0 °C Budapest

Gyurcsány Ferenc mondjon le! (Gallup)

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 16:38

A Gallup szeptember 18-án telefonos közvéleménykutatást végzett 584 felnőtt magyar állampolgár körében. Hétfőn estig, már a magyar felnőtt lakosság 91 százaléka értesült róla, hogy a miniszterelnök a választások után zárt körben azt mondta, hogy "végighazudtuk az utolsó másfél-két évet".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Gallup szeptember 18-án telefonos közvéleménykutatást végzett 584 felnőtt magyar állampolgár körében.

Hétfőn estig, már a magyar felnőtt lakosság 91 százaléka értesült róla, hogy a miniszterelnök a választások után zárt körben azt mondta, hogy "végighazudtuk az utolsó másfél-két évet".

A hétfői nap során a lakosság majd kétharmada (59%) szerint a választás után elhangzott és most nyilvánosságra hozott miniszterelnöki beszédnek politikai következményei kell legyenek. Ezen a véleményen közel háromszor annyian vannak, mint azok, akik úgy gondolják, hogy erre nincs szükség.

A teljes lakosság ötöde (21%) gondolja csak, hogy nem szükséges, hogy politikai következményei legyenek ennek az ügynek, míg a megkérdezettek további egyötöde nem tud, vagy nem akar véleményt nyilvánítani, illetve nem hallott még a hírről.

Az aktív korosztályokba tartozók között egyértelműen az a vélemény, hogy Gyurcsány utólagos beismerésének politikai következménye kell legyen. A 40 alattiak közel háromnegyede (70%), a 40-60 közöttiek közel kétharmada (59%), míg a 60 felettiek fele (48%) vélekedik így.

Legtöbben azon az állásponton vannak, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell mondania, és az államfőnek új miniszterelnököt kell jelölnie (43%). Ezzel ellentétes állásponton van a lakosság harmada (34%). A lakosság negyedének (23%) egy része nem is hallott a hírről, másik része pedig nem tud, illetve nem akar véleményt nyilvánítani a kérdésben.


A politikai következmények jellegéről kérdezve, leginkább a fiatalok gondolják azt, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell mondania, közülük minden második (53%) míg a 60 felettiek harmada vélekedik így.

10 felnőttből négyen (41%) úgy gondolják, hogy ebben a helyzetben új választásokat kellene kiírni - ezzel az opcióval a megkérdezettek egyharmada nem ért egyet (35%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakosság harmada szerint az ellenzéknek kellene konstruktív bizalmatlansági indítványt beterjeszteni(36%), illetve a miniszterelnöknek bizalmi szavazást kellene kérnie a Parlamentben (33%). Ezzel ellentétes véleményen is körülbelül ugyanennyien vannak (37-40%).

Csupán minden negyedik felnőtt (26%) ért egyet azzal, hogy ismét a koalíciónak kellene új miniszterelnököt javasolni, míg a lakosság fele (47%) határozottan ellenzi ezt az álláspontot.

Azok között, aki résztvettek a tavaszi választásokon, 66% szerint szükséges, hogy politikai következményei legyenek a beismerésnek, míg 19% szerint erre nincs szükség. Körükben hétfő estig 9% nem hallott még a hírről és 6% nem tudott véleményt nyílvánítani.

A választáson résztvettek többsége van azon a véleményen, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania.

Módszertan

A Gallup szeptember 18-án telefonos közvéleménykutatást végzett 584 felnőtt magyar állampolgár körében.
A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a véletlen mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva +/- 4,1%

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39