24 °C Budapest

Elég jó a jelszavad? - Mennyi idő alatt törik fel?

Pénzcentrum
2006. október 31. 05:30

Új találmánnyal rukkol elő a közeljövőben a Seagate, mely a laptopokba fejleszt hardveresen kódolt merevlemezeket, hogy az ellopott készülékekről szinte lehetetlen legyen bizalmas információhoz jutni. Az új winchesterek 2007 első negyedévében kerülhetnek piacra.

Az adatok szoftveres kódolása természetesen már hosszú ideje megoldott, az ilyen programokkal azonban az a probléma, hogy meglehetősen kevesen hajlandók feltelepíteni és használni őket. Mindenki csak utólag ismeri el, hogy hasznos lett volna... (Az USA-ban ilyen szoftveres kódolókra évente csak 200 millió dollárt költenek, míg 2005-ben vírusirtókra, spam-szűrőkre és spyware-ekre összesen 12 milliárd dollárt adtak ki a felhasználók.)

A fentiek tükrében éppen a hardveres megoldás egyszerűsége lehet a siker kulcsa, amit több hardvergyártó is felismert már, a jelek szerint azonban a Seagate jár elől a fejlesztésekben. A megvalósítás egy chip segítségével történik majd, amit közvetlenül a meghajtóba ültetnek be. Ez a chip végzi majd az adatok kódolását és dekódolását, aktiválni csak az induláskor beütött jelszóval lehet.

A Seagate illetékesei elmondták, ezen jelszó elfelejtése teljes mértékben használhatatlanná teszi a winchestert, ennek beütését ugyanis sehogy nem lehet kikerülni. Szakértők szerint ez a megoldás sokkal hatékonyabb lehet mint a szoftverekbe épített kódolás, utóbbi esetében ugyanis elég a merevlemezt egy másik gépbe áttenni és máris lemásolhatók róla az adatok.

Biztonságtechnikai szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egy 7 karakterből álló jelszót átlagosan 5-6 perc alatt tör fel egy hozzáértő, éppen ezért érdemes értelmetlen, véletlenszerű karaktersorozatot megadni, melynek kb. 16 karakter hosszúnak kell lennie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Más kérdés persze, hogy ekkor fennáll az a veszély, hogy elfelejtjük a kódot, így el sem kell veszíteni a gépet, hogy adatainknak búcsút inthessünk.

A Gartner elemzőcég szakértői a találmánnyal kapcsolatban kihangsúlyozták, hogy annak sikere mindenképpen az árán fog múlni, erről a paraméterről azonban a Seagate egyelőre hallgat, ahogy arról is, hogy mely laptop-gyártók vállalták, hogy beépítik modelljeikbe a kódolt merevlemezt.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?