5 °C Budapest

Akinek gyereke van az kéthetente vásárol ruhát

Pénzcentrum
2006. június 20. 13:19

A gyermekes háztartások a teljes hazai ruházati piac bevételének mintegy 38 százalékát, a cipőpiaci bevételeknek pedig 41 százalékát adják. A GfK Hungária FashionScope kutatásának adatai szerint a gyermekes háztartások 2005-ben gyakrabban vásároltak ruházati cikket, mint egy átlagos háztartás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A GfK Hungária Piackutató Intézet folyamatosan monitorozza a teljes hazai ruházati és cipőpiac helyzetét, mely segítségével képet kaphatunk az egyes kereskedelmi csatornák értékesítésével kapcsolatban tapasztalható trendekről.

A gyermekes háztartások az átlaghoz képest viszonylag nagyobb arányban költenek a hipermarketekben és a távol-keleti üzletekben. A 2005-ös évben a költésük majdnem ugyanakkora részét hagyták az olcsóbb távol-keleti üzletekben (21 százalék), mint a magasabb árfekvésű ruházati szaküzletben (22 százalék). A távol-keleti boltok az utcai árusoknál és piacokon történt vásárlások rovására tudtak nőni. Míg egy átlagos háztartás ruhát és cipőt egy évben hét alkalommal hipermarketben, nyolc alkalommal pedig valamely távol-keleti üzletben szerez be, addig a gyermekes családok vásárlási céllal 9, illetve 11 alkalommal térnek be ezekbe az üzletekbe.

Azok a családok, ahol nincs gyerek vagy már kinőtt az általános iskolás korosztályból, az átlagosnál nagyobb arányban ruházkodnak szaküzletekből, azaz butikból, ruházati szaküzletből, illetve márkaboltból. Míg a gyermekes családok a teljes ruházati költésük 22 százalékát hagyják ruházati szaküzletekben, addig az idősebb gyerekkel vagy gyerekkel nem rendelkező családoknál ez az arány 29 százalék.

A legfrissebb, 2005. évet feltérképező FashionScope tanulmány szerint a teljes ruházati piaci költés közel kétötödét (38 százalékát) azok a háztartások adják, ahol 14 éves és ennél fiatalabb gyermek él. A gyerekek életkori sajátosságaiból fakadóan a gyermekes háztartások jellemzően gyakoribb cipővásárlásra kényszerülhetnek, minek eredményeképp a cipőértékesítésből származó teljes hazai bevétel 41 százaléka tőlük származik.

Az FashionScope tanulmány szerint egy átlagos magyar háztartás éves szinten mintegy 26 alkalommal - azaz közel kétheti rendszerességgel - vásárol ruházati terméket, ami megfelel a 2004. évben tapasztaltaknak. Ezzel szemben azok a háztartások, amelyekben 15 év alatti gyerek is él, évente átlagosan 35 alkalommal költenek pénzt valamilyen ruházati termékre, illetve cipőre.

2005-ben az átlag magyar háztartás egy vásárlás alkalmával mintegy 4.130 forintot hagyott valamely ruházati szortimentet kínáló üzlet kasszájánál, ami nagyjából a 2004-es év szintjének megfelelő. A még nem kamaszkorú gyermekekkel rendelkező háztartások, gyakrabban vásárolnak ruházati cikkeket, mint egy átlagos háztartás.

A felmérést a GfK Hungária, Magyarország vezető piackutató vállalata végezte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?