11 °C Budapest

A karácsony sztárja: a kereskedő

Pénzcentrum
2006. november 15. 10:00

A karácsonyi bevásárló roham még várat magára, azonban a fa alá való portékák zöme már kint van a polcokon. A vásárlók az idén is árversenyre, a kereskedők mérsékelten növekvő forgalomra számíthatnak - írja a Népszabadság.

A december mindenképpen piros betűs ünnep a kereskedőknek: az egész éves folyamatos növekedés után ilyenkor éri el a csúcsot a forgalom, majd az ünnepek után akár 30-40 százalékot is visszaesik. Jelesül: 2005 decemberében 286 milliárd forintért fogyasztottak élelmiszert a vásárlók, 2006 januárjában pedig 186 milliárdért. Még élesebb a kontraszt a teljes kiskereskedelem esetében: az ünnepi szezon egy havi 836 milliárdos árbevétele az új évre 526 milliárdra esett vissza. A megszorítások kapcsán a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az idén kicsit óvatosabbak lesznek az emberek, tovább kivárnak az ajándékvásárlással. Hosszabb távon pedig lassú, mérsékelt átrendeződés várható az olcsóbb termékek, illetve márkák irányába.

Bár az első nagy rohamot mindenki december első heteire várja, a polcokon már kint van az ünnepi kínálat, valamint már most érezhető a forgalom lassú növekedése. A karácsonyi nagybevásárlás zöme idén is az utcai árusoknál, az alacsony áraikkal taroló hipermarketekben és diszkontokban csapódik le.

A hazai piac nagy része felett diszponáló Auchan és Tesco üzleteiben egyaránt megjelentek az első szezonális ajánlatok, az igazán nagy karácsonyi promóciókat azonban a következő hetekben élesítik.

Az eddig hetek forgalmából az a kép rajzolódik ki, hogy a vásárlók elsősorban az élelmiszerek esetében orientálódtak az olcsóbb termékkategóriák felé. A karácsonyi szezon slágertermékeinek számító műszaki, szórakoztató elektronikai cikkekből, színes tévékből, DVD-, CD- és MP3 lejátszókból továbbra is a régi minőséget és árat keresik a vevők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az is kérdés, hogy maguk a láncok mennyit szánnak a karácsonyi promócióra, hiszen a megszorításokkal nekik is számolniuk kell, így elképzelhető, hogy a marketingbüdzsék is apadnak.

A kiskarácsony az internetes kereskedőknek is nagykarácsony lehet - bár a hazai piac 2006-ra prognosztizált 26-27 milliárdos forgalmával a hagyományos kereskedelemi csatornáknak egyelőre csak kistestvére lehet. Az e-kereskedelem súlypontját éppen a karácsonykor főszerepet játszó könyvek, szórakoztató elektronikai cikkek adják.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem