35 °C Budapest

Díszkő helyett kórház - valami megmozdul?

Pénzcentrum
2006. július 10. 09:06

Szigorú ellenőrzésekre biztatja az ÁNTSZ-t Mihályi Péter, a Draskovics Tibor vezette Államreform Bizottság tagja. Miháyli szerint kifejezetten jól jött az orvosok színlelt szerződéseinek felmondása által keltett feszültség, mert régóta halogatott döntések meghozatalára kényszeríti az önkormányzatokat. Mihályi szerint az önkormányzatok szükség esetén a főtér díszkövezése helyett a kórházakra

többet költhetnének majd.

Ha a kormány keményen kitart a színlelt szerződések megszüntetése mellett, fél éven belül komoly átalakulás zajlik le az egészségügyben - mondta a Népszabadságnak adott nyilatkozatában Mihályi Péter.

Mihályi szerint ellenőrizni kell, valóban megvannak-e a feltételei a gyógyításnak. Ahol ellátási problémák jelentkeznek, ott a tulajdonosok, az önkormányzatok helyben oldják meg, illetve nyúljanak a zsebükbe, és a főtér díszkövezése helyett segítsenek a kórház menedzsmentjén, vagy zárják be az adott osztályt, intézményt.

A szakértő úgy véli, hogy az egészségügy átalakításában csak a "fűnyíróelv" működik. Nem megy, hogy a szaktárca elképzel egy intézményszerkezetet, és a kórházak majd önként bezárnak. A színlelt szerződések megszünetéséhez kapcsolódó intézkedések megoldhatják az egészségügy öreg problémáját, a felesleges intézmények megszűnhetnek. Mihályi szerint akik hangos fölháborodással tiltakoznak, lényegében maguktól veszik el a pénzt. Sok helyen eddig csak papíron volt meg a kellő számú orvos. A gyakorlatban viszont töredéke látta el a betegeket, ez pedig már a gyógyítás minőségének is ártott - mondta Mihályi a Népszabadságnak. A szakértő szerint nem igaz, hogy túl kevés az orvos. A valóságban az álláshely túl sok. Nincs szükség ennyi kórházra, ennyi ágyra. Ha a szerkezet átalakul, mindenütt lesz kellő számú orvos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közgazdász a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy a színlelt szerződések helyett a szaktárca által ajánlott szabad orvoslásos jogviszony nem visszalépés. A lényeg, hogy a szabad orvoslást választó valóban mondjon le a közalkalmazotti státusáról - fogalmazott a szakértő. Ekkor több intézményben is szerződhet meghatározott feladatra. Az viszont elfogadhatatlan, hogy valaki a számára a kórháza által nyújtott közalkalmazotti biztonság mellett a kórház eszközeit a magánüzleteire használja - állította Mihályi.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?