7 °C Budapest

Sokba kerülhet ha túl sokat kacsintgatsz...

Pénzcentrum
2006. október 3. 16:00

A német kutatók legújabb vívmánya sokak számára idézheti vissza a Különvélemény című Tom Cruise főszereplésével készült film első jeleneteit, bár az EYCIN (Eye-Controlled Interaction) esetében nem kezünkkel hanem a szemmozgásunkkal koordinálhatjuk a képernyő működését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Ez a technika már egy jó ideje rendelkezésre áll, de csak most kapott felhasználóbarát felületet. Korábban a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a nem szándékos szemmozgást a rendszer nem tudta kiszűrni, így gyakorta előfordult, hogyha valaki kétszer elolvasott egy szót, azt az eszköz klikkelésként értelmezte.

Az EYCIN esetében a problémákat azzal próbálták megoldani, hogy egyrészt az olvasói felületet elkülönítették a linkektől, másrészt megpróbálták kiszűrni az olyan szemmozgásokat, amelyek nem rejtenek utasítást magukban. A kutatók szerint a technológiát mozgássérült emberek, és olyan területen dolgozók tudják majd hasznosítani, akiknek munka közben szükségük van mindkét kezükre.

A készüléket egy kamerával szerelték fel, amely a felhasználó szemmozgását figyeli, hatótávolsága pillanatnyilag 1-1,5 méter, de a fejlesztők bíznak a mihamarabbi továbblépésben. A kereskedelmi forgalomba hozatal is várat még magára az elérhető berendezések kis száma miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?