26 °C Budapest

Ellenzéki csomag készül - már nem lehet elkendőzni a keserű pirulákat

Pénzcentrum
2006. október 4. 09:19

Mai sajtóinformációk szerint alternatív gazdasági program készül ellenzéki oldalon. Az ellenzék javaslata is a kiigazítást állítja középpontban. A Magyar Nemzet információi szerint a program elemei igen közel állnak a CEMI által idén tavasszal készített azonnali intézkedéssorozathoz. A program sokkal erősebb kínálat oldali elemeket tartalmazhat, mint a kormány Új egyensúly programja. Az új

Mai sajtóinformációk szerint alternatív gazdasági program készül ellenzéki oldalon. Az ellenzék javaslata is a kiigazítást állítja középpontban. A Magyar Nemzet információi szerint a program elemei igen közel állnak a CEMI által idén tavasszal készített azonnali intézkedéssorozathoz. A program sokkal erősebb kínálat oldali elemeket tartalmazhat, mint a kormány Új egyensúly programja.


Az új program az ellenzék részéről mindenképpen egyfajta indikációnak tekinthető, hogy valamiféle készülődés van a kormányzásra. Ennek realitását nem kívánjuk értékelni, de a bizonytalanságok ellenére sem tartjuk most valószínűnek, hogy hónapokon belül előrehozott választások legyenek. A kormánykoalíció tagjaiban az érezhető belső feszültségek alapján is feltehetően nagyobb a "felelősség", minthogy kiadják kezükből a hatalmat.

Az ellenzéktől eddig komplex gazdasági programot nem láthattunk, a politikusok inkáb csak felvillantottak néhány olyan intézkedést, mely a lakosság többségének, a vállakozásoknak külön-külön kedvező. Ilyen az adócsökkentés, a nyugdíjemelés, az új Széchenyi program stb. Ezekből igazán nem rajzolódott ki, hogy a most 10%-os államháztartási hiány hogyan fog rövid időn belül csökkenni, illetve a sokat hiányolt nagy elosztórendszerek reformja hogyan, milyen elvek mentén valósul meg. Azt senki sem hiheti, hogy az átalakításokat úgy meg lehet valósítani, hogy azzal semmilyen érdekcsoportot nem sért.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az ellenzéki program sok vonásában hasonlíthat a CEMI által a parlamenti választások előtt készített intézkedéscsomaghoz. Ha az ellenzék felelősségérzetet akar sugározni a lakosság illetve a befektetők felé, akkor egy program megalkotása aligha hagyható ki.

A Gyurcsány-csomagot eddig is sok kritika érte elsősorban annak növekedést visszafogó hatása miatt. A CEMI a kínálati oldalt segítő javasolt intézkedéseivel ebbe az irányba kevsébé tűnik sérülékenynek, azonban a szociális juttatásoknál a most ismert kormányprogramhoz képest lényegesen szűkmarkúbb.

A CEMI tanulmány is utalt rá, hogy ördögi körben van a magyar gazdaság, melynek legfontosabb tünetei, hogy a magas államháztartási hiány magas adóteherhez vezet, ami alacsony foglalkoztatottságot és a lehetőségektől elmaradó gazdasági növekedést von maga után. Ebből a negatív spirálból ki kell törni ahhoz, hogy elkerülhető legyen a forint jelentős leértékelődése és a gazdasági növekedés nullára csökkenése. A program egyik hangsúlyos eleme a foglalkoztatottság növelése, illetve részben ehhez kapcsolódóan az adózás bázisának növelése.

A CEMI szakértő a költségvetési deficit tartós csökkentéséhez 5 fő tényezőt látnak szükségesnek:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

1.) az állami alkalmazottak bruttó béreinek 2 évre történő befagyasztása
2.) az államiszektorban dolgozók létszámának közel 100 ezer fővel való csökkentése
3.) a vizitdíj bevezetése és a gyógyszerkiadások visszafogása
4.) a munkaerő-tartalékok mozgósítása
5.) az adórendszer átalakítása

A GDP mintegy 5-5.5%-át kitevő 1000-1300 milliárd forintos hiánycsökkentés egy új, önmagát erősítő pozitív kör beindítását tenné lehetővé. A pozitív spirál azt jelenti, hogy a csökkenő államháztartási hiány az adók további csökkentését teszi lehetővé, mely a foglalkoztatás-növekedésen keresztül a GDP-növekedés gyorsulását hozza. Az elkerülhetetlen államháztartási reform kiadáscsökkentő hatásai mellett az európai viszonylatban kiugróan alacsony foglalkoztatási ráta növelése kulcskérdés hazánkban a gazdasági potenciál kiaknázása szempontjából.

Az alábbi táblázat a program kiigazító részének főbb számszerűsített intézkedéseit mutatja:

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?