átlagosan 1 millió forintos különbség van.

Bakos Réka, a Hewitt tanácsadója szerint a budapesti jövedelmek minden esetben meghaladják az országos átlagot, a kelet-magyarországi fizetések pedig mind a budapestitől, mind a nyugat-magyarországitól elmaradnak. Az árufeltöltők és pénztárosok jövedelme alig emelkedett tavalyhoz képest, ugyanakkor a kiskereskedelmi szektor igyekszik jól megfizetni a nehezen betölthető munkaköröket.

A készpénzjövedelem része az alapfizetésen felül a mozgó bér is. A teljesítmény alapú bért leginkább a profit mértéke, az eladások száma és az egyéni célok teljesítése befolyásolja az áruház-igazgatók, illetve az osztály- és részlegvezetők esetében.

A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. szerint a kiskereskedelemben dolgozók többsége jogosult az őt alkalmazó cég termékeinek, szolgáltatásainak kedvezményes megvásárlására. A felmérés ebben az évben 10, a szektorban meghatározó szerepet játszó áruházláncot ölelt fel. A 2007-re vonatkozó prognózis szerint a szektorban a fizetésemelések átlagosan 5-6 százalék körül mozognak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?