5 °C Budapest

Jelentős átszervezés előtt a közigazgatás - kormányzati huszárvágás

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 13:40

A kétharmados törvényekhez szükséges támogatás hiányában a kormány egy salátatörvénnyel kívánja magának megteremteni a lehetőséget, hogy egyszerűbben módosíthassa a kormányzati szervek struktúráját - írja a Világgazdaság. A napilap információi szerint a módosítások fő irányvonala a megyei és helyi szintű intézeti rendszer felcserélése lenne regionális szintű szervezetekkel. A salátatörvény

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kétharmados törvényekhez szükséges támogatás hiányában a kormány egy salátatörvénnyel kívánja magának megteremteni a lehetőséget, hogy egyszerűbben módosíthassa a kormányzati szervek struktúráját - írja a Világgazdaság. A napilap információi szerint a módosítások fő irányvonala a megyei és helyi szintű intézeti rendszer felcserélése lenne regionális szintű szervezetekkel.

A salátatörvény névvel illetett, száznál is több törvényt, illetve rendeletet módosító új tervezet a közeljövőben kerül majd a kormány asztalára. Amennyiben elfogadásra kerül, lehetőséget teremt majd a kabinet számára, hogy az Alkotmány felhatalmazása alapján a parlament megkerülésével átszervezhesse a közigazgatást.

A jelenlegi szervezetrendszer ugyanis rugalmatlan az indoklás szerint. A szervezetek nevét és hatáskörét rögzítő szabályozás helyett ezért olyan struktúrát kíván a kormány életbe léptetni, amely feladatkörre vonatkozó intézményi megnevezést alkalmaz. Ennek a módszernek köszönhetően a megyei szintű államigazgatási szervek jövőbeni racionalizálása, felszámolása és összevonása egyszerűsödhet.

Az APEH struktúrájában is várható változás. Döntés született ugyanis a hivatal megyei igazgatásainak megszűntetéséről, és az adóhivatal regionális szintű újraszervezéséről.

Jelentősen átalakulhat az FVM-hez tartozó intézményrendszer is. Az elképzelések szerint összeolvadnának a megyei növény- és tájvédelmi szolgáltatások, a földművelésügyi hivatalok, az állat-egészségügyi állomások, valamint az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet telephelyei és az Állami Erdészeti Szolgálat területi igazgatóságai. Ennek helyébe kerülnének az összevont FVM-es szakigazgatási kirendeltségek. A döntés nagyjából 16.5 ezer munkahelyet érint.

A szociális törvény módosítása arra utal, hogy a kormány a mostani 20 megyei munkaügyi központ és a hozzájuk tartozó 173 kirendeltség helyett regionális szervezetek működését látná szívesen.

Mindezekről néhány szakértő úgy vélekedik, értik a kormány szándékát, és belátják, hogy a megyei és helyi struktúrához hozzákell nyúlni, ugyanakkor aggódnak, amiért a kormány elsődleges szempontja a költségek lefaragása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?