EVA vagy nem EVA? -Ez itt a kérdés

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 10:00

Az eva 25 százalékra emelése miatt sok társaság és egyéni vállakozó a kilépést fontolgatta, de az egyéb adónemeknél bekövetkező változások miatt a legtöbben mégis a maradás mellett döntöttek; kivárnak vagy kiegészítő tevékenységeik miatt fenntartják vállakozásukat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eva 25 százalékra emelése miatt sok társaság és egyéni vállakozó a kilépést fontolgatta, de az egyéb adónemeknél bekövetkező változások miatt a legtöbben mégis a maradás mellett döntöttek; kivárnak vagy kiegészítő tevékenységeik miatt fenntartják vállakozásukat - írja a a Napi Gazdaság .

Nem érdemes elhamarkodottan dönteni, hisz az eva hatálya alól kilépők az utána következő négy évben nem választhatják ezt az adónemet - mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Az eva még mindig a legelőnyösebb adózási formának számít. Amíg a jelenlegi feltételek élnek, érdemes tartósan az evakörben maradni, főként a szellemi tevékenységet végző, anyagmentes szolgáltatást nyújtó, illetve alkalmazott nélkül dolgozó cégeknek - vélekedik Zara László. A könyvelőirodák tapasztalatai szerint az ekhó megjelenése kapcsán sem indult el megszüntetési hullám, az érintettek inkább kivárnak, illetve kiegészítő tevékenységeik miatt fenntartják a vállalkozásukat.

Aki a növekvő teher ellenére kitart az eva mellett, két lehetőség közül választhat: éves bevételei után arányosan fizeti meg az adót, vagy a szeptember végéig realizált bevétel után 15, az utolsó negyedévben befolyt bevétel után pedig 25 százalékos adót fizet. Az első megoldást azoknak érdemes választani, akik az év utolsó három hónapjában magasabb bevételre számítanak, ebben az esetben ugyanis a bevételek háromnegyedét 15, negyedét pedig 25 százalékos adó terheli.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?