14 °C Budapest

Nyerésben a hazai élelmiszer-láncok - az energiaital mindent visz...

Pénzcentrum
2006. november 13. 10:00

Értékalapon hat százalékkal növekedett 2005 és 2006 szeptembere között a hazai élelmiszerforgalom az AC Nielsen piackutató felmérése szerint, mely a 90 legkelendőbb élelmiszer-kategóriában 1084 milliárdos forgalmat mért - írja a Napi.

A felmérés szerint jelentősen megnövekedett a promócióban eladott termékek száma, így minden 100 forintnyi eladott termékből 30 ilyen vásárlásból származik és a vásárlók nem kevesebb mint fele kifejezetten keresi az akciókat. Emellett egyre jellemzőbb a polarizáció vagyis, hogy a legolcsóbb és a legdrágább termékekre helyeződik a hangsúly.

Az elmúlt egy évben érdekes változások következtek be a hazai élelmiszer-kereskedelmi piac szerkezetében, a legkeresettebb 10 termékből 8 esetében ugyanis a hazai élelmiszerpiac részesedése a nagyobb, csak a sajt és az ásványvíz terén bírnak még nagyobb jelentőséggel a hipermarketek.

Míg a hazai tulajdonú láncok részesedése erősen növekszik, addig egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az önálló kisboltok, a szupermarketnél meglepő módon stagnálás mutatkozott. A legkedveltebbnek a mélyhűtött pizzák, burgonyakészítmények, folyékony szószok és energiaitalok számítanak, amelyek közül is a cukormentes készítmények bevezetése miatt a legnagyobb, 76 százalékos növekedést az energiaitalok produkálták.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?