2 °C Budapest

Halálodig eladósít a Tesco!

Pénzcentrum
2006. november 10. 05:30

Nem kevesebb, mint 52 évre is hitelt nyújt már a Tesco, Nagy-Britannia vezető kiskereskedelmi szolgáltatója. Az eset azonban egyáltalán nem számít egyedinek a szigetországban, már a legnagyobb kereskedelmi bank is a lakáshitelek futamidejének kitolására kényszerült.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A brit nemzeti bank várható kamatemelése és a töretlenül növekvő lakásárak következtében egyre kevésbé képesek a hitelfelvevők a megigényelt összeget a normálisnak számító 25 éven belül visszafizetni, így a bankok arra kényszerülnek, hogy kihelyezéseik futamidejét folyamatosan meghosszabbítsák, ezzel téve lehetővé szélesebb rétegek számára a lakáshitel felvételét.

Az "egy életre való" eladósítás leginkább az első lakásvásárlók között jellemző, akik számára a kortalanság érzete miatt elsősorban a törlesztő részletek nagysága számít, és csak másodsorban a megfoghatatlannak tűnő futamidő, és legkevésbé a valószínűtlennek hitt előtörlesztés. Az ilyen távra felvett hitelek banki kockázatait egyébként is megfizettetik az ügyféllel extra kamatok formájában, és ez az előtörlesztés esetében sem történik másképp.

A meghosszabbodó kölcsönök a kereskedelmi bankok által eddig stabilan tartott felső 65 éves életkor is fellazították, így nem ritka, hogy a hitel kifizetésekor a hitelfelvevő már jócskán 75 év környékén jár majd.

A brit lakosság azonban nincs egyedül ezzel a problémával, hazánkban is egyre inkább teret nyer az a trend, miszerint a kereskedelmi bankok a futamidő kitolásával próbálják elérni a rosszabb anyagi feltételekkel sújtott rétegeket, bár a Tesco által felajánlott időtáv jelenleg még messze áll a magyar valóságban létező 35 évtől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18