Minden, amit tudni akartál az Inflációs Jelentésről, de sosem merted megkérdezni - válaszolnak a készítők

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 10:43

Hétfőn jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank szakértői által készített legfrissebb Inflációs Jelentés. A kiadvány iránt jelentős a piaci érdeklődés, az abban található megállapítások, prognózisok jellemzően érdemi piaci hatásokkal bírnak. Az itt közölt megállapításokat a piac részben a Monetáris Tanács várható kamatpolitikájának előrejelzésére is megpróbálja felhasználni. A legutóbbi ilyen

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hétfőn jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank szakértői által készített legfrissebb Inflációs Jelentés. A kiadvány iránt jelentős a piaci érdeklődés, az abban található megállapítások, prognózisok jellemzően érdemi piaci hatásokkal bírnak. Az itt közölt megállapításokat a piac részben a Monetáris Tanács várható kamatpolitikájának előrejelzésére is megpróbálja felhasználni.

A legutóbbi ilyen jellegű kiadványt májusban publikálta az MNB stáb, azóta jelentős változások következtek be a külső feltételekben. A Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései, a jelentős adóemelések mind az inflációs pályát, mind a gazdaság növekedési ütemét érdemben érintik. Ezek a tényezők feltételezhetően a májusban elképzelt inflációs pályát döntő mértékben módosíthatják. Az új konvergencia program előzetes változatában a jövő évre már 6.2%-os átlagos pénzromlást jósolnak kormányzati szakértők, de tegnapi kiszivárgott információk szerint az MNB stábja új kiadványában ennél pesszimistább lehet.

Az Inflációs Jelentés publikálására hétfőn 14:00 órakor kerül sor. A Jelentésről 15:00-kor a készítők egy nyilvános tájékoztatót tartanak, majd 15:30-kor a portfolio.hu MNB melléklet ében a beérkező kérdésekre válaszolnak. A kérdéseket már mától fel lehet tenni az MNB mellékleten az erre szolgáló szakértői box segítségével ("Kérdezz!"). Az MNB szakértői a Jelentés publikációja után a következő Inflációs Jelentés kiadásáig folyamatosan válaszolnak olvasói kérdésekre.

MNB melléklet

Annak érdekében, hogy a közvélemény számára érthető, és világosan nyomon követhető legyen a jegybank politikája, az MNB a "Jelentés az infláció alakulásáról" című, negyedévente megjelenő kiadványban rendszeresen beszámol az infláció eddigi és várható alakulásáról, és értékeli az inflációt meghatározó makrogazdasági folyamatokat. E kiadványban foglalják össze azokat az előrejelzéseket és megfontolásokat, amelyek alapján a Monetáris Tanács meghozza a döntéseit.

Májusi Inflációs Jelentés

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?