30 °C Budapest

Közel 7% deficitcsökkentés, de miből?

Pénzcentrum
2006. augusztus 23. 08:00

A konvergencia program által az idei évre előrejelzett államháztartási hiány elérheti a GDP 10.1%. A deficitcsökkentő lépésekkel a kormány ezt 2009-re 3.2%-ra kívánja mérsékelni, mely közel 7%-os lefaragást jelenti. Egyfajta hüvelykujjszabály, hogy 1-1.5% körül van az a mérték a megszorításoknál (éves szinten), amit a gazdaság jelentősebb nehézségek nélkül elbírhat (természetesen különbségek az

egyes szektorok között lehetnek), de itt több mint 2%-os átlaggal van dolgunk.

A konvergencia program által az idei évre előrejelzett államháztartási hiány elérheti a GDP 10.1%. A deficitcsökkentő lépésekkel a kormány ezt 2009-re 3.2%-ra kívánja mérsékelni, mely közel 7%-os lefaragást jelenti. Az első években a hangsúly a konvergencia program szerint a bevételek növelésén, az elvonás fokozásán lesz, míg 2009-hez közeledve az arányok megfordulnak, és inkább a kiadáscsökkentés okozná majd a deficit mérséklését.


A program tehát összességében 7%pontos deficitcsökkentéssel számol. Igyekeztünk magyarázatot keresni, hogy mi állhat ezen 7%pont mögött, miből adódik ez az érték, ennek következtében milyen területeket érinthet leginkább a kiigazítás.

A konvergencia programban erre vonatkozóan egy kiemelt tételt találtunk számszerűsítve, ez pedig a közszféra folyó működési kiadásait jelenti. A közszféra egészének működési kiadásai a terv szerint GDP jelenlegi 18.4%-áról 2009-re 15.2%-ra mérséklődnek. Ezen belül is az áruk és szolgáltatások vásárlásának GDP arányos mértéke 1.3%ponttal mérséklődik, míg az elbocsátások és a bértömeg gazdálodás bevezetése 1.9%-ot spórolhat a béreknél és járulékaiknál (a járulékoknak természetesen a bevételeket is korrigálni kell). Ezzel gyakorlatilag 3.2%-ot megmagyaráztunk, marad még közel 4%.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A kamategyenlegnél 2009-re a 2006-osnál magasabb negatívum szerepel, itt tehát spórolni nem tudunk. Marad még a beruházások visszafogása, az esetleges reformokhoz kapcsolódó megtakarítások (ha lesznek), illetve a bevételek növeléséhez kapcsolódó kb. 1.2%.

Amint az első ábrán is látható volt, hogy a kormány tehát összességében a kiadások (újraelosztás arányának) mérséklésével kívánja a hiányt csökkenteni, de a jelentősebb tételek inkább távolabbra esnek a jelentől, ami magasabb kockázatot jelent a felpuhulás irányába. Amikor lassul a gazdaság, a kiadások visszafogása általában lényegesen nehezebb, mint élénkülő konjunktúra esetén. 2009 már választások előtti év, amely szintén elgondolkodtató. A jövedelemelvonásban mutatkozó 0.6%pontos mérséklődésnél itt (2009) arra következtethetünk, hogy megindulhat az adóemelések után egy érezhető adócsökkentési program a kiadások további tervezett lefaragása mellett.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?