18 °C Budapest

Nem a méret a lényeg a legjobb ötszáznál

Pénzcentrum
2006. október 31. 11:00

Európa legjobb cége a napelemeket gyártó Solarworld, de nem szerepel magyar cég a német Manager Magazin legjobb 500-as listáján, sem az európai tőzsdéken jegyzett, legjelentősebb cégeket tömörítő Stoxx 600-ban - írja a Világgazdaság.

A rangsort Reinhardt Schmidt egyetemi professzor és a Deloitte Consulting szakemberei állították össze, s a Stoxx 600 vállalatainak adatait dolgozták fel. A döntő szempont a hatékonyság volt, az MM-indexet a 2003 júliusa és 2006 júniusa közötti átlagos tőkearányos-, és árfolyamnyereség alapján határozták meg. A méret nem volt lényeges, a listavezető kevesebb, mint 800 alkalmazottat foglalkoztat, az 500. helyezett pedig a több mint 13 ezer fős francia Alstom energetikai és közlekedési társaság.

Az 1999-ben tőzsdére kerül Solarworld világviszonylatban az ágazat harmadik legnagyobb szereplője. 2005-ös árbevétele 365 millió euró, részvényárfolyama 2003 októbere óta több mint harmincszorosára emelkedett. A második helyezett a Londonból irányított, de Hollandiában bejegyzett acélgyártó, a Mittal Steel, amely nemrég egyesült legnagyobb riválisával, az Arcelorral. A harmadik helyet a francia Vallourec ipari konglomerátum szerezte meg, 2005-ben az előző évhez képest közel 42 százalékos forgalomnövekedést ért el.

Az első tízből nyolc helyezett tavaly még nem fért be a legjobb 500 közé. A lista cégeinek összesített tőzsdei értéke 2002 óta 87 százalékkal, 7 760 milliárd euróra nőtt, a 2005-ben elért összes nyereségük 483 milliárd euró, a 2001-es profit több mint háromszorosa.

A legjobban az ipari berendezéseket, illetve alapanyagokat gyártó cégek teljesítettek, közülük heten szerepelnek a legjobb 10 között. Az autó- és alkatrészgyártók közül a Continental végzett az élen, a Porsche-t, és a Renault megelőzve. A legjobb bank az Anglo Irish, a legjobb pénzügyi szolgáltató a londoni tőzsde, a legjobb biztosító pedig a dán Topdanmark lett. A vegyipari cégek közül a német K+S érte el a legjobb helyezést, megelőzve a BASF-et. A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök kategóriájában a svájciak szerepeltek jól, a Phonak, a Nobel Biocare, a Straumann és az Actelion is megelőzte az óriásokat. Az élelmiszergyártók közül az Unilever vitte el a pálmát, megelőzve riválisát, a Nestlét. A távközlésben első a belga Mobistar lett. A kiskereskedelmi láncok közül a legjobban a belga Colruyt szerepelt, s megelőzte a brit Marks & Spencert és a svéd Hennes & Moritzot.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?