0 °C Budapest

Diszkontgyógyszer - vajon ki jár jól?

Pénzcentrum
2006. november 17. 15:00

A Wal-Mart Szeptember óta 27 államban, mintegy 3 000 üzletében tette elérhetővé a 4 dolláros generikus gyógyszereket. A sikeren felbuzdulva a versenytársak is utánozzák a diszkont árakat. A másik oldal szerint azonban az egész egy olcsó üzleti fogás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Wal-Mart mintegy 331, a BJ's Wholesale Club 292 generikus készítményt ad 4 dolláros áron üzleteiben. A Kmart is szeretne részesülni az óriási diszkontakció sikerében, ők 15 dolláros áron adnák a készítményeket. A Target pedig hűségesen követi a Wal-Mart áruházait államból államba.

Fogyasztói tanácsadók és egészségügyi közgazdászok szerint ugyan néhány vevő tényleg élvezheti az alacsony árak előnyeit, főleg azok, akik nem rendelkeznek biztosítással, de a diszkont láncok akciói nincsenek igazi hatással a gyógyszerpiacra, mivel a kedvezményes készítmények között nem szerepelnek a márkásabb gyógyszerek, illetve sok egyéb generikus gyógyszer sem.

Az IMS Health felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államokban a 10 leggyakrabban felírt készítmények közül csupán egy, az antibiotikum amoxicillin érhető el a Wal-Mart és BJ's áruházaiban. A diszkontlánc szerint azonban egy internetes gyógyszerindex, RxList szerint 4 - többek között az atenolol magas vérnyomásra, és a furosemide vízhajtó - a 20 leggyakrabban felírt gyógyszerből kiváltható 4 dollárért.

Az Államok két legnagyobb gyógyszertárlánca - a Walgreen Co., a CVS Corp. - nem kívánja követni a diszkont árakat, s szerintük a vevők csupán a generikus készítmények nagyon kis töredékét találhatják meg a diszkontokban. Szerintük a biztosítással rendelkező vevők hajlandóak 5 - 10 dollárral többet fizetni a kényelmesebb elhelyezkedésű boltokért, és extra szolgáltatásért, például a 24 órás nyitva tartásért. A kisebb gyógyszertárak sem tudják követni az árcsökkentést, mivel a generikus gyógyszerek jelentik bevételük legkritikusabb pontját.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20