21 °C Budapest

A karácsony sztárja: a kereskedő

Pénzcentrum
2006. november 15. 10:00

A karácsonyi bevásárló roham még várat magára, azonban a fa alá való portékák zöme már kint van a polcokon. A vásárlók az idén is árversenyre, a kereskedők mérsékelten növekvő forgalomra számíthatnak - írja a Népszabadság.

A december mindenképpen piros betűs ünnep a kereskedőknek: az egész éves folyamatos növekedés után ilyenkor éri el a csúcsot a forgalom, majd az ünnepek után akár 30-40 százalékot is visszaesik. Jelesül: 2005 decemberében 286 milliárd forintért fogyasztottak élelmiszert a vásárlók, 2006 januárjában pedig 186 milliárdért. Még élesebb a kontraszt a teljes kiskereskedelem esetében: az ünnepi szezon egy havi 836 milliárdos árbevétele az új évre 526 milliárdra esett vissza. A megszorítások kapcsán a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az idén kicsit óvatosabbak lesznek az emberek, tovább kivárnak az ajándékvásárlással. Hosszabb távon pedig lassú, mérsékelt átrendeződés várható az olcsóbb termékek, illetve márkák irányába.

Bár az első nagy rohamot mindenki december első heteire várja, a polcokon már kint van az ünnepi kínálat, valamint már most érezhető a forgalom lassú növekedése. A karácsonyi nagybevásárlás zöme idén is az utcai árusoknál, az alacsony áraikkal taroló hipermarketekben és diszkontokban csapódik le.

A hazai piac nagy része felett diszponáló Auchan és Tesco üzleteiben egyaránt megjelentek az első szezonális ajánlatok, az igazán nagy karácsonyi promóciókat azonban a következő hetekben élesítik.

Az eddig hetek forgalmából az a kép rajzolódik ki, hogy a vásárlók elsősorban az élelmiszerek esetében orientálódtak az olcsóbb termékkategóriák felé. A karácsonyi szezon slágertermékeinek számító műszaki, szórakoztató elektronikai cikkekből, színes tévékből, DVD-, CD- és MP3 lejátszókból továbbra is a régi minőséget és árat keresik a vevők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az is kérdés, hogy maguk a láncok mennyit szánnak a karácsonyi promócióra, hiszen a megszorításokkal nekik is számolniuk kell, így elképzelhető, hogy a marketingbüdzsék is apadnak.

A kiskarácsony az internetes kereskedőknek is nagykarácsony lehet - bár a hazai piac 2006-ra prognosztizált 26-27 milliárdos forgalmával a hagyományos kereskedelemi csatornáknak egyelőre csak kistestvére lehet. Az e-kereskedelem súlypontját éppen a karácsonykor főszerepet játszó könyvek, szórakoztató elektronikai cikkek adják.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem