15 °C Budapest

Mi várható a piacokon? Kell-e temetni a forintot? - elemzői vélemény

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 09:00

Kismértékű gyengülést mutat a forint árfolyama az éjszakai tüntetések és összecsapások után a bankközi piacon. A jegyzések 270-ről 273.4 EUR/HUF-ig kúsztak fel, most 272 körül ingadozik az árfolyam. Barcza György, az ING elemzője szerint rövid távon elképzelhető további gyengülés, de közép- illetve hosszabb távon a mostani események miatt a forint értékvesztésétől feltehetően nem kell tartani. Az

átmeneti politikai bizonytlanaság miatt a kockázati prémiumok emelkedhetnek, de ez tartós várhatóan nem lesz.

eurhufcomp
eurhufcomp

Barcza a Medgyessy botrányt hozta példának, mely egyfajta durva analógia lehet a mostani politikai helyzethez. Medgyessy ügynök múltja sem volt elegendő, hogy politikai következménnyel járjon, a mostani helyzetben szintén kicsi a valószínűsége, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a miniszterelnöki bársonyszékből.

A mostani eseményekből mindent összevetve inkább a kormányzó pártok, illetve Gyurcsány jöhet ki nyertesen - véli az elemző. A társadalom többsége nem támogatja a tegnapihoz hasonló megmozdulásokat, az ilyen típusú események más országokban is inkább az aktuális kormány pozícióját erősítik az emberek rend utáni igénye miatt.

A kormányoldal a történések miatt inkább szorosabb egységbe forrhat, a miniszterelnök támogatottsága a koalíció részéről inkább erősödik. Ha a költségvetés helyzetét nézzük, akkor ezzel azt állíthatjuk, hogy a feltételek Gyurcsány számára kedvezőbbek, hogy a kiadás oldali reformokat elfogadtassa.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem kérdéses, hogy a mostani események jelentős politikai kockázatot hordoznak a kormány és Gyurcsány Ferenc számára, de egyben lehetőséget is, hogy a fenti reformtervek hatékonyabb megvalósítása mellett az önkormányzati választásokon a kormányoldal jobb eredményeket érjen el. Barcza szerint a legutóbbi közvéleménykutatási adatok az ellenzéki erők többségét mutatták az október eleji önkormányzati választások előtt, ilyen események mellett azonban 2 hét alatt jelentősen változhat a közhangulat a kormánypártok javára is.

Rövid távon tehát a politikai bizonytalanság lehet a meghatározó, de közép- illetve hosszab távon a piacok megnyugodhatnak, ugyanis a reformok megvalósításának feltételei javulhatnak - vélekedik Barcza. A piacok későbbi viselkedésében az önkormányzati választások eredménye várhatóan lényeges befolyásoló elem lesz.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16