4 °C Budapest

Adózók bűnei

Pénzcentrum
2006. október 2. 09:30

Az adózók jogkövető magatartását honorálja az ősszel elfogadott pénzügyi törvénycsomagnak egy speciális rendelkezése, amely kedvezményes lehetőséget biztosít az év végéig feltárt adókülönbözetek rendezésére - írja a Világgazdaság.

Ez azokra az adókra terjed ki, amelyeket az idén június 9-ét megelőzően vallottak be. Ha az adózó (nem csak a magánszemélyek) december 31-ig még azt megelőzően helyesbíti az adóbevallását, hogy vele szemben ellenőrzési eljárás indult volna, és bevallását önellenőrzéssel módosítja, az így feltárt adókülönbözetet önellenőrzési pótlék nélkül, részletekben fizetheti meg.

A részletfizetési kedvezmény a törvény erejénél fogva jár, időtartama a tartozás nagyságától függ. Az ötvenezer forintnál több, de a félmillió forintot meg nem haladó különbözet 12, az ötmillió forint feletti összeg 60 havi részletben törleszthető. A részleteket minden hó 20-áig kell megfizetni, s bármelyik részlet elmaradása esetén nemcsak a tartozás válik egy összegben esedékessé, hanem annak járulékai is, ideértve magát az önellenőrzési pótlékot is.

A késedelmi pótlék 50 százalékának megfelelő önellenőrzési pótlék megfizetésével az adózó mentesül a késedelmi pótlék alól, magával az önellenőrzéssel pedig az adóhiány esetére fizetendő adóbírság, illetve a késedelmes bevallás miatti mulasztási bírság alól.

Fontos feltétel, hogy az adókülönbözet feltárására még az esetleges ellenőrzési eljárás megindulása előtt kerüljön sor, ami a törvény általános szabályai szerint az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítéséhez vagy a megbízólevél átadásához kötődik.

Magának az önellenőrzési bevallásnak a határideje az általános szabályok szerint a helyesbítéstől számított 15 nap. S míg az önellenőrzés fő szabálya szerint a feltárt adókülönbözet és az önellenőrzési pótlék a bevallással együtt esedékes, addig a kedvezményes lehetőséggel élők az első részletet az önellenőrzési bevallás benyújtását követő hónap 20-áig kötelesek megfizetni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az önellenőrzés keretében az adózó nem írhatja felül azon saját korábbi döntését, amely valamilyen törvényi választási lehetőségen alapult (nem dönthet például úgy visszamenőleg, hogy a vélelmezett költséghányad alkalmazása helyett tételes költségelszámolást választ). Adókedvezmény azonban utólag is igénybe vehető.

A pótlékmentesség és a részletfizetési kedvezmény ugyan valóban arra ösztönzi az adózókat, hogy korábbi bűneiket tárják fel, ez azonban nem jelent mentességet egy esetleges későbbi ellenőrzés alól. Az önellenőrzés nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot, ezért az adóhatóság bármikor maga is vizsgálhatja az önellenőrzési bevallás helyességét. Az önellenőrzési bevallással ráadásul megszakad és újrakezdődik az adó megállapításához való jog elévülése.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem