Hol ne vásárolj? - A lista elkészült!

Pénzcentrum
2006. június 23. 09:30

Feketelistát készít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azokról a kereskedőkről, amelyeket az illetékes szervezetek bár elmarasztalnak, de a cégek, a felrótt hibáikat nem javították ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Feketelistát készít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azokról a kereskedőkről, amelyeket az illetékes szervezetek bár elmarasztalnak, de a cégek, a felrótt hibáikat nem javították ki - írja a Napi.

A listát a Feosz honlapján lehet megtekinteni, egyelőre még kezdetleges formában, de a szervezet már dolgozik egy áttekinthetőbb, fogyasztóbarát formátumon. Ezt a listát az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is nyilvánosságra hozza saját havilapjában. A szervezetek azt remélik, hogy a kereskedők a lista hatására korrigálják a hibáikat.

A fogyasztóvédelmi törvény szerint amennyiben a panaszos vevő nem tud megegyezni a kereskedővel, a békéltető testületekhez fordulhat. A szervezet, ha valóban visszaélést talál, ajánlást tesz, amelyet a kereskedő vagy elfogad (és ha nem tartja be, bíróságon behajthatóvá válik rajta az ajánlás), vagy nem. Ez utóbbi esetben a vevő bírósághoz fordulhat, amelyet egyébként a békéltető testület kihagyásával is megtehet. A fogyasztóvédelmi törvény szerint az ajánlásokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, illetve az illetékes kamarák nyilvánosságra hozhatják.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban van némi joghézag. Vámos György szerint az egyesületeknek alapvetően semmi közük nincs az ajánlásokhoz, bár ettől még magát a kezdeményezést jónak tartja. A főtitkár szerint azonban a lista nem lehet teljes, hiszen sok fogyasztó nem fordul a békéltetőkhöz, hanem egyenesen a bíróságra megy, és nyilvánvalóan a legkritikusabb hibákat elkövető kereskedők vagy a notórius visszaesők legnagyobb szabálytalanságai nem lesznek publikusak, vagyis a lista akár még torz képet is tükrözhet.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20