31 °C Budapest

Adózók bűnei

Pénzcentrum
2006. október 2. 09:30

Az adózók jogkövető magatartását honorálja az ősszel elfogadott pénzügyi törvénycsomagnak egy speciális rendelkezése, amely kedvezményes lehetőséget biztosít az év végéig feltárt adókülönbözetek rendezésére - írja a Világgazdaság.

Ez azokra az adókra terjed ki, amelyeket az idén június 9-ét megelőzően vallottak be. Ha az adózó (nem csak a magánszemélyek) december 31-ig még azt megelőzően helyesbíti az adóbevallását, hogy vele szemben ellenőrzési eljárás indult volna, és bevallását önellenőrzéssel módosítja, az így feltárt adókülönbözetet önellenőrzési pótlék nélkül, részletekben fizetheti meg.

A részletfizetési kedvezmény a törvény erejénél fogva jár, időtartama a tartozás nagyságától függ. Az ötvenezer forintnál több, de a félmillió forintot meg nem haladó különbözet 12, az ötmillió forint feletti összeg 60 havi részletben törleszthető. A részleteket minden hó 20-áig kell megfizetni, s bármelyik részlet elmaradása esetén nemcsak a tartozás válik egy összegben esedékessé, hanem annak járulékai is, ideértve magát az önellenőrzési pótlékot is.

A késedelmi pótlék 50 százalékának megfelelő önellenőrzési pótlék megfizetésével az adózó mentesül a késedelmi pótlék alól, magával az önellenőrzéssel pedig az adóhiány esetére fizetendő adóbírság, illetve a késedelmes bevallás miatti mulasztási bírság alól.

Fontos feltétel, hogy az adókülönbözet feltárására még az esetleges ellenőrzési eljárás megindulása előtt kerüljön sor, ami a törvény általános szabályai szerint az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítéséhez vagy a megbízólevél átadásához kötődik.

Magának az önellenőrzési bevallásnak a határideje az általános szabályok szerint a helyesbítéstől számított 15 nap. S míg az önellenőrzés fő szabálya szerint a feltárt adókülönbözet és az önellenőrzési pótlék a bevallással együtt esedékes, addig a kedvezményes lehetőséggel élők az első részletet az önellenőrzési bevallás benyújtását követő hónap 20-áig kötelesek megfizetni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önellenőrzés keretében az adózó nem írhatja felül azon saját korábbi döntését, amely valamilyen törvényi választási lehetőségen alapult (nem dönthet például úgy visszamenőleg, hogy a vélelmezett költséghányad alkalmazása helyett tételes költségelszámolást választ). Adókedvezmény azonban utólag is igénybe vehető.

A pótlékmentesség és a részletfizetési kedvezmény ugyan valóban arra ösztönzi az adózókat, hogy korábbi bűneiket tárják fel, ez azonban nem jelent mentességet egy esetleges későbbi ellenőrzés alól. Az önellenőrzés nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot, ezért az adóhatóság bármikor maga is vizsgálhatja az önellenőrzési bevallás helyességét. Az önellenőrzési bevallással ráadásul megszakad és újrakezdődik az adó megállapításához való jog elévülése.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04