Jól jegyezd meg! - Szeptember 1

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 08:30

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől a korábbi 15 százalékos áfa-kulcs 20 százalékra, többet kell fizetni a gépkocsi átírásért valamit ekkortól lép életbe a tőzsdei ügyletek nyeresége után fizetendő 20 százalékos adó. Az eva-kulcs október 1-jével 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedik.

A megszorító csomag egyes elemei az ősz folyamán különböző időpontban lépnek hatályba. Az egyes pénzügyi törvények módosításáról szóló új törvény a gépkocsik átírási illetékét szeptember 1-jével emeli meg. Aki ez előtt az időpont előtt vásárol autót, és e vagyonszerzést szeptember 15-ig bejelenti, akkor még az alacsonyabb tarifával kell fizetnie az illetéket. Személyautónál most még 1890 köbcentiig 15, a felett 20 forint a köbcentinkénti illeték, amely 18, illetve 24 forintra emelkedik.)

A súly-alapú gépjárműadót a jövő év első napjától a kocsi teljesítménye után kell fizetni. Például egy 70 kilowattos középkategóriás, 1300 kilogramm önsúlyú autó után jelenleg az adó 15 600 forint. Az új szabályok szerint az első három évben évi 21 ezer, a 4-7. évben 18 200, a 8-11. évben 14 ezer, a 12-15. évben 11 200, míg a 16. évtől 8400 forint lesz az adó.

Az áfa törvény módosításainak többségét szintén szeptember 1-jétől kell alkalmazni. Ekkortól emelkedik a 15 százalékos kulcs 20 százalékra. A taxiórákat és a pénztárgépeket legkésőbb november 30-ig kell átállíttatni.

Az eva-kulcs október 1-jével 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedik. A bevétel két kulcs közti megosztására két módszert kínál a módosítás: vagy a tényleges bevételt kell megosztani a két kulcs között, vagy az éves bevétel egynegyede után további 10 százalékot kell fizetni.

A tőzsdei ügyletek nyeresége után szeptember 1-jétől 20 százalék adót kell fizetni. Elsőként az idei veszteségek számolhatók el a jövő évi nyereséggel szemben - áll a pénzügyi törvényeket módosító csomagban. Csak az augusztus 31-ét követően kötött tőzsdei ügyletek után kell azonban megfizetni a 20 százalékos adót. Adóköteles nemcsak a magyar, hanem az EU, vagy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bármely tagállamában működő tőzsdén kötött ügylet is, amennyiben az átruházott értékpapíron árfolyamnyeresége, vagy az összetett illetve származtatott ügyleten nyeresége volt a tulajdonosnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy értékpapír eladásakor a kapott összegből le kell vonni a megszerzésére fordított pénzt, valamint a járulékos költségeket. Amennyiben a kivonás után pozitív összeg marad, úgy ez lesz a 20 százalékos adó alapja. A nyereséggel azonban szembeállítható a veszteség. Az adózó döntése szerint az adóévet közvetlenül megelőző év, illetve az adóévet megelőző két év veszteségei állíthatók szembe az adott adóév nyereségével.

A tőzsdézőknek kötelező lesz szja bevallást készíteniük. A tőzsdei ügyletekről a magánszemély adózónak nyilvántartást kell vezetnie. Ehhez a bizonylatokat a befektetési szolgáltató adja. A befektetési szolgáltató minden adóév január 31-ig megküldi az APEH-nek a magánszemély részére kiállított bizonylatok tartalmát.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem