8 °C Budapest

Ellenzéki csomag készül - már nem lehet elkendőzni a keserű pirulákat

Pénzcentrum
2006. október 4. 09:19

Mai sajtóinformációk szerint alternatív gazdasági program készül ellenzéki oldalon. Az ellenzék javaslata is a kiigazítást állítja középpontban. A Magyar Nemzet információi szerint a program elemei igen közel állnak a CEMI által idén tavasszal készített azonnali intézkedéssorozathoz. A program sokkal erősebb kínálat oldali elemeket tartalmazhat, mint a kormány Új egyensúly programja. Az új

Mai sajtóinformációk szerint alternatív gazdasági program készül ellenzéki oldalon. Az ellenzék javaslata is a kiigazítást állítja középpontban. A Magyar Nemzet információi szerint a program elemei igen közel állnak a CEMI által idén tavasszal készített azonnali intézkedéssorozathoz. A program sokkal erősebb kínálat oldali elemeket tartalmazhat, mint a kormány Új egyensúly programja.


Az új program az ellenzék részéről mindenképpen egyfajta indikációnak tekinthető, hogy valamiféle készülődés van a kormányzásra. Ennek realitását nem kívánjuk értékelni, de a bizonytalanságok ellenére sem tartjuk most valószínűnek, hogy hónapokon belül előrehozott választások legyenek. A kormánykoalíció tagjaiban az érezhető belső feszültségek alapján is feltehetően nagyobb a "felelősség", minthogy kiadják kezükből a hatalmat.

Az ellenzéktől eddig komplex gazdasági programot nem láthattunk, a politikusok inkáb csak felvillantottak néhány olyan intézkedést, mely a lakosság többségének, a vállakozásoknak külön-külön kedvező. Ilyen az adócsökkentés, a nyugdíjemelés, az új Széchenyi program stb. Ezekből igazán nem rajzolódott ki, hogy a most 10%-os államháztartási hiány hogyan fog rövid időn belül csökkenni, illetve a sokat hiányolt nagy elosztórendszerek reformja hogyan, milyen elvek mentén valósul meg. Azt senki sem hiheti, hogy az átalakításokat úgy meg lehet valósítani, hogy azzal semmilyen érdekcsoportot nem sért.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az ellenzéki program sok vonásában hasonlíthat a CEMI által a parlamenti választások előtt készített intézkedéscsomaghoz. Ha az ellenzék felelősségérzetet akar sugározni a lakosság illetve a befektetők felé, akkor egy program megalkotása aligha hagyható ki.

A Gyurcsány-csomagot eddig is sok kritika érte elsősorban annak növekedést visszafogó hatása miatt. A CEMI a kínálati oldalt segítő javasolt intézkedéseivel ebbe az irányba kevsébé tűnik sérülékenynek, azonban a szociális juttatásoknál a most ismert kormányprogramhoz képest lényegesen szűkmarkúbb.

A CEMI tanulmány is utalt rá, hogy ördögi körben van a magyar gazdaság, melynek legfontosabb tünetei, hogy a magas államháztartási hiány magas adóteherhez vezet, ami alacsony foglalkoztatottságot és a lehetőségektől elmaradó gazdasági növekedést von maga után. Ebből a negatív spirálból ki kell törni ahhoz, hogy elkerülhető legyen a forint jelentős leértékelődése és a gazdasági növekedés nullára csökkenése. A program egyik hangsúlyos eleme a foglalkoztatottság növelése, illetve részben ehhez kapcsolódóan az adózás bázisának növelése.

A CEMI szakértő a költségvetési deficit tartós csökkentéséhez 5 fő tényezőt látnak szükségesnek:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

1.) az állami alkalmazottak bruttó béreinek 2 évre történő befagyasztása
2.) az államiszektorban dolgozók létszámának közel 100 ezer fővel való csökkentése
3.) a vizitdíj bevezetése és a gyógyszerkiadások visszafogása
4.) a munkaerő-tartalékok mozgósítása
5.) az adórendszer átalakítása

A GDP mintegy 5-5.5%-át kitevő 1000-1300 milliárd forintos hiánycsökkentés egy új, önmagát erősítő pozitív kör beindítását tenné lehetővé. A pozitív spirál azt jelenti, hogy a csökkenő államháztartási hiány az adók további csökkentését teszi lehetővé, mely a foglalkoztatás-növekedésen keresztül a GDP-növekedés gyorsulását hozza. Az elkerülhetetlen államháztartási reform kiadáscsökkentő hatásai mellett az európai viszonylatban kiugróan alacsony foglalkoztatási ráta növelése kulcskérdés hazánkban a gazdasági potenciál kiaknázása szempontjából.

Az alábbi táblázat a program kiigazító részének főbb számszerűsített intézkedéseit mutatja:

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?