2 °C Budapest

Vállalatvezetők: Nyakukba öntötték a fekete levest?

Pénzcentrum
2006. július 21. 09:30

Érdemes lehet a vállalatvezetőknek újraértékelniük a megvalósítandó beruházásaikat. Ugyanis, a héten kihirdetett adócsomagban jó néhány ponton változnak a társaságiadó-kedvezmény feltételei - írja a VG.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A módosítások egy részét az Európai Bizottság által kiadott - az állam által nyújtott támogatásokkal kapcsolatos - regionális iránymutatáshoz való igazodás magyarázza. Az eddigi szabály értelmében vállalatmérettől függetlenül az a cég élhet a fejlesztési adókedvezmény lehetőségével, amely a támogatással megvalósított beruházást öt éven át fenntartja. A jövőben ez a megkötés már csak a nagyvállalkozásokra lesz érvényben, míg a kkv-k esetén elegendő lesz a három éven át tartó üzemeltetés is. A pontos feltételeket csak egy majdani kormányrendelet tartalmazza. Szintén ebben konkretizálja a kabinet a most megalkotott törvénynyel behozott úgynevezett elszámolható költség fogalmát: az indoklás szerint idetartozik majd a tárgyi eszközök és immateriális javak értéke vagy az új munkakörökben foglalkoztatottak 24 havi bérköltsége.

A közösségi iránymutatással összhangban a jövőben általánosan már nem írják elő, hogy a beruházás értékéből legalább 30 százalék legyen a korábban még használatba vett beruházás értéke, illetve 20 százalékot képviseljen a felújítás értéke. Szintén megszűnik a beszállítói arányra vonatkozó feltétel, valamint a mezőgazdasági termék elsődleges feldolgozásához már nem jár támogatás.

Az új rendelkezések másik csoportja mögött belföldi gazdaságpolitikai cél fedezhető fel. A jelenlegi törvény értelmében a jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházás esetén akkor élhet a könnyítéssel a cég, ha minimum 100 fővel bővíti a létszámát. Ezentúl azonban már 150 pluszalkalmazottra lesz ehhez szükség. Ha pedig kedvezményezett települési önkormányzat területén történik a legalább egymilliárdos invesztíció, akkor a mostani 50 helyett 75-tel bővülő létszámkeret az "ára" a támogatásnak.

A társaságiadó-törvény külön szól a munkahelyteremtő beruházással kapcsolatos kedvezményről. Ezen a területen az előbbivel szemben a kabinet enyhít az előírásokon. Új passzus, hogy a leghátrányosabb 48 kistérségben üzembe helyezett beruházás esetén az adókönnyítéshez nagyvállalkozásnál elengedő húsz, míg kkv-nál öt fővel emelni az alkalmazottak számát.

A fenti rendelkezések hatálybalépésének időpontja még ismeretlen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18