13 °C Budapest

Ellenzéki csomag készül - már nem lehet elkendőzni a keserű pirulákat

Pénzcentrum
2006. október 4. 09:19

Mai sajtóinformációk szerint alternatív gazdasági program készül ellenzéki oldalon. Az ellenzék javaslata is a kiigazítást állítja középpontban. A Magyar Nemzet információi szerint a program elemei igen közel állnak a CEMI által idén tavasszal készített azonnali intézkedéssorozathoz. A program sokkal erősebb kínálat oldali elemeket tartalmazhat, mint a kormány Új egyensúly programja. Az új

Mai sajtóinformációk szerint alternatív gazdasági program készül ellenzéki oldalon. Az ellenzék javaslata is a kiigazítást állítja középpontban. A Magyar Nemzet információi szerint a program elemei igen közel állnak a CEMI által idén tavasszal készített azonnali intézkedéssorozathoz. A program sokkal erősebb kínálat oldali elemeket tartalmazhat, mint a kormány Új egyensúly programja.


Az új program az ellenzék részéről mindenképpen egyfajta indikációnak tekinthető, hogy valamiféle készülődés van a kormányzásra. Ennek realitását nem kívánjuk értékelni, de a bizonytalanságok ellenére sem tartjuk most valószínűnek, hogy hónapokon belül előrehozott választások legyenek. A kormánykoalíció tagjaiban az érezhető belső feszültségek alapján is feltehetően nagyobb a "felelősség", minthogy kiadják kezükből a hatalmat.

Az ellenzéktől eddig komplex gazdasági programot nem láthattunk, a politikusok inkáb csak felvillantottak néhány olyan intézkedést, mely a lakosság többségének, a vállakozásoknak külön-külön kedvező. Ilyen az adócsökkentés, a nyugdíjemelés, az új Széchenyi program stb. Ezekből igazán nem rajzolódott ki, hogy a most 10%-os államháztartási hiány hogyan fog rövid időn belül csökkenni, illetve a sokat hiányolt nagy elosztórendszerek reformja hogyan, milyen elvek mentén valósul meg. Azt senki sem hiheti, hogy az átalakításokat úgy meg lehet valósítani, hogy azzal semmilyen érdekcsoportot nem sért.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az ellenzéki program sok vonásában hasonlíthat a CEMI által a parlamenti választások előtt készített intézkedéscsomaghoz. Ha az ellenzék felelősségérzetet akar sugározni a lakosság illetve a befektetők felé, akkor egy program megalkotása aligha hagyható ki.

A Gyurcsány-csomagot eddig is sok kritika érte elsősorban annak növekedést visszafogó hatása miatt. A CEMI a kínálati oldalt segítő javasolt intézkedéseivel ebbe az irányba kevsébé tűnik sérülékenynek, azonban a szociális juttatásoknál a most ismert kormányprogramhoz képest lényegesen szűkmarkúbb.

A CEMI tanulmány is utalt rá, hogy ördögi körben van a magyar gazdaság, melynek legfontosabb tünetei, hogy a magas államháztartási hiány magas adóteherhez vezet, ami alacsony foglalkoztatottságot és a lehetőségektől elmaradó gazdasági növekedést von maga után. Ebből a negatív spirálból ki kell törni ahhoz, hogy elkerülhető legyen a forint jelentős leértékelődése és a gazdasági növekedés nullára csökkenése. A program egyik hangsúlyos eleme a foglalkoztatottság növelése, illetve részben ehhez kapcsolódóan az adózás bázisának növelése.

A CEMI szakértő a költségvetési deficit tartós csökkentéséhez 5 fő tényezőt látnak szükségesnek:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

1.) az állami alkalmazottak bruttó béreinek 2 évre történő befagyasztása
2.) az államiszektorban dolgozók létszámának közel 100 ezer fővel való csökkentése
3.) a vizitdíj bevezetése és a gyógyszerkiadások visszafogása
4.) a munkaerő-tartalékok mozgósítása
5.) az adórendszer átalakítása

A GDP mintegy 5-5.5%-át kitevő 1000-1300 milliárd forintos hiánycsökkentés egy új, önmagát erősítő pozitív kör beindítását tenné lehetővé. A pozitív spirál azt jelenti, hogy a csökkenő államháztartási hiány az adók további csökkentését teszi lehetővé, mely a foglalkoztatás-növekedésen keresztül a GDP-növekedés gyorsulását hozza. Az elkerülhetetlen államháztartási reform kiadáscsökkentő hatásai mellett az európai viszonylatban kiugróan alacsony foglalkoztatási ráta növelése kulcskérdés hazánkban a gazdasági potenciál kiaknázása szempontjából.

Az alábbi táblázat a program kiigazító részének főbb számszerűsített intézkedéseit mutatja:

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem