2 °C Budapest

Elég jó a jelszavad? - Mennyi idő alatt törik fel?

Pénzcentrum
2006. október 31. 05:30

Új találmánnyal rukkol elő a közeljövőben a Seagate, mely a laptopokba fejleszt hardveresen kódolt merevlemezeket, hogy az ellopott készülékekről szinte lehetetlen legyen bizalmas információhoz jutni. Az új winchesterek 2007 első negyedévében kerülhetnek piacra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adatok szoftveres kódolása természetesen már hosszú ideje megoldott, az ilyen programokkal azonban az a probléma, hogy meglehetősen kevesen hajlandók feltelepíteni és használni őket. Mindenki csak utólag ismeri el, hogy hasznos lett volna... (Az USA-ban ilyen szoftveres kódolókra évente csak 200 millió dollárt költenek, míg 2005-ben vírusirtókra, spam-szűrőkre és spyware-ekre összesen 12 milliárd dollárt adtak ki a felhasználók.)

A fentiek tükrében éppen a hardveres megoldás egyszerűsége lehet a siker kulcsa, amit több hardvergyártó is felismert már, a jelek szerint azonban a Seagate jár elől a fejlesztésekben. A megvalósítás egy chip segítségével történik majd, amit közvetlenül a meghajtóba ültetnek be. Ez a chip végzi majd az adatok kódolását és dekódolását, aktiválni csak az induláskor beütött jelszóval lehet.

A Seagate illetékesei elmondták, ezen jelszó elfelejtése teljes mértékben használhatatlanná teszi a winchestert, ennek beütését ugyanis sehogy nem lehet kikerülni. Szakértők szerint ez a megoldás sokkal hatékonyabb lehet mint a szoftverekbe épített kódolás, utóbbi esetében ugyanis elég a merevlemezt egy másik gépbe áttenni és máris lemásolhatók róla az adatok.

Biztonságtechnikai szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egy 7 karakterből álló jelszót átlagosan 5-6 perc alatt tör fel egy hozzáértő, éppen ezért érdemes értelmetlen, véletlenszerű karaktersorozatot megadni, melynek kb. 16 karakter hosszúnak kell lennie.

Más kérdés persze, hogy ekkor fennáll az a veszély, hogy elfelejtjük a kódot, így el sem kell veszíteni a gépet, hogy adatainknak búcsút inthessünk.

A Gartner elemzőcég szakértői a találmánnyal kapcsolatban kihangsúlyozták, hogy annak sikere mindenképpen az árán fog múlni, erről a paraméterről azonban a Seagate egyelőre hallgat, ahogy arról is, hogy mely laptop-gyártók vállalták, hogy beépítik modelljeikbe a kódolt merevlemezt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?