Halálodig eladósít a Tesco!

Pénzcentrum
2006. november 10. 05:30

Nem kevesebb, mint 52 évre is hitelt nyújt már a Tesco, Nagy-Britannia vezető kiskereskedelmi szolgáltatója. Az eset azonban egyáltalán nem számít egyedinek a szigetországban, már a legnagyobb kereskedelmi bank is a lakáshitelek futamidejének kitolására kényszerült.

A brit nemzeti bank várható kamatemelése és a töretlenül növekvő lakásárak következtében egyre kevésbé képesek a hitelfelvevők a megigényelt összeget a normálisnak számító 25 éven belül visszafizetni, így a bankok arra kényszerülnek, hogy kihelyezéseik futamidejét folyamatosan meghosszabbítsák, ezzel téve lehetővé szélesebb rétegek számára a lakáshitel felvételét.

Az "egy életre való" eladósítás leginkább az első lakásvásárlók között jellemző, akik számára a kortalanság érzete miatt elsősorban a törlesztő részletek nagysága számít, és csak másodsorban a megfoghatatlannak tűnő futamidő, és legkevésbé a valószínűtlennek hitt előtörlesztés. Az ilyen távra felvett hitelek banki kockázatait egyébként is megfizettetik az ügyféllel extra kamatok formájában, és ez az előtörlesztés esetében sem történik másképp.

A meghosszabbodó kölcsönök a kereskedelmi bankok által eddig stabilan tartott felső 65 éves életkor is fellazították, így nem ritka, hogy a hitel kifizetésekor a hitelfelvevő már jócskán 75 év környékén jár majd.

A brit lakosság azonban nincs egyedül ezzel a problémával, hazánkban is egyre inkább teret nyer az a trend, miszerint a kereskedelmi bankok a futamidő kitolásával próbálják elérni a rosszabb anyagi feltételekkel sújtott rétegeket, bár a Tesco által felajánlott időtáv jelenleg még messze áll a magyar valóságban létező 35 évtől.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?