Fékre lépő magyar gazdaság csúcsra járó euró-zóna mellett - egy kis háttér

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 18:35

Ma tette közzé a KSH az Ecostattal közösen készített első negyedéves GDP-növekedési gyorsbecslést. A 3.6%-os bővülési ütem lényegesen elmarad az elemzői konszenzus 4.2%-os, illetve az első negyedéves 4.6%-os ütemétől. Az elmaradásnak technikai oka is volt, a munkanapok száma kettővel kevesebb a bázisidőszaknál. Emellett is meglepő azonban a lassulás annak tükrében, hogy hazánk legfőbb

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

külkereskedelmi térsége (euró-zóna) a vártnál gyorsabban, több éves csúcssebességgel növekedett ugyanebben az időszakban.

A KSH egyelőre csak gyorsbecslést adott, a részletes adatokra szeptember 8-ig várni kell. Addig is azonban igyekeztunk néhány mutatót megnézni, mely alapján a lassulás okai sejthetővé válhatnak. Az alábbi ábrák arra utalnak, hogy a második negyedéves növekedésben lefelé húzó tényező a kifulladó építőipari termelés (magas bázishatás, kifutó útépítési projektek), az ipari termelés, illetve a kiskereskedelmi forgalom bővülésének lassulása.

Előállítási oldalról biztosan a lassulás irányába hatott az építőipari termelés alakulása. Amint az alábbi ábrából is látható, a tavalyi magas bázis oda vezetett, hogy a volumenindexek már negatívak voltak áprilisban és májusban.


Az ipari termelési adatoknál szintén lassulás mutatkozik a számottevő dinamika ellenére is. A növekedés lassulásáért elsősorban a jelentős súlyú villamos gép- és műszergyártás volt felelős. Itt a bázisok igen magasak voltak. Visszaesés, illetve igen visszafogott növekedés a textiliparban, az élelmiszeriparban, a kokszgyártásban és kőolajfeldolgozásban illetve a fa- és papíriparban volt.


Bár részletes adataink a mezőgazdaságról nincsenek, a KSH tájékoztatása szerint ez az ágazat is lassította a növekedést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?