35 °C Budapest

Mi várható a piacokon? Kell-e temetni a forintot? - elemzői vélemény

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 09:00

Kismértékű gyengülést mutat a forint árfolyama az éjszakai tüntetések és összecsapások után a bankközi piacon. A jegyzések 270-ről 273.4 EUR/HUF-ig kúsztak fel, most 272 körül ingadozik az árfolyam. Barcza György, az ING elemzője szerint rövid távon elképzelhető további gyengülés, de közép- illetve hosszabb távon a mostani események miatt a forint értékvesztésétől feltehetően nem kell tartani. Az

átmeneti politikai bizonytlanaság miatt a kockázati prémiumok emelkedhetnek, de ez tartós várhatóan nem lesz.

eurhufcomp
eurhufcomp

Barcza a Medgyessy botrányt hozta példának, mely egyfajta durva analógia lehet a mostani politikai helyzethez. Medgyessy ügynök múltja sem volt elegendő, hogy politikai következménnyel járjon, a mostani helyzetben szintén kicsi a valószínűsége, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a miniszterelnöki bársonyszékből.

A mostani eseményekből mindent összevetve inkább a kormányzó pártok, illetve Gyurcsány jöhet ki nyertesen - véli az elemző. A társadalom többsége nem támogatja a tegnapihoz hasonló megmozdulásokat, az ilyen típusú események más országokban is inkább az aktuális kormány pozícióját erősítik az emberek rend utáni igénye miatt.

A kormányoldal a történések miatt inkább szorosabb egységbe forrhat, a miniszterelnök támogatottsága a koalíció részéről inkább erősödik. Ha a költségvetés helyzetét nézzük, akkor ezzel azt állíthatjuk, hogy a feltételek Gyurcsány számára kedvezőbbek, hogy a kiadás oldali reformokat elfogadtassa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem kérdéses, hogy a mostani események jelentős politikai kockázatot hordoznak a kormány és Gyurcsány Ferenc számára, de egyben lehetőséget is, hogy a fenti reformtervek hatékonyabb megvalósítása mellett az önkormányzati választásokon a kormányoldal jobb eredményeket érjen el. Barcza szerint a legutóbbi közvéleménykutatási adatok az ellenzéki erők többségét mutatták az október eleji önkormányzati választások előtt, ilyen események mellett azonban 2 hét alatt jelentősen változhat a közhangulat a kormánypártok javára is.

Rövid távon tehát a politikai bizonytalanság lehet a meghatározó, de közép- illetve hosszab távon a piacok megnyugodhatnak, ugyanis a reformok megvalósításának feltételei javulhatnak - vélekedik Barcza. A piacok későbbi viselkedésében az önkormányzati választások eredménye várhatóan lényeges befolyásoló elem lesz.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?