Elég jó a jelszavad? - Mennyi idő alatt törik fel?

Pénzcentrum
2006. október 31. 05:30

Új találmánnyal rukkol elő a közeljövőben a Seagate, mely a laptopokba fejleszt hardveresen kódolt merevlemezeket, hogy az ellopott készülékekről szinte lehetetlen legyen bizalmas információhoz jutni. Az új winchesterek 2007 első negyedévében kerülhetnek piacra.

Az adatok szoftveres kódolása természetesen már hosszú ideje megoldott, az ilyen programokkal azonban az a probléma, hogy meglehetősen kevesen hajlandók feltelepíteni és használni őket. Mindenki csak utólag ismeri el, hogy hasznos lett volna... (Az USA-ban ilyen szoftveres kódolókra évente csak 200 millió dollárt költenek, míg 2005-ben vírusirtókra, spam-szűrőkre és spyware-ekre összesen 12 milliárd dollárt adtak ki a felhasználók.)

A fentiek tükrében éppen a hardveres megoldás egyszerűsége lehet a siker kulcsa, amit több hardvergyártó is felismert már, a jelek szerint azonban a Seagate jár elől a fejlesztésekben. A megvalósítás egy chip segítségével történik majd, amit közvetlenül a meghajtóba ültetnek be. Ez a chip végzi majd az adatok kódolását és dekódolását, aktiválni csak az induláskor beütött jelszóval lehet.

A Seagate illetékesei elmondták, ezen jelszó elfelejtése teljes mértékben használhatatlanná teszi a winchestert, ennek beütését ugyanis sehogy nem lehet kikerülni. Szakértők szerint ez a megoldás sokkal hatékonyabb lehet mint a szoftverekbe épített kódolás, utóbbi esetében ugyanis elég a merevlemezt egy másik gépbe áttenni és máris lemásolhatók róla az adatok.

Biztonságtechnikai szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egy 7 karakterből álló jelszót átlagosan 5-6 perc alatt tör fel egy hozzáértő, éppen ezért érdemes értelmetlen, véletlenszerű karaktersorozatot megadni, melynek kb. 16 karakter hosszúnak kell lennie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más kérdés persze, hogy ekkor fennáll az a veszély, hogy elfelejtjük a kódot, így el sem kell veszíteni a gépet, hogy adatainknak búcsút inthessünk.

A Gartner elemzőcég szakértői a találmánnyal kapcsolatban kihangsúlyozták, hogy annak sikere mindenképpen az árán fog múlni, erről a paraméterről azonban a Seagate egyelőre hallgat, ahogy arról is, hogy mely laptop-gyártók vállalták, hogy beépítik modelljeikbe a kódolt merevlemezt.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem