Szlovák pénzeső - te is részesülhetsz benne!

Pénzcentrum
2006. október 16. 11:00

Jó ideje sokat hallani arról, hogy a határ közelében lévő magyar vállalatok többsége áthelyezte telephelyét a kedvezőbb adó-, és járulékterheket biztosító Szlovákiába, ám korántsem biztos hogy csak nekik éri meg a váltás. A Hírlap munkatársai átlátogattak Szlovákiába, hogy utánanézzenek mennyivel vásárolhatunk ott olcsóbban, és megéri az időt és benzinköltséget a kiruccanás. Lássuk mit találtak az érsekújvári Tescóban!


A hipermarket beosztása itt is ugyanolyan, így a szlovák feliratok nem akadályoznak minket a vásárlásban, szembetűnő különbség azonban, hogy a szlovák Tescoban jóval több az akciókat jelző tábla, mint kishazánkban megtalálható társaiban.

A tapasztalatok szerint az elektronikai osztály felé nem érdemes venni az irányt, ezek a termékek általában legalább annyiba kerülnek, mint itthon vagy még többe. Az egyetlen javukra írandó tényező, hogy itt olcsóbban vehetünk fel áruhitelt, mint otthon, a THM átlagosan kb. 6 százalékkal alacsonyabb. A magyar vásárlók is kaphatnak hitelt, de ez legalább fél napnyi utánajárást jelent.

Háztartási szerekért sem érdemes a hosszú utat megtenni, amin igazán nyerhetünk az az élelmiszer. Feltűnően sok a szlovák termelőktől származó termék, amely legalább 20-30 százalékkal olcsóbb a nálunk kaphatónál, feltehetően a burkolt állami dotáció eredményeként.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy élelmiszerrel tömött bevásárlókocsi tartalmát akár 20-25 százalékkal kevesebből is megvehetjük, ez akár 10-12 ezer forintot is jelenthet. Ha ezt a pénzmennyiséget összehasonlítjuk a körülbelül 6500 forintnyi üzemanyagköltséggel, még mindig kifizetődőnek tűnik a szlovákiai bevásárló-körút.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04