Hol ne vásárolj? - A lista elkészült!

Pénzcentrum
2006. június 23. 09:30

Feketelistát készít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azokról a kereskedőkről, amelyeket az illetékes szervezetek bár elmarasztalnak, de a cégek, a felrótt hibáikat nem javították ki.

Feketelistát készít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azokról a kereskedőkről, amelyeket az illetékes szervezetek bár elmarasztalnak, de a cégek, a felrótt hibáikat nem javították ki - írja a Napi.

A listát a Feosz honlapján lehet megtekinteni, egyelőre még kezdetleges formában, de a szervezet már dolgozik egy áttekinthetőbb, fogyasztóbarát formátumon. Ezt a listát az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is nyilvánosságra hozza saját havilapjában. A szervezetek azt remélik, hogy a kereskedők a lista hatására korrigálják a hibáikat.

A fogyasztóvédelmi törvény szerint amennyiben a panaszos vevő nem tud megegyezni a kereskedővel, a békéltető testületekhez fordulhat. A szervezet, ha valóban visszaélést talál, ajánlást tesz, amelyet a kereskedő vagy elfogad (és ha nem tartja be, bíróságon behajthatóvá válik rajta az ajánlás), vagy nem. Ez utóbbi esetben a vevő bírósághoz fordulhat, amelyet egyébként a békéltető testület kihagyásával is megtehet. A fogyasztóvédelmi törvény szerint az ajánlásokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, illetve az illetékes kamarák nyilvánosságra hozhatják.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban van némi joghézag. Vámos György szerint az egyesületeknek alapvetően semmi közük nincs az ajánlásokhoz, bár ettől még magát a kezdeményezést jónak tartja. A főtitkár szerint azonban a lista nem lehet teljes, hiszen sok fogyasztó nem fordul a békéltetőkhöz, hanem egyenesen a bíróságra megy, és nyilvánvalóan a legkritikusabb hibákat elkövető kereskedők vagy a notórius visszaesők legnagyobb szabálytalanságai nem lesznek publikusak, vagyis a lista akár még torz képet is tükrözhet.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?