3 °C Budapest

FED: lassul a gazdaság, véget érhet a kamatemelési sorozat

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 10:09

A gazdaság lassuló növekedéséről számolt be a FED legutóbbi gazdasági hangulatjelentése, a Beige Book. Az aktivitás tovább növekszik, azonban a dinamika a legtöbb régióban lassul. A jelentés kiemeli, hogy a lakóingatlan szektor gyengélkedése tovább folytatódik, ugyanakkor a kereskedelmi ingatlanoknál egyes régiókban érezhető élénkülés tapasztalható. A fogyasztási kiadások növekedése néhány

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

kerületben mérséklődött. Ez leginkább az autóvásárlásoknál mutatkozott meg. Az inflációs nyomás erősödése nem tapasztalható.

A feldolgozóipar tovább növekszik, a fejlődés egészséges. Ugyanakkor a szolgáltatásoknál a kép már sokszínűbb. Egyes kerületekben a növekedés töretlen, míg máshol érezhetően korrigál a szektor.

A munkaerőpiacot illetően alapvetően egyik oldal domináns túlsúlyáról sem beszélhetünk, a helyzet nagyjából kiegyensúlyozott. Emellett azonban továbbra is jellemző a szakmunkások hiánya néhány szektorban (IT, pénzügyi szolgáltatások), ami a béreket itt kicsit felhajtotta.

A nyersanyagoknál és az energiánál az áremelkedések folytatódtak. A termelők többsége versenypozíciójából következően azonban nem tudja továbbhárítani a megnövekedett inputköltségeket, ami az inflációs nyomást mérsékelheti.

Összességében tehát elég egyértelműnek tűnik, hogy az amerikai gazdaság lassul, a verseny miatt a termelők nagy részének korlátozott az áremelési képessége. Emiatt az év maradék részében a maginflációs mutató is csökkenhet. Az energiaárak közvetlenül más termékkört érintenek, de azok csökkenése szintén lassíthatja az árnövekedést. A hangulatjelentés összképe alapján erősödhet az a feltételezés, hogy a FED nem emel kamatot már az idei évben. Feltételezhető, hogy 2007-ben az első lépés inkább a kamatvágás lesz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35