Idén az infláció negyede a nyers élelmiszerektől jön

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 12:05

Jelentősen emelkedhet az idén is a élelmiszerek ára az utóbbi hónapokban. Júliusban az árszint már 7.2%-kal haladta meg a decemberit, az egy évvel korábbinál pedig Az élelmiszerek áralakulását az infláció szempontjából az MNB is tüzetesen vizsgálja. Az alábbiakban a központi bank szakértője fejti ki véleményét. Az értékelés a portfolio.hu szakértői fórumából származik. További részletek, illetve

az inflációs folyamattal kapcsolatos elemzések, értékelések ott elérhetők. Olvasóink számár a lehetőség is adott, hogy a szakértőkhöz kérdéseket intézzenek.

Szakértői Fórum - itt a 7%

Érdemes kettéválasztani az élelmiszereket a feldolgozottság szempontjából (nem feldolgozott vs. feldolgozott) - vélekedik Gyenes Zoltán közgazdasági elemző. A feldolgozatlan élelmiszerek (nyers húsok, tojás, liszt, zöldség, gyümölcs) ára 2001-2004 között lényegében nem változott, 2005-ben mintegy 10 százalékkal nőtt, az idén pedig további 15-20 százalék közötti növekedés várható. Bár ennek a termékcsoportnak a súlya a fogyasztói kosárban csak 6 százalék, mégis az idei várható átlagos 3.8 százalékos infláció negyede ehhez a termékkörhöz köthető! Az áremelkedésben számos tényező szerepet játszhat(ott), amelyek közül az egyik leglényegesebb vélhetően a kínálat relatív alacsony szintje, ami részben az időjárás számlájára írható. Talán meglepő módon ebben a körben a külkereskedelmi forgalom a termelés/fogyasztás szintjéhez képest alacsony, pl. a zöldségek-gyümölcsök esetében a hazai fogyasztásnak rendszerint kevesebb, mint 10 százaléka származik külföldről.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy azokban az években, amikor nálunk valamilyen okból alacsony a kínálat, akkor az import képes-e az áremelkedést féken tartani. Az MNB vizsgálatai azt mutatják, hogy a jelenlegi magyar árszint ezen termékek esetében jellemzően még mindig alacsonyabb, de legalábbis nem lényegesen magasabb, mint a környező országokban.A szállítási költségeket is figyelembe véve tehát egyelőre csak igen korlátozott körben várható, hogy az import termékek leszorítanák a hazai termékek árát. Talán ez is az oka annak, hogy a magyar feldolgozatlan élemiszer árak volatilitása többszöröse az Európában általában megszokottnak. Van persze kivétel is, hiszen például a nyers sertéshúsárak igen jól együttmozognak az európai árakkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az aktuális előrejelzésben az MNB szakértői stábja azzal számol, hogy a jelenlegi feldolgozatlan élelmiszer árszint jövő év elejéig fennmarad, majd 2007 tavaszán kismértékben (kb. 5 százalékkal) csökken is, ahonnan 2008 végéig egy mérsékelt (1-2 százakos) növekedés valósulhat meg. A 2007 eleji árcsökkenés feltételezése mögött az áll, hogy a jelenlegi árak serkentőleg hathatnak a jövő évi kínálat alakulására, emellett átlagos időjárási feltételeket tételeznek fel.

Ami a feldolgozott élelmiszereket illeti, ezek esetében 2006 elejéig másfél éven keresztül az árak stagnálását figyelték meg. Ebben a piaci/kereskedelmi árversenynek, a stabil forint árfolyamnak, illetve a feldolgozatlan élelmiszerek moderált áremelkedésének lehetett a legnagyobb szerepe. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: a vállalati felmérések szerint a piaci verseny már kevésbé fékezi az áremelkedést mint korábban, ami a növekvő költségek (energiaárak, importárak, nyers élelmiszerárak, bérköltségek) fogyasztói árakba való begyűzűződését egyre valószínűbbé teszi. Ez állhat amögött, hogy az elmúlt három hónapban - a korábbi árstabilitással szemben - mintegy 3 százalékkal nőttek a feldolgozott élelmiszerárak. A következő hónapokban még számos termék esetében várható jelentős áremelkedés (pl. feldolgozott hústermékek, kenyér/péksütemények), utána pedig a feldolgozott élelmiszerek esetében a maginflációhoz közeli áremelkedéssel számol az MNB.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem