15 °C Budapest

Napi 8 millió forint mínusz - mégis "él" a BKV

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 13:00

A Közbeszerzési Döntőbizottság kedden tárgyalja a BKV elektronikus díjbeszedési rendszerének kiépítésére meghirdetett tenderügyét. A tét nagy: 55-70 milliárd forint értékű megbízás elnyerésében reménykedik a két ajánlattevő cég, amelyeknek pályázatát érvénytelennek minősítette a BKV.

A Közbeszerzési Döntőbizottság kedden tárgyalja a BKV elektronikus díjbeszedési rendszerének kiépítésére meghirdetett tenderügyét. A tét nagy: 55-70 milliárd forint értékű megbízás elnyerésében reménykedik a két ajánlattevő cég, amelyeknek pályázatát érvénytelennek minősítette a BKV- írja a Magyar Hírlap.

A közlekedési társaság július végén érvénytelennek nyilvánította a benyújtott ajánlatokat, mert a két versenyben maradt pályázó dokumentációi nem feleltek meg a kiírásnak. A két hoppon maradt társaság, az EDS, illetve a T-Systems által vezetett csoport a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely a két megkeresést egy ügybe vonta össze.

A BKV az eredménytelen eljárás után újra kiírná a tendert. Ha a korábbihoz hasonló módon, többfordulós, nyílt eljárást alkalmaz, újabb másfél évvel csúszhat a rendszer kiépítése (ennyi időt vett igénybe, mire a 2004. decemberi kiírástól eljutottak a július végi fiaskóig). Persze a BKV gyorsított eljárást is alkalmazhat, ebben az esetben csak néhány hónapos lesz a csúszás. Azt azonban nem tudni, miért akar új eljárást a BKV, hiszen a rendszer kiépítése már négy éve napirenden van.

Az EDS bízik abban, hogy a döntőbizottság az ajánlattevők kérésének eleget téve arra utasítja a BKV-t, hogy értékelje ki a pályázatokat, és hirdessen győztest. Ha így lesz, másfél-két hónap múlva kiderül, ki nyer, és még az idén elkezdődhet a beruházás. Ez azt jelentené, hogy "csak" két évet csúszna a budapesti elektronikus díjbeszedés bevezetése, vagyis 2007 végétől szakaszosan használható lenne a rendszer. (Az eredeti, optimista becslések 2005 őszi bevezetésről szóltak.) A felszíni közlekedés bevonása további két-három évet venne igénybe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kiépítés - valamennyi metró- és több HÉV-megálló felszerelése kapukkal és a megfelelő informatikai rendszerrel - két évet vesz igénybe, a beruházás becsült értéke 15-20 milliárd forint. A tervek szerint az üzemeltetést is a beruházó cég végezné: a BKV negyven-ötven milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetne ki tíz év alatt az üzemeltetőnek, az után pedig átvenné a rendszer irányítását. Vagyis a teljes, tizenkét évig tartó projekt 55-70 milliárd forintba kerül.

Az elektronikus rendszerrel a bliccelők aránya jelentősen lecsökkenne, becslések szerint évente milliárdos nagyságrendű többletbevételt érne el a BKV a rendelkezésre állási díj kifizetésén túl. Ezt igazolhatja, hogy a tavaszi megerősített metróellenőrzés ideje alatt naponta nyolcmillió forinttal nőtt a BKV jegybevétele.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem