2007 őszétől nincs több ácsorgás a határon!

Pénzcentrum
2006. július 26. 11:40

Késik a Schengen-tagság kibővítése a 2004 májusában Európai Unióhoz csatlakozott tagországokra vonatkozólag. Eredetileg a cél 2007 áprilisa lett volna, ám várhatóan több hét, esetleg hónapos csúszással is lehet számolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Késik a Schengen-tagság kibővítése a 2004 májusában Európai Unióhoz csatlakozott tagországokra vonatkozólag. Eredetileg a cél 2007 áprilisa lett volna, ám várhatóan több hetes, esetleg hónapos csúszással is lehet számolni.


A Schengeni Egyezményt 1985-ben írta alá 5 alapító tag, megalkotva ezzel egy olyan gazdasági térséget, amely nemcsak közös gazdasági, igazságügyi, vámügyi politikával rendelkezik, hanem amelyben a tagországok állampolgárai szabadon, ellenőrzés nélkül kelhetnek át a határokon. Ezzel szemben a külső határokat -a nem tagországok felé nyíló határokat- még nagyobb védelemmel látják el. Ezt nevezzük Schengeni határnak, ami Magyarország szempontjából a magyar-osztrák határon húzódik.

A jelenleg 15 tagországot számláló térség kibővítését tervezi az Európai Unió, így a 2004-ben csatlakozott országok is schengeni tagok lehetnének. A nemzetközi határok eltörlésével egy még egységesebb Európai Unió jön létre, amely új határvonalakkal rendelkezik. A SIS II (Schengeni Információs Rendszer) a jelenlegi rendszert váltja majd és hozzájárul a térség új tagállamokra történő kiterjesztéséhez, valamint információt szolgáltat majd a körözött bűnözőkről.

Már 2004-ben aláírták a bővítésről szóló tervezetet, bár Franco Frattini belügyi biztos szerint a 2007 áprilisában életbe lépő határozat némi csúszással valósulhat csak meg, 2007 ősze tájékán- olvashatjuk az Európai Unió hivatalos honlapján.

 

 


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?