17 °C Budapest

Díszkő helyett kórház - valami megmozdul?

Pénzcentrum
2006. július 10. 09:06

Szigorú ellenőrzésekre biztatja az ÁNTSZ-t Mihályi Péter, a Draskovics Tibor vezette Államreform Bizottság tagja. Miháyli szerint kifejezetten jól jött az orvosok színlelt szerződéseinek felmondása által keltett feszültség, mert régóta halogatott döntések meghozatalára kényszeríti az önkormányzatokat. Mihályi szerint az önkormányzatok szükség esetén a főtér díszkövezése helyett a kórházakra

többet költhetnének majd.

Ha a kormány keményen kitart a színlelt szerződések megszüntetése mellett, fél éven belül komoly átalakulás zajlik le az egészségügyben - mondta a Népszabadságnak adott nyilatkozatában Mihályi Péter.

Mihályi szerint ellenőrizni kell, valóban megvannak-e a feltételei a gyógyításnak. Ahol ellátási problémák jelentkeznek, ott a tulajdonosok, az önkormányzatok helyben oldják meg, illetve nyúljanak a zsebükbe, és a főtér díszkövezése helyett segítsenek a kórház menedzsmentjén, vagy zárják be az adott osztályt, intézményt.

A szakértő úgy véli, hogy az egészségügy átalakításában csak a "fűnyíróelv" működik. Nem megy, hogy a szaktárca elképzel egy intézményszerkezetet, és a kórházak majd önként bezárnak. A színlelt szerződések megszünetéséhez kapcsolódó intézkedések megoldhatják az egészségügy öreg problémáját, a felesleges intézmények megszűnhetnek. Mihályi szerint akik hangos fölháborodással tiltakoznak, lényegében maguktól veszik el a pénzt. Sok helyen eddig csak papíron volt meg a kellő számú orvos. A gyakorlatban viszont töredéke látta el a betegeket, ez pedig már a gyógyítás minőségének is ártott - mondta Mihályi a Népszabadságnak. A szakértő szerint nem igaz, hogy túl kevés az orvos. A valóságban az álláshely túl sok. Nincs szükség ennyi kórházra, ennyi ágyra. Ha a szerkezet átalakul, mindenütt lesz kellő számú orvos.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közgazdász a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy a színlelt szerződések helyett a szaktárca által ajánlott szabad orvoslásos jogviszony nem visszalépés. A lényeg, hogy a szabad orvoslást választó valóban mondjon le a közalkalmazotti státusáról - fogalmazott a szakértő. Ekkor több intézményben is szerződhet meghatározott feladatra. Az viszont elfogadhatatlan, hogy valaki a számára a kórháza által nyújtott közalkalmazotti biztonság mellett a kórház eszközeit a magánüzleteire használja - állította Mihályi.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16