16 °C Budapest

Nyerésben a hazai élelmiszer-láncok - az energiaital mindent visz...

Pénzcentrum
2006. november 13. 10:00

Értékalapon hat százalékkal növekedett 2005 és 2006 szeptembere között a hazai élelmiszerforgalom az AC Nielsen piackutató felmérése szerint, mely a 90 legkelendőbb élelmiszer-kategóriában 1084 milliárdos forgalmat mért - írja a Napi.

A felmérés szerint jelentősen megnövekedett a promócióban eladott termékek száma, így minden 100 forintnyi eladott termékből 30 ilyen vásárlásból származik és a vásárlók nem kevesebb mint fele kifejezetten keresi az akciókat. Emellett egyre jellemzőbb a polarizáció vagyis, hogy a legolcsóbb és a legdrágább termékekre helyeződik a hangsúly.

Az elmúlt egy évben érdekes változások következtek be a hazai élelmiszer-kereskedelmi piac szerkezetében, a legkeresettebb 10 termékből 8 esetében ugyanis a hazai élelmiszerpiac részesedése a nagyobb, csak a sajt és az ásványvíz terén bírnak még nagyobb jelentőséggel a hipermarketek.

Míg a hazai tulajdonú láncok részesedése erősen növekszik, addig egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az önálló kisboltok, a szupermarketnél meglepő módon stagnálás mutatkozott. A legkedveltebbnek a mélyhűtött pizzák, burgonyakészítmények, folyékony szószok és energiaitalok számítanak, amelyek közül is a cukormentes készítmények bevezetése miatt a legnagyobb, 76 százalékos növekedést az energiaitalok produkálták.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?