21 °C Budapest

A karácsony sztárja: a kereskedő

Pénzcentrum
2006. november 15. 10:00

A karácsonyi bevásárló roham még várat magára, azonban a fa alá való portékák zöme már kint van a polcokon. A vásárlók az idén is árversenyre, a kereskedők mérsékelten növekvő forgalomra számíthatnak - írja a Népszabadság.

A december mindenképpen piros betűs ünnep a kereskedőknek: az egész éves folyamatos növekedés után ilyenkor éri el a csúcsot a forgalom, majd az ünnepek után akár 30-40 százalékot is visszaesik. Jelesül: 2005 decemberében 286 milliárd forintért fogyasztottak élelmiszert a vásárlók, 2006 januárjában pedig 186 milliárdért. Még élesebb a kontraszt a teljes kiskereskedelem esetében: az ünnepi szezon egy havi 836 milliárdos árbevétele az új évre 526 milliárdra esett vissza. A megszorítások kapcsán a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az idén kicsit óvatosabbak lesznek az emberek, tovább kivárnak az ajándékvásárlással. Hosszabb távon pedig lassú, mérsékelt átrendeződés várható az olcsóbb termékek, illetve márkák irányába.

Bár az első nagy rohamot mindenki december első heteire várja, a polcokon már kint van az ünnepi kínálat, valamint már most érezhető a forgalom lassú növekedése. A karácsonyi nagybevásárlás zöme idén is az utcai árusoknál, az alacsony áraikkal taroló hipermarketekben és diszkontokban csapódik le.

A hazai piac nagy része felett diszponáló Auchan és Tesco üzleteiben egyaránt megjelentek az első szezonális ajánlatok, az igazán nagy karácsonyi promóciókat azonban a következő hetekben élesítik.

Az eddig hetek forgalmából az a kép rajzolódik ki, hogy a vásárlók elsősorban az élelmiszerek esetében orientálódtak az olcsóbb termékkategóriák felé. A karácsonyi szezon slágertermékeinek számító műszaki, szórakoztató elektronikai cikkekből, színes tévékből, DVD-, CD- és MP3 lejátszókból továbbra is a régi minőséget és árat keresik a vevők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az is kérdés, hogy maguk a láncok mennyit szánnak a karácsonyi promócióra, hiszen a megszorításokkal nekik is számolniuk kell, így elképzelhető, hogy a marketingbüdzsék is apadnak.

A kiskarácsony az internetes kereskedőknek is nagykarácsony lehet - bár a hazai piac 2006-ra prognosztizált 26-27 milliárdos forgalmával a hagyományos kereskedelemi csatornáknak egyelőre csak kistestvére lehet. Az e-kereskedelem súlypontját éppen a karácsonykor főszerepet játszó könyvek, szórakoztató elektronikai cikkek adják.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?