3 °C Budapest

Idén az infláció negyede a nyers élelmiszerektől jön

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 12:05

Jelentősen emelkedhet az idén is a élelmiszerek ára az utóbbi hónapokban. Júliusban az árszint már 7.2%-kal haladta meg a decemberit, az egy évvel korábbinál pedig Az élelmiszerek áralakulását az infláció szempontjából az MNB is tüzetesen vizsgálja. Az alábbiakban a központi bank szakértője fejti ki véleményét. Az értékelés a portfolio.hu szakértői fórumából származik. További részletek, illetve

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

az inflációs folyamattal kapcsolatos elemzések, értékelések ott elérhetők. Olvasóink számár a lehetőség is adott, hogy a szakértőkhöz kérdéseket intézzenek.

Szakértői Fórum - itt a 7%

Érdemes kettéválasztani az élelmiszereket a feldolgozottság szempontjából (nem feldolgozott vs. feldolgozott) - vélekedik Gyenes Zoltán közgazdasági elemző. A feldolgozatlan élelmiszerek (nyers húsok, tojás, liszt, zöldség, gyümölcs) ára 2001-2004 között lényegében nem változott, 2005-ben mintegy 10 százalékkal nőtt, az idén pedig további 15-20 százalék közötti növekedés várható. Bár ennek a termékcsoportnak a súlya a fogyasztói kosárban csak 6 százalék, mégis az idei várható átlagos 3.8 százalékos infláció negyede ehhez a termékkörhöz köthető! Az áremelkedésben számos tényező szerepet játszhat(ott), amelyek közül az egyik leglényegesebb vélhetően a kínálat relatív alacsony szintje, ami részben az időjárás számlájára írható. Talán meglepő módon ebben a körben a külkereskedelmi forgalom a termelés/fogyasztás szintjéhez képest alacsony, pl. a zöldségek-gyümölcsök esetében a hazai fogyasztásnak rendszerint kevesebb, mint 10 százaléka származik külföldről.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy azokban az években, amikor nálunk valamilyen okból alacsony a kínálat, akkor az import képes-e az áremelkedést féken tartani. Az MNB vizsgálatai azt mutatják, hogy a jelenlegi magyar árszint ezen termékek esetében jellemzően még mindig alacsonyabb, de legalábbis nem lényegesen magasabb, mint a környező országokban.A szállítási költségeket is figyelembe véve tehát egyelőre csak igen korlátozott körben várható, hogy az import termékek leszorítanák a hazai termékek árát. Talán ez is az oka annak, hogy a magyar feldolgozatlan élemiszer árak volatilitása többszöröse az Európában általában megszokottnak. Van persze kivétel is, hiszen például a nyers sertéshúsárak igen jól együttmozognak az európai árakkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az aktuális előrejelzésben az MNB szakértői stábja azzal számol, hogy a jelenlegi feldolgozatlan élelmiszer árszint jövő év elejéig fennmarad, majd 2007 tavaszán kismértékben (kb. 5 százalékkal) csökken is, ahonnan 2008 végéig egy mérsékelt (1-2 százakos) növekedés valósulhat meg. A 2007 eleji árcsökkenés feltételezése mögött az áll, hogy a jelenlegi árak serkentőleg hathatnak a jövő évi kínálat alakulására, emellett átlagos időjárási feltételeket tételeznek fel.

Ami a feldolgozott élelmiszereket illeti, ezek esetében 2006 elejéig másfél éven keresztül az árak stagnálását figyelték meg. Ebben a piaci/kereskedelmi árversenynek, a stabil forint árfolyamnak, illetve a feldolgozatlan élelmiszerek moderált áremelkedésének lehetett a legnagyobb szerepe. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: a vállalati felmérések szerint a piaci verseny már kevésbé fékezi az áremelkedést mint korábban, ami a növekvő költségek (energiaárak, importárak, nyers élelmiszerárak, bérköltségek) fogyasztói árakba való begyűzűződését egyre valószínűbbé teszi. Ez állhat amögött, hogy az elmúlt három hónapban - a korábbi árstabilitással szemben - mintegy 3 százalékkal nőttek a feldolgozott élelmiszerárak. A következő hónapokban még számos termék esetében várható jelentős áremelkedés (pl. feldolgozott hústermékek, kenyér/péksütemények), utána pedig a feldolgozott élelmiszerek esetében a maginflációhoz közeli áremelkedéssel számol az MNB.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?