Közel 7% deficitcsökkentés, de miből?

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 08:00

A konvergencia program által az idei évre előrejelzett államháztartási hiány elérheti a GDP 10.1%. A deficitcsökkentő lépésekkel a kormány ezt 2009-re 3.2%-ra kívánja mérsékelni, mely közel 7%-os lefaragást jelenti. Egyfajta hüvelykujjszabály, hogy 1-1.5% körül van az a mérték a megszorításoknál (éves szinten), amit a gazdaság jelentősebb nehézségek nélkül elbírhat (természetesen különbségek az

egyes szektorok között lehetnek), de itt több mint 2%-os átlaggal van dolgunk.

A konvergencia program által az idei évre előrejelzett államháztartási hiány elérheti a GDP 10.1%. A deficitcsökkentő lépésekkel a kormány ezt 2009-re 3.2%-ra kívánja mérsékelni, mely közel 7%-os lefaragást jelenti. Az első években a hangsúly a konvergencia program szerint a bevételek növelésén, az elvonás fokozásán lesz, míg 2009-hez közeledve az arányok megfordulnak, és inkább a kiadáscsökkentés okozná majd a deficit mérséklését.


A program tehát összességében 7%pontos deficitcsökkentéssel számol. Igyekeztünk magyarázatot keresni, hogy mi állhat ezen 7%pont mögött, miből adódik ez az érték, ennek következtében milyen területeket érinthet leginkább a kiigazítás.

A konvergencia programban erre vonatkozóan egy kiemelt tételt találtunk számszerűsítve, ez pedig a közszféra folyó működési kiadásait jelenti. A közszféra egészének működési kiadásai a terv szerint GDP jelenlegi 18.4%-áról 2009-re 15.2%-ra mérséklődnek. Ezen belül is az áruk és szolgáltatások vásárlásának GDP arányos mértéke 1.3%ponttal mérséklődik, míg az elbocsátások és a bértömeg gazdálodás bevezetése 1.9%-ot spórolhat a béreknél és járulékaiknál (a járulékoknak természetesen a bevételeket is korrigálni kell). Ezzel gyakorlatilag 3.2%-ot megmagyaráztunk, marad még közel 4%.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kamategyenlegnél 2009-re a 2006-osnál magasabb negatívum szerepel, itt tehát spórolni nem tudunk. Marad még a beruházások visszafogása, az esetleges reformokhoz kapcsolódó megtakarítások (ha lesznek), illetve a bevételek növeléséhez kapcsolódó kb. 1.2%.

Amint az első ábrán is látható volt, hogy a kormány tehát összességében a kiadások (újraelosztás arányának) mérséklésével kívánja a hiányt csökkenteni, de a jelentősebb tételek inkább távolabbra esnek a jelentől, ami magasabb kockázatot jelent a felpuhulás irányába. Amikor lassul a gazdaság, a kiadások visszafogása általában lényegesen nehezebb, mint élénkülő konjunktúra esetén. 2009 már választások előtti év, amely szintén elgondolkodtató. A jövedelemelvonásban mutatkozó 0.6%pontos mérséklődésnél itt (2009) arra következtethetünk, hogy megindulhat az adóemelések után egy érezhető adócsökkentési program a kiadások további tervezett lefaragása mellett.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?