5 °C Budapest

Vállalatvezetők: Nyakukba öntötték a fekete levest?

Pénzcentrum
2006. július 21. 09:30

Érdemes lehet a vállalatvezetőknek újraértékelniük a megvalósítandó beruházásaikat. Ugyanis, a héten kihirdetett adócsomagban jó néhány ponton változnak a társaságiadó-kedvezmény feltételei - írja a VG.


A módosítások egy részét az Európai Bizottság által kiadott - az állam által nyújtott támogatásokkal kapcsolatos - regionális iránymutatáshoz való igazodás magyarázza. Az eddigi szabály értelmében vállalatmérettől függetlenül az a cég élhet a fejlesztési adókedvezmény lehetőségével, amely a támogatással megvalósított beruházást öt éven át fenntartja. A jövőben ez a megkötés már csak a nagyvállalkozásokra lesz érvényben, míg a kkv-k esetén elegendő lesz a három éven át tartó üzemeltetés is. A pontos feltételeket csak egy majdani kormányrendelet tartalmazza. Szintén ebben konkretizálja a kabinet a most megalkotott törvénynyel behozott úgynevezett elszámolható költség fogalmát: az indoklás szerint idetartozik majd a tárgyi eszközök és immateriális javak értéke vagy az új munkakörökben foglalkoztatottak 24 havi bérköltsége.

A közösségi iránymutatással összhangban a jövőben általánosan már nem írják elő, hogy a beruházás értékéből legalább 30 százalék legyen a korábban még használatba vett beruházás értéke, illetve 20 százalékot képviseljen a felújítás értéke. Szintén megszűnik a beszállítói arányra vonatkozó feltétel, valamint a mezőgazdasági termék elsődleges feldolgozásához már nem jár támogatás.

Az új rendelkezések másik csoportja mögött belföldi gazdaságpolitikai cél fedezhető fel. A jelenlegi törvény értelmében a jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházás esetén akkor élhet a könnyítéssel a cég, ha minimum 100 fővel bővíti a létszámát. Ezentúl azonban már 150 pluszalkalmazottra lesz ehhez szükség. Ha pedig kedvezményezett települési önkormányzat területén történik a legalább egymilliárdos invesztíció, akkor a mostani 50 helyett 75-tel bővülő létszámkeret az "ára" a támogatásnak.

A társaságiadó-törvény külön szól a munkahelyteremtő beruházással kapcsolatos kedvezményről. Ezen a területen az előbbivel szemben a kabinet enyhít az előírásokon. Új passzus, hogy a leghátrányosabb 48 kistérségben üzembe helyezett beruházás esetén az adókönnyítéshez nagyvállalkozásnál elengedő húsz, míg kkv-nál öt fővel emelni az alkalmazottak számát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti rendelkezések hatálybalépésének időpontja még ismeretlen.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?