3 °C Budapest

Égni fog a szalma Szerencsen?

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 10:30

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen épülhet fel az ország első szalmatüzelésű bioerőműve, a 30 milliárd forintba kerülő beruházás túlnyomó részét uniós forrásokból finanszírozzák majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen épülhet fel az ország első szalmatüzelésű bioerőműve, a 30 milliárd forintba kerülő beruházás túlnyomó részét uniós forrásokból finanszírozzák majd- írja a Napi.

A Szerencs határában dán mintára felépülő 50 megawatt teljesítményű erőmű mintegy 250 ezer tonna szalmát használna fel évente, amelynek szállítása közúton történne. A gyártási folyamat teljesen automatizált, a megtermelt áram a mezőzombori alállomáson keresztül kerül majd az országos hálózatba.

Az új erőmű megépítése nem csupán a környék energiaellátásának biztonságát növelné, de 100-150 új munkahelyet teremtene. Szerencs város polgármesteri hivatalának főmérnöke, Csanádi Béla szerint azonban a beruházás még csak az előkészítési szakaszban van, a szükséges engedélyek beszerzése legalább egy évet fog igénybe venni.

A beruházás kivitelezője, az Energetikai és Vállalkozó Rt. egyébként korábban Miskolcon is próbálkozott egy hasonló létesítmény megvalósításával, amelyhez azonban a városvezetés szállítási és környezetvédelmi okok miatt nem járult hozzá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?