0 °C Budapest

Szegénységbe taszít a diszkontosodás!

Pénzcentrum
2006. május 19. 05:30

Sokan hangoztatták már, hogy a diszkontok terjedése nyomorba taszítja az embereket, most azonban úgy tűnik, a legújabb amerikai kutatás bizonyítani is igyekszik az állítást. Stephan Goetz, a Pennsylvania State University professzora és Hama Swaminathan az International Center for Research on Women munkatársa a Wal-Mart amerikai terjeszkedésének a létminimum alatt élők arányára gyakorolt hatását vizsgálta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az eredmények tanulsága szerint a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának dinamikus expanziója miatt az USA-ban 20,000 család sodródott a létminimum alá.

A Social Science Quarterly legújabb számában megjelent tanulmány kiemeli, hogy a Wal-Mart ugyan rengeteg embernek ad munkát, a fizetések azonban nem segítik a családok kilábalását a szegénységből.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy az óriáslánc terjeszkedése maga után vonja számos kisebb üzlet bezárását, mellyel a helyi vezetői kapacitásokat is megfojtják. A kis szereplők eltűnése emellett beszállítóik és partnereik (könyvelő, jogász, logisztikai szolgáltatók...) összeomlásához vezet, pedig a legtöbb ilyen támogató pozíció az átlagnál magasabb fizetéssel jár.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Wal-Martnál sokan részmunkaidőben dolgoznak, így családjuk keresete sokkal alacsonyabb. A fenti tényezők a szerzők szerint egyértelműen igazolják, hogy a Wal-Mart hozzájárul az emberek elszegényedéséhez.

A cég képviselői nem kívántak reagálni a kutatás eredményeire, az azonban biztos, hogy az óriásvállalatot egyáltalán nem fogja megviselni az esetleges megbélyegzés, így folytathatja globális hadjáratát.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20