7 °C Budapest

Veszélyek az euró előszobájában - kell-e sietni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 07:00

Gyurcsány Ferenc tegnapi tájékoztatóján 2007-2009-es idősávot jelölt meg az ERM-II rendszerbe való belépésre. A miniszterelnök bejelentése kicsit nehezen értelmezhető, és kockázatosnak tekinthető amellett, hogy konkrét euró bevezetési céldátum nincs az euróra, de ennél talán még nagyobb probléma, hogy csak igen homályosan látszik az a pálya, amely a nominális feltételek teljesítését jelenti a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

közös pénzhez.

A konvergencia programban megjelölt makrogazdasági pálya szerint Magyarország legkorábban 2009-ben teljesítheti a maastrichti feltételek költségvetési hiányra vonatkozó részét, ugyanakkor ekkor még csak éppen csökkenő adósságrátával kell számolnunk. Emiatt is igen kétséges lehet, hogy az inflációs kockázatokat is figyelembe véve meglennének-e az objektív feltételei, hogy 2011-ben lehetőség legyen az euró bevezetésére. Ha azonban nem reális lehetőség az euró 2011-es bevezetése, akkor megítélésünk szerint igen kockázatos lenne az ERM-II-be belépni.

Elvileg az ERM-II rendszerbe belépő országoknak nem kell teljesíteni a maastrichti kritériumok egyéb vonatkozásait, de gyenge fundamentumok esetén erős kockázatot vállalnak fel az árfolyam fenntarthatóságát illetően. Az ERM-II rendszerben egy árfolyamsávban kell tartani a nemzeti deviza árfolyamát, a sáv közepét leértékelni nem lehet. Ha egy devizát az ERM-II-ben támadás ér, és esetleg nem sikerül a sávhatárokon belül tartani az árfolyamot (leértékelésre van szükség), az jelentős hitelesség-veszteséget okoz.

Az említett 2007-2009-es sávból legnagyobb esélye a 2009-es dátumnak lehet, ugyanakkor az említett ambiciózus deficitpálya, a 2010-es választások "felpuhulási" kockázata mellett ehhez is jelentős bátorság kell.

A piac jelenleg 2013-2016 közötti euró bevezetési dátummal számol.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18